- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Kan ik de groeifase ook overslaan?
Hallo Muna, ik heb een kleine kweektent met een 400 Watt HPS kweeklamp en zit eraan te denken om daarin een kleine Sea Of Green te kweken. De soort die ik op het oog heb is een indica met een bloeifase van 7 weken, kan ik door de groeifase over te slaan over zeven weken oogsten? Zou je het me aanraden? Groet, Martijn
Hoi Martijn, interessante vraag. Je zou in ieder geval niet de eerste zijn die wietplanten meteen op 12 uur licht zet om zo de groeifase over te slaan. Het systeem heeft zelfs al een naam en is succesvol door vele kwekers gebruikt om snel te kunnen oogsten. Het heet het 12/12-systeem omdat de zaailingen direct onder 12 uur licht komen te staan zodra ze ontkiemd zijn. Je kunt er zelfs 1 gram per Watt mee kweken, maar moet dan inderdaad wel veel plantjes op een vierkante meter neerzetten want je begrijpt dat een wietplant zonder groeifase niet zo groot wordt.
Wanneer je een kleine (lage) kweekruimte hebt is het 12/12-systeem eigenlijk ideaal. Planten worden niet heel hoog en je oogst bestaat voor het grootste gedeelte uit hoofdtoppen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de wiet minder van kwaliteit is, want genetisch gezien blijven de plante gewoon helemaal hetzelfde.
Normaal gesproken gaat er meestal een groeifase van een week of vijf vooraf aan de bloeifase. Na het ontkiemen komen de zaailingen onder 18 uur (soms zelfs 20 of 24) licht te staan waardoor de planten zullen blijven groeien. Na die groeiperiode schakelt de kweker het licht om naar 12 uur licht en 12 uur donker zodat de bloeifase kan beginnen. Op deze manier kweek je planten die best veel wiet aan hun takken dragen, maar dus ook aardig wat ruimte innemen. Het is de beste kweekmethode voor iedereen die niet meer dan een paar planten wil kweken.
Bij het 12/12 systeem sla je de groeifase inderdaad over, je schakelt meteen na het ontkiemen over op 12 uur licht en 12 uur donker
Bij het 12/12 systeem sla je de groeifase inderdaad over, je schakelt meteen na het ontkiemen over op 12 uur licht en 12 uur donker. Toch zullen de zaailingen dan ook een stuk groeien, indica’s wat minder dan sativa’s, wat sativa’s misschien wel beter geschikt maakt voor de methode. De vorm van de planten zal ook wat anders uitpakken in een 12/12-systeem waarbij de planten dicht op elkaar staan. Door de vele planten die om het licht met elkaar moeten concurreren, worden de hoofdtoppen het belangrijkst en ontwikkelt de plant minder zijtakken. Dit is goed, want de meeste wiet groeit zoals je wel zal weten aan de hoofdtoppen.
Het 12/12-systeem werkt ookop micro-formaat
De geringe hoogte van de planten helpt ook mee om verhoudingsgewijs goede oogsten te kunnen behalen. Korte stammen betekenen dat de plant minder energie hoeft te steken in het ‘rondpompen’ van de sapstroom. Tegelijkertijd hoeft het beperkte licht van een binnen-kweekruimte niet diep door een bladerdek door te dringen en krijgen alle hoofdtoppen genoeg en evenveel licht, zonder dat je hoeft te scroggen. De hele cyclus duurt ook een stuk korter, al ben je in de praktijk wel meer tijd kwijt dan de zeven weken durende bloeifase die op de verpakking van de zaden staat. Het grote nadeel van het 12/12-systeem is alleen dat je er meer planten voor nodig hebt, en zoals we allemaal weten worden alleen 5 wietplanten in Nederland gedoogd. Het is iets om te overwegen voor je je keuze op he 12/12-systeem laat vallen. Als dat je niet uitmaakt, dan is het 12/12-systeem een prima kweeksysteem waarmee je goede resultaten kunt halen in een korte tijd.
Muna
(advertentie)