- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Gerechtshof stelt OM pittige vragen over achterdeur obsessie
Een mooi succes voor Henry Dekker, eigenaar van vijf coffeeshops in Amsterdam en Mijdrecht. Het Amsterdamse Gerechtshof stelde vorige week een serie vragen aan het Openbaar Ministerie over het vervolgingsbeleid van coffeeshops in een zaak over een voorraad cannabis die de politie in 2018 bij Dekker thuis vond.
Geen BTW op wiet dankzij coffeeshop Siberië
Dekker is een veteraan in coffeeshopland; in 1984 opende hij Siberië aan de Brouwersgracht. Later kwamen daar De Republiek, LoFT, de Supermarkt en Espresso in Mijdrecht bij. Alle coffeeshops in Nederland hebben aan Dekker – en zijn toenmalige advocaat André Beckers – te danken dat ze geen BTW op cannabis betalen.
Dat zit, kort samengevat, zo: Dekker ging in de jaren negentig in beroep tegen een naheffingsaanslag omzetbelasting. Zijn redenering: cannabis is formeel verboden in Nederland en je kunt geen BTW heffen op een product dat verboden is.
De rechtsgang resulteerde in het Siberië arrest van het Hof van justitie van de Europese Gemeenschap, zoals de EU toen nog heette. Dekker kreeg gelijk en sindsdien betalen coffeeshops geen BTW meer op cannabis.
Taakstraf voor 46 kilo wiet maar toch in hoger beroep
Ook in de zaak van de voorraad die in 2018 bij hem thuis is gevonden, kiest Dekker voor de aanval. Hij krijgt een lage straf voor die 46 kilo: een voorwaardelijke taakstraf van honderd uur, met een proeftijd van een jaar.
Toch gaat hij in hoger beroep, om principiële redenen. ‘Ik ben het helemaal zat’, zegt hij in mei 2021 tegen het Parool.
Dekker is er van overtuigd dat de anonieme tip die de politie kreeg over “een forse drugsvoorraad” die “meer dan een miljoen euro” waard zou zijn, afkomstig is van zijn buurman. ‘Toen de politie vertrok, zag ik mijn buurman lachend bij het raam staan’, zegt hij tegen het Parool. ‘Ik had een slepend conflict met hem over de erfafscheiding. Nou, dat heb ik geweten.’
500 gram voorraad wiet en hasj in coffeeshop is onwerkbaar
Maar belangrijker is de fundamentele kant van de zaak: het onwerkbare voorraadmaximum van 500 gram cannabis. Daardoor moeten coffeeshops werken met stashes buiten de coffeeshop, om de voorraad in de shop aan te vullen. In de krant en in de rechtbank houdt Dekker een sterk pleidooi tegen dit bezopen beleid, dat leidt tot ripdeals en onnodige risico’s voor personeel, leveranciers en eigenaren van coffeeshops.
De honderdduizenden euro’s die inbeslagnames van zijn voorraden kosten, trekt Dekker met toestemming van de Belastingdienst weer af als schadepost. ‘Het is toch compleet idioot allemaal’, constateert hij in het Parool.
Het Gerechtshof Amsterdam gebruikte vorige week andere woorden maar zet ook grote vraagtekens bij de obsessie van het Openbaar Ministerie met de achterdeur van de coffeeshop.
Hof eist opheldering OM over jacht op coffeeshop stashes
In een tussenbeslissing wijst het Hof op het grote belang van de samenleving dat de handel in cannabis wordt verricht door bonafide coffeeshopondernemers. Het Hof wijst ook op het risico dat politie en justitie via anonieme tips voor het karretje worden gespannen van bijvoorbeeld een concurrent of een criminele organisatie.
Ook niet onbelangrijk: in de afgelopen jaren is een flink aantal voorraad zaken geëindigd in schuldigverklaring zonder strafoplegging. Gelet op dit alles stelt het Hof zes vragen aan het OM, te beantwoorden voor 2 oktober 2023. Die vragen zijn fundamenteel van aard:
- Wat is het opsporings- en vervolgingsbeleid als het gaat om teveel voorraad bij bonafide coffeeshops?
- Hoe vaak gaat het OM over tot opsporing en vervolging van bonafide shops vanwege de voorraad en hoe vaak niet?
- Welke afwegingen worden daarbij gemaakt?
- Is er een specifiek doel dat met vervolging wordt nagestreefd?
- Houdt het OM rekening met het risico van dubieuze tipgevers?
- Is de aanpak van het OM proportioneel?
Nieuw ‘Siberië-arrest’ over de maximale handelsvoorraad?
Het Openbaar Ministerie moet dus met de billen bloot. Waarom moet de toch al overbelaste keten van politie en justitie tijd en geld verspillen aan handhaving van een voorraadregel die los staat van de werkelijkheid, zoals het Hof schrijft?
Dekker’s advocaat Maurice Veldman wil dat het OM niet ontvankelijk wordt verklaard. Als dat lukt, ligt er misschien een Siberië arrest 2.0 in het verschiet: niet over BTW, maar over de voorraadregel. Laten we het hopen.