- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Een goede wietsoort kiezen doe je zo
Er zijn ontzettend veel goede wietsoorten op de markt, maar dat maakt het kiezen van een goede wietsoort er niet altijd makkelijker op. Je moet onder meer rekening houden met je eigen smaak, maar wellicht ook met het (medicinale) effect en de omstandigheden van je kweek.
De meeste wietzaden kun je via internet bestellen, maar sommige zijn alleen als stek te krijgen. Van zulke soorten zul je via via een stek moeten regelen. Bevriende kwekers kunnen je soms aan stekken van een goede wietsoort helpen, met de benodigde informatie over de bloeitijd, het effect en de smaak natuurlijk.
Maar of je nou online een paar zaden bestelt, of dat je stekken van een bevriende kweker krijgt, het is erg belangrijk om de juiste wietsoort te kiezen. Verschillende variëteiten geven namelijk niet alleen verschillende (medicinale) effecten, maar groeien ook verschillend.
Soorten die het binnen goed doen, bloeien misschien veel te lang om buiten in de lage landen af te kunnen bloeien. Andere soorten hebben bijvoorbeeld de neiging om snel heel groot te worden en zijn niet erg geschikt om in een kleine kweektent te kweken. Wietrassen kunnen dus nogal wat verschillen, qua smaak en effect, maar ook qua formaat en bloeitijd.
Dit maakt het kiezen van een goede wietsoort er allemaal niet makkelijker op, maar zoals de belastingdienst zegt, wel leuker (of was het nou andersom). In ieder geval valt er veel te kiezen; gebruik je eigen persoonlijke voorkeuren, en hou rekening met de omstandigheden waarin je ze gaat kweken.
Een wietsoort kiezen
De keuze voor een bepaalde wietsoort, is misschien wel de belangrijkste keuze die je als thuiskweker maakt. De soort waar je je keuze op laat vallen zal aan een paar voorwaarden moeten voldoen, en dan nog bij jou in de persoonlijke smaak moeten vallen.
Om te beginnen moet de wietsoort het goed doen in de omstandigheden waaronder je haar gaat kweken. Verder wil je een wietsoort die aan je persoonlijke smaak en behoefte voldoet. De high, de smaak en geur en de looks van de wiet zijn allemaal van belang.
Iedere variëteit heeft zijn eigen genetische blauwdruk die bepaalt hoe de plant het in een bepaalde omgeving zal doen. Daarnaast heb je tegenwoordig nog de keuze om voor zogenaamde gefeminiseerde wietsoorten of autoflowers te kiezen. Gefeminiseerde wietzaden brengen alleen vrouwelijke planten voort en autoflowers hebben een korte vaste levensduur, wat ze erg goed geschikt maakt om in de zomer buiten te kweken.
Een ingewikkelde samensmelting van genetische aanleg en omgevingsfactoren bepaalt hoe goed een wietsoort het in jouw eigen kweekruimte binnen of buiten zal doen, om nog maar niet te spreken over de kleur, smaak, potentie en opbrengst en THC of CBD gehaltes.
Nieuwe wietsoorten zijn het resultaat van een gezonde competitieve strijd tussen zadenbedrijven en breeders. Sommige populaire wietsoorten lijken te komen en te gaan net als modetrends. De enorme hoeveelheid aan soorten maakt dat je iedere kweekronde nieuwe soorten kunt proberen. Succesvolle soorten hou je en de soorten waar je minder enthousiast over bent, kweek je niet meer.
Sommige kwekers kweken niet meer dan één of twee verschillende soorten tegelijk, en anderen kweken juist het liefst zoveel mogelijk verschillende soorten. Het voordeel van het kweken van één of twee soorten, is dat de planten dan mooi homogeen opgroeien. Een groot voordeel in een kweekruimte binnen, omdat je alle toppen dan evenveel en optimaal licht kunt geven.
Commercieel vs. hobbymatig
Vooral commerciële kwekers kweken graag maar één of twee soorten tegelijk. Zij kweken alleen soorten die goed verkopen, en dan meestal uit stekken zodat alle planten zoveel mogelijk hetzelfde zijn. Vervolgens zorgen ze voor de optimale condities voor die specifieke soort om zoveel mogelijk in zo’n kort mogelijke tijd te kunnen oogsten.
Thuiskwekers vinden de kwaliteit, de smaak en het effect meestal juist belangrijker dan de kwantiteit. Zij kweken dan ook vaker meer soorten door elkaar om veel verschillende soorten te kunnen proberen. Deze mix aan planten en verschillende bloeiperiodes zorgt er meestal wel voor dat de opbrengst wat lager ligt dan bij tuinen met slechts één of twee verschillende soorten.
Wanneer je binnen gaat kweken, kies dan wietsoorten die geschikt zijn voor de binnenteelt. Ze zouden niet te groot moeten worden en goed moeten aansluiten bij de omstandigheden in jouw kweekruimte.