(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie goede wiet wil kweken zal moeten starten met goede genetica. In je zoektocht naar zaden kom je erachter dat je kunt kiezen uit gewone (reguliere), gefeminiseerde of autoflower zaden. Maar wat is nou precies het verschil? 

Om de keuze nog wat lastiger te maken kunnen zaden soms ook een combinatie zijn. Gefeminiseerde autoflower zaden bijvoorbeeld, of reguliere autoflower zaden.

Gewone (reguliere) wietzaden

Gewone wietzaden zijn het nageslacht van een mannelijke, en een vrouwelijke wietplant. Uit de zaden kan zowel een mannelijke als een vrouwelijke plant groeien en dat kun je aan het zaadje zelf niet zien. Pas wanneer de planten de eerste bloeiverschijnselen laten zien kom je achter het geslacht van de plant.

Hoewel er iets vaker vrouwelijke dan mannelijke planten voortkomen uit reguliere zaden, kun je er gemakshalve vanuit gaan dat de kans op een vrouwelijke plant 50% is. Je zult dus een paar zaden extra moeten ontkiemen om genoeg vrouwelijke planten over te houden. Om het geslacht snel te kunnen achterhalen kun je kijken naar de voorbloei, of een stekje van de plant maken die je in de bloei zet. Lees ook “Zo check je het geslacht van je plant“.

Als je zelf nieuwe zaden wil kweken, heb je ook een mannelijke plant nodig, en dus gewone wietzaden. Ook kan de manier van kweken een reden zijn om voor gewone zaden te gaan. Je plant flink stressen door te toppen en te scroggen kan bij sommige gefeminiseerde zaden namelijk nog wel eens voor ongewenste hermafrodiete planten zorgen.

Gefeminiseerde wietzaden

Het mannelijke Y chromosoom is in gefeminiseerde wietzaden niet aanwezig waardoor er alleen maar vrouwelijke planten uit deze zaden voortkomen. Ze zijn de perfecte keus voor wie gemakkelijk en snel wiet wil kweken, geen gedoe met voorbloei en het op tijd weghalen van eventuele mannelijke planten. Bovendien hoef je geen extra planten te kweken om het gedoogde aantal van vijf planten over te houden.

Tegenwoordig kunnen zadenbedrijven zelfs de meest pure vrouwelijke planten gebruiken om stuifmeel van te verkrijgen voor gefeminiseerde zaden

Gefeminiseerde zaden worden gekweekt door een vrouwelijke plant te dwingen om ook mannelijke bloemen te produceren. Het stuifmeel dat zo’n plant maakt geeft alleen maar x (vrouwelijke) chromosomen door en zal dus alleen maar vrouwelijk zaad opleveren. Maar helaas soms ook het kenmerk van hermafrodieten, wat tot uiting kan komen als je de gefeminiseerde plant gaat stressen.

Of het gefeminiseerde zaad het kenmerk hermafrodiet in zich heeft, hangt af van de manier waarop het gefeminiseerde zaad geproduceerd werd. Voor de eerste gefeminiseerde zaden werd vaak stuifmeel gebruikt van planten die al een natuurlijke neiging hadden om hermafrodiet te worden. Deze neiging werd daardoor overgedragen op de gefeminiseerde zaden. Tegenwoordig kunnen zadenbedrijven zelfs de meest pure vrouwelijke planten gebruiken om stuifmeel van te verkrijgen voor gefeminiseerde zaden. Deze zaden hebben niet meer kans op hermafrodiete planten dan reguliere zaden.

Autoflower wietzaden

Autoflower wietzaden produceren planten die vanzelf in bloei gaan na een vaste groeifase. Je hoeft deze planten dus niet zelf in bloei te zetten door te aantal licht-uren terug te brengen. Over het algemeen blijven deze planten wat kleiner dan niet autoflower wietplanten. Doordat ze na een vaste groei- en bloeiperiode klaar zijn, zijn ze zeer geschikt om buiten in de zomer te kweken. Je hoeft namelijk niet tot de natte, toprot veroorzakende herfst te wachten om te kunnen oogsten.

Een autoflower wietplant zal zelfs in bloei gaan als je haar constant onder 24 uur licht zet. Autoflower wietzaden worden gekweekt door te kruisen met cannabis ruderalis. Deze soort is van nature wat minder potent als sativa of indica. Om autoflower wietplanten meer potentie te geven worden ze dus met sterkere soorten gekruist.

Er zijn ook gefeminiseerde autoflower planten waarmee je dus snel kunt oogsten en ook geen kans hebt op mannelijke planten. Als je met autoflower wietzaden wil kweken houd er dan rekening mee dat je wat minder controle hebt over de grootte van de plant en dat je er geen stekken van kunt snijden omdat de levensduur van een autoflowerplant niet gerekt kan worden. De stekken zullen dus op hetzelfde moment doodgaan als de plant waar ze van afgesneden werden.

(advertentie)