(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals jullie wellicht weten staat de entertainment- en gokmetropool Las Vegas te trappelen om ook de cannabis hoofdstad van de wereld te worden, nadat de kiezers voor legalisering van recreatieve wiet stemden. Jammer alleen dat de gouverneur wiet vooral ziet als een melkkoe om zijn begrotingstekort bij te vullen, met als gevaar dat de zwarte markt hiervan profiteert.

Belasting op belasting

Wie het nieuws over de legalisering van recreatieve cannabis in de VS een beetje gevolgd heeft weet dat er door de overheid een aardig belastingcentje wordt (mee)verdiend. Wat heet, in Colorado pakt de staat jaarlijks dik meer dan 100 miljoen euro. Dat willen meer staten natuurlijk en op zich is er natuurlijk ook niks mis met een stevige belasting op een genotsmiddel (waarbij wiet dus hetzelfde behandeld wordt als alcohol en tabak).

Alleen, je moet het dus niet overdrijven, zoals de Republikeinse gouverneur Brian Sandoval dus wel doet in zijn staat Nevada! Hij wil bovenop de afgesproken groothandels-heffing van 15 procent nog eens een ‘speciale belasting’ van 10 procent op de winkelverkoop van recreatieve wiet knallen, om zo naar verwachting 70 miljoen dollar extra op te halen. Dat geld gaat het openbaar onderwijs in de staat.

Wiet is prijsgevoelig product

Gouverneur Brian Sandoval van de staat Nevada was eerst tegen legalisering van recreatieve cannabis, maar nu dat een feit is wil ie er graag 10% extra belasting op heffen om het begrotingstekort te drukken…

Nou is er natuurlijk niemand tegen extra geld voor onderwijs, maar er zijn wel zorgen over het effect van deze extra belastingmaatregel. Volgens cannabis professionals en politici wordt het totale belastingtarief namelijk te hoog en dat zou de mensen weer linea recta richting de illegale markt drijven… een zwarte markt die nu juist bestreden moet worden door legalisering.

Senator Patricia Farley zegt dat de extra belasting die de gouverneur voorstelt leidt tot hetzelfde probleem dat Colorado ook ervaart: een nog steeds bloeiende zwarte markt. Daar kost illegale wiet ongeveer de helft van wat legale wiet kost en er zijn – aldus de politie – genoeg mensen die het risico van illegaal kopen daardoor riskeren. ‘Wiet is een bijzonder prijsgevoelig product. We moeten dus heel erg voorzichtig zijn dat we geen zwarte markt gaan creëren.’

Tegenstanders zien brood in wiet

 

Ook de professionals in de cannabis industrie delen de zorgen van de politici. ‘Wanneer je wiet overbelast gaan mensen naar de zwarte markt, ze vermijden belasting betalen, vermijden alles’, zegt Andrew Jolley, de baas van de The Source cannabis apotheken. ‘Het is een delicate balanceer-act waarmee we voorzichtig moeten omgaan.’

Grappig feitje is ook dat gouverneur Sandoval eerst helemaal geen voorstander was van legalisering, maar er nu dus wel brood in ziet. En dat betekent misschien ook wel dat de daadwerkelijke verkoop van recreatieve wiet er eerder kan beginnen dan wat nu het plan is, op zijn vroegst in juni 2017…

[openingsfoto: MSSA/Shutterstock]

 

(advertentie)