(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op papier mag minister Grapperhaus een bekwame advocaat zijn, die bekend stond als eigenzinnig en onafhankelijk denker. In de praktijk is hij echter geen haar beter dan zijn voorgangers Opstelten, Van der Steur en Hirsch Ballin. Dat concludeert CNNBS columnist Derrick Bergman na bijna twee jaar Grapperhaus en zijn ondermijnende beleid.

Toen in september 2017 bekend werd dat CDA’er Ferd Grapperhaus de nieuwe minister van justitie werd in het derde kabinet Rutte, koesterde ik even hoop. Hoop dat deze bekwame arbeidsrechtadvocaat en Het Financieele Dagblad columnist, die bekend stond als eigenzinnig en onafhankelijk denker, de man zou zijn die ons land weg zou leiden van de hopeloze Hollandse Hennepoorlog. Die hoop is vervlogen. Grapperhaus is geen haar beter dan voorgangers als Opstelten, Van der Steur of Hirsch Ballin.

‘Ondermijning’

Afgelopen weekend bevatten zo’n beetje alle lokale Brabantse kranten een heel katern over ‘ondermijning’, waar een speciale redactie een half jaar aan heeft gewerkt. Gelukkig deden er ook journalisten van De Groene Amsterdammer en Investico mee. Waar in de kranten vooral de frames van politie en justitie ruim baan krijgen, leggen de journalisten van De Groene en Investico de vinger wél op de zere plek, met de kop ‘Tien jaar strijd tegen ondermijnende criminaliteit in Brabant heeft geen meetbaar resultaat opgeleverd’.

katern in Brabantse kranten over ondermijning grapperhaus

Het katern over ‘ondermijning’ dat afgelopen weekend in zo’n beetje alle lokale Brabantse kranten te lezen was. Foto: Derrick Bergman, G0nz0 Media

Nog een ontnuchterende conclusie; ik citeer uit De Groene Amsterdammer:
“De term ‘ondermijning’ werd in 2009 gemunt door de Amsterdamse politiecommissaris Bernard Welten in een alarmerend rapport over de criminaliteit in Nederland. Het voedde de veronderstelling dat de onderwereld bezig was zich te nestelen in het lokaal bestuur en daardoor de democratie zou ondermijnen. Geslaagde voorbeelden daarvan zijn de afgelopen tien jaar echter niet gevonden.”
Oh ja, en ondermijning wordt niet bijgehouden door de politie of andere instanties.

Minister Grapperhaus CNNBS

Net als Ivo Opstelten wil Grapperhaus principieel niet de boeken ingaan als de minister die drugs legaliseert. Foto: Frank Cornelissen, Shutterstock

Enkel drugsgerelateerde zaken

De wet- en regelgeving is inmiddels zó verscherpt dat je huis dichtgespijkerd kan worden als je een paar bloempotten, zakken zand en wietzaadjes in huis hebt. Daar hoeft geen rechter aan te pas te komen. Als je wapens in huis hebt, kan dit niet, zoals De Groene duidelijk stelt: “Via de aanpak worden ook enkel drugsgerelateerde zaken aangepakt en kunnen bijvoorbeeld panden waar wapens worden gevonden niet worden gesloten.” Laat dit even op je inwerken.

Kuifje

In het ondermijningskatern in de Brabantse kranten staat een groot interview met Grapperhaus. Eerste zin: “Dat de aanpak van de ondermijnende criminaliteit faalt, daar is minister Ferd Grapperhaus het absoluut mee oneens.” De minister laat weten dat de stripfiguur Kuifje een inspiratiebron voor hem is, omdat die “zijn avonturen altijd tot een goed einde brengt”. Wat volgt is een waterval aan domme uitspraken over drugs en drugsbeleid. Als de journalist vraagt of legaliseren geen optie is, zoals zelfs de aartsconservatieve criminoloog Cyrille Fijnaut tegenwoordig bepleit, antwoordt Grapperhaus:

“Niet in mijn tijd! Als je nu moedeloos wordt en alles legaliseert, wordt je het putje van de wereld. Dan vrees ik dat over niet al te lange tijd, niet deze brave meneer meer op mijn plek zit, maar een kerel met een grote zonnebril die journalisten met vervelende vragen zo het gebouw uitgooit.”

Dit is dus onze minister van justitie, een man die leiding geeft aan ruim honderdduizend ambtenaren. En het wordt nog gekker. Grapperhaus: “Je moet het drugsgebruik van mensen aan de kaak durven stellen. Als het mensen lukt om vegetarisch te eten, dan kunnen we toch ook met z’n allen stoppen met pillen? Ik drink nu alcoholvrij bier, dat had ik tien jaar geleden ook niet gedacht.” Het zou grappig zijn als deze wereldvreemde mafklapper niet direct invloed zou hebben op het leven van elke Nederlander.

Idioten voor drugskartels

Nu al vinden er elk jaar mee dan duizend huisuitzettingen plaats op basis van de zogenaamde wet Damocles. Niet zelden gaat het daarbij om kleine aantallen cannabisplanten. En Grapperhaus wil alleen maar meer en harder. Dat alle repressie en draconische wetten van de afgelopen tien jaar GEEN ENKEL MEETBAAR RESULTAAT HEBBEN OPGELEVERD doet er niet toe. “We moeten vooral de handelaren en de drugsdealers harder aanpakken”, aldus onze minister. Niet in 1951, maar in 2019.

Net als zijn voorgangers blijft Grapperhaus kiezen voor het beschermen van de belangen van de drugskartels en andere al dan niet georganiseerde misdadigers. Dat is namelijk de rol die de overheid heeft als zij sommige drugs verbiedt in plaats van reguleert. Milton Friedman, winnaar van de Nobelprijs voor economie, zei hierover in 1991: “See, if you look at the drug war from a purely economic point of view, the role of the government is to protect the drug cartel. That’s literally true.” Politici die, zoals Grapperhaus, de failliete war on drugs zelfs nu nog blijven steunen zijn niets anders dan nuttige idioten voor de drugskartels.

[Openingsfoto: Nancy Beijersbergen, Shutterstock]
(advertentie)