- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Getest: Solar System 550 vs. HPS vs. Kind led vs. Holographic Series 1 led
Opbrengsten van meer dan 1,5 gram wiet per Watt worden al gehaald met zelfbouw led kweeklampen en er komen ook steeds betere kant en klare leds op de markt. Het is alleen lastig kiezen want iedere fabrikant presenteert zijn eigen led als de beste ever. Gelukkig zijn er ook kwekers als Antonio, die de prestaties van deze kweeklampen gewoon aan een kweektest onderwerpen.
Om de prestaties van een aantal moderne led kweeklampen nou eens goed en wel met elkaar en HPS te kunnen vergelijken, kweekte Antonio de Dutch Passion soort Freddy’s Best in G-Tools kweekkasten, onder drie verschillende soorten led kweekverlichting en één 600 Watt HPS kweeklamp ter controle. Antonio is aan het woord:
Ik had de zaden voor deze testkweek al ontkiemd en de zaailingen stonden al voor te groeien, toen ik werd gevraagd om het laatste model van California Lightworks, de Solar System 550 te testen. Het was een aanbieding die ik niet kon weigeren. Ik kweek al een paar jaar wiet onder led kweeklampen en heb ervaring met een led ufo, de MS600 van Crazy Leds, de Holographic Series 1 en Kind led. Ik ben zelf dus al redelijk overtuigd van het led kweken. Planten lijken het licht wel te kunnen waarderen en het is redelijk gemakkelijk om de eronder in goede gezondheid te houden. De THC productie is altijd wat beter onder leds en de planten lijken ook lekkerder en sterker te ruiken.
SolarSystem 550 vs. HPS, HS1 & Kind
De belangrijkste lamp in deze test was de waarschijnlijk Solar Storm 550 van California Lightworks. Deze lamp verbruikt 400 Watt aan stroom en zou in staat moeten zijn om de concurrentie met een 600 Watt HPS kweeklamp aan te gaan. Zulke beloftes heb ik natuurlijk al vaker gehoord dus ik moet toegeven dat ik sceptisch was toen ik aan deze test begon. Persoonlijk leken de mogelijkheden die de controller van deze lamp me boden het meest interessant. Je kunt deze controller handmatig instellen of een voorgeprogrammeerd programma gebruiken en je kunt met het lichtspectrum voor groei en bloei spelen. Er is verder een mogelijkheid om een zonsopgang en een zonsondergang na te bootsen.
De andere lampen in de testkweek dienen om de Solar System 550 ergens mee te kunnen vergelijken. Met als belangrijkste vergelijking natuurlijk de 600 Watt HPS. Ik kweekte twee wietplanten onder een Solar System 550, twee andere onder een 600 Watt HPS en één plant onder twee Holographic Series 1 leds die samen slechts 150 Watt aan stroom verbruiken. Tot slot kweekte mijn broer nog eens 5 planten onder een combinatie van in totaal 370 Watt van een Kind ledlamp en twee Holographic Series 1 lampen. In totaal kweekten we samen dus 10 planten, allemaal van de soort Freddy’s Best. Freddy’s Best is een soort die een aantal verschillende fenotypen kent, maar daarover later meer.
Uitdaging
Vol vertrouwen ging ik de uitdaging aan, maar het instellen van de 550 was ook een uitdaging. De lamp heeft zoveel mogelijkheden, ik wist van tevoren bijvoorbeeld niet precies welk spectrum ik zou moeten gebruiken. Aangezien ik de test startte toen de planten al aan het einde van de groeifase waren, heb ik het groeispectrum maar een paar dagen geprobeerd. Ik zetten de lamp eerst eens op 50-50-0 (50% blauw licht, 50% wit licht en 0% rood licht) om te zien hoe de planten erop reageerden. Dat ging goed dus ging ik daarna voor 100-100-0 en hing de lamp op 30 tot 35 centimeter hoogte vanaf de planten. Dit werkte prima voor de planten in deze fase van hun cyclus.
Een tweede uitdaging was het om de juiste hoogte uit te vogelen waarbij de planten geen lichtstress zouden ondervinden. Het draait allemaal om het uitdokteren van de zogenaamde sweet spot maar helaas lukte mij dat niet helemaal. In de derde week van de bloeifase was ik afwezig en groeiden de planten te dicht bij de lamp. Sommige toppen verbleekten daarom door het felle licht. Ik ging ervan uit dat 35 tot 40 centimeter wel voldoende afstand zou zijn, maar dat was niet het geval. Wanneer je de SS550 op volle kracht (100-100-100) gebruikt, hang hem dan op 45 tot 50 centimeter vanaf de planten.
Verschil led en HPS
Led kweeklampen produceren vaak compactere planten die minder strekken dan onder HPS lampen. Dit komt door het afwezige licht in het rode spectrum. Zoals alle goede leds produceerden alle leds uit de test en trouwens ook de HPS mooie uitbundig groeiende planten met mooie donkergroene bladeren. De leds produceerden wel minder warmte, maar genoeg om de kweekruimte op temperatuur te houden. Led is daardoor handiger in de zomermaanden, wanneer het door HPS lampen vaak te warm wordt in de kweekruimte. Planten hebben hierdoor ook minder water nodig onder led.
Mijn led kweekruimte verbruikte ook veel minder stroom dan de 600 Watt van de HPS kweekkast, dat moet beter zijn voor het milieu. Op volle kracht trekt de SS550 maar 400 Watt, maar dat heb je eigenlijk alleen nodig vanaf de derde week van de bloeifase, dus je kunt aanzienlijk besparen tijdens de groei en zaailingen hebben genoeg licht aan 10 tot 15 procent van de lamp.
Nog een handige feature van de SS550 is mogelijkheid om het rode en blauwe ledlicht geheel uit te schakelen. Hierdoor kun je de planten veel beter in een natuurlijk wit licht zien en inspecteren. Je merkt ongedierte en bladziekten veel eerder op dan met het gele licht van een HPS of het paarse licht van de meeste andere led kweeklampen.
Kweekspecificaties
Ik had in totaal 5 planten, vier daarvan stonden inn 30 liter Airpotten en één in een 22,5 liter Airpot. Ik gebruikte een mengsel van vier delen Plagron Lightmix en één deel kokos. De voeding kwam van BioTabs (Mycotrex – Startrex – Bactrex – Biotabs) en BAC (Bio grow, Bio bloom and Bio Pk booster). Eén kweekruimte van 0,9 m2 en 2 planten werd verlicht door de Solar System 550 en de andere (ook 0,9 m2 en ook 2 planten) door mijn 600 Watt HPS. De laatste plant (in de 22,5 literpot) stond onder twee Holographic Series 1 leds.
Ik en mijn broer hadden 10 Freddy’s Best zaden, ik 5 en mijn broer 5. Alle zaden ontkiemde prima zoals het hoort en de planten waren allemaal gezond en groen. Na het verpotten van kleine zaaipotjes naar hun grote potten werden de eerste verschillen zichtbaar. We lieten de planten gewoon groeien en hebben ze daarna gescrogd. Mijn broer begon daar wat eerder mee en ik heb er eigenlijk iets te lang mee gewacht. Het resulteerde in planten van 60 tot 80 centimeter en ik had enigszins moeite om ze onder de duim te houden. Het heeft hier en daar wat takken gekost, maar niets dat de planten niet konden hebben. Freddy’s Best is een sativa, maar de planten lieten geen superdunne bladeren zien zoals ik eigenlijk had verwacht. Alle planten werden gefimd en gediefd.
Bloeifase
In de bloeifase liet Freddy’s Best haar ware aard zien. De bladeren werden smaller en de sativa eigenschappen kwamen naar boven. Ik ben gek op sativa’s dus je zult begrijpen dat ik een grote glimlach op mijn gezicht had toen dat gebeurde. De strek na het omschakelen duurde tot halverwege de vierde week van de bloei. Twee van de vijf planten bleven echter tot week 5 doorgroeien en werden erg groot.
Een paar weken in de bloei werd het me duidelijk dat bijna alle planten een verschillende structuur toppen hadden, wat op een hoop verschillende fenotypen wees. Ik schat in dat we van deze 10 planten wel 6, 7 verschillende fenotypen hadden. Voor commerciële kwekers is dit misschien niet erg interessant, maar voor hobbyisten als ons een waar avontuur! De meeste feno’s waren geweldig om te zien, al waren er twee waar we niet bijzonder dol op waren. Eentje was een beetje flauw qua smaak en een ander leek wel achteraan gestaan te hebben toen god de trichomen uitdeelde. Alle planten werden in de warme zomermaanden gekweekt en in de HPS kweekkast liep het kwik soms op tot boven de 35 graden. Gelukkig kan Freddy’s Best een hoop hitte hebben en liepen we niet tegen veel problemen met de temperatuur aan. Wat me verder wel opviel was dat de soort niet van al teveel voeding houdt. Ik heb mijn voedingsschema dus wat aan moeten passen, alle planten konden gelukkig wel tegelijkertijd, na 10-12 weken geoogst worden.
Fenotypen
Zoals gezegd waren er een aantal verschillende fenotypen bij. Ik zal ze beschrijven, omdat het volgens ons nogal heeft uitgemaakt voor wat betreft de uiteindelijke oogst. Feno 1 en 2 stonden onder de Solar System 550, Feno’s 3 en 4 stonden onder de HPS en het laatste fenotype groeide onder de Holographic Series 1 leds.
- Fenotype 1 noem ik het chocolade/hasj fenotype en heeft een compacte topstructuur. Korte internodes en oranje bloeiharen. Dit is het snelst bloeiende fenotype van Freddy’s Best. De high is bijna narcotisch met een mild effect op het lichaam. Erg sterk en de high houdt lang aan.
- Dit is het haze achtige fenotype, een echte sativa en een grote strekkende plant met veel foxtails. Langere internodes hier met bruine bloeiharen en een sterke haze smaak. Heerlijke krachtige energetische high maar niet zo helder, een goed sterk effect.
- Het harige fenotype, de meeste bloeiharen die ik ooit op een top heb gezien. Dikke toppen hier en een goede bud-blad verhouding. Het aroma is aarde-achtig en de toppen hebben veel trichomen, de smaak doet denken aan koffie. Met 286,1 gram wat dit de grootste opbrenger.
- Feno 4 is compact met mooie foxtails en een hout slash dennenaroma. De high is zijdezacht en oppeppend, kalmerend en speelt zich vooral tussen de oren af.
- Het vijfde fenotype is erg fruitig, heeft een goed trichoomproductie en ook weer een aantal foxtails. Een ideale plant om te scroggen en mijn favoriet. Fruitige haze-achtige smaak en heel ontspannen. Een van de beste rokertjes die ik in lange tijd gehad had.
Oogsttijd
Uiteindelijk brak natuurlijk ook voor deze planten de dag des oordeels aan. De meeste planten hadden veel top en weinig blad dus het knippen was goed te doen. De grootste top woog droog wel 25 gram, hier de rest van de resultaten.
- 2 planten, 1 Solar Storm 550, 400 Watt, 0,9 M2: 384,73 gram
- 2 planten, 1 HPS, 600 Watt, 0,9 M2: 485,43 gram
- 1 plant, 2 Holographic Series 1, 150 Watt, 0,6 M2: 129.59 gram
- 5 planten, 1 Kind led, 2 Holographic Series 1, 370 Watt, 0,72 M2: 240 gram
Hoewel de 600 Watt HPS kweeklamp meer wiet opleverde dan de Solar System 550, stonden daar ook de grootste fenotypen. Mijn volgende kweek zal dan ook zijn met identieke stekken van een Orange Bud die ik zal kweken onder de HPS en de Solar System, dat zal een nog eerlijkere test worden. Per Watt gezien heeft de Solar System het met 0,961 gram wel gewonnen, de HPS leverde per Watt namelijk 0,809 gram droge wiet op.