- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Groeiweek #2 in HPS kweekkast
Goed nieuws voor alle kleine thuiskwekers; de nieuwste versie van de RollingStoned kweekkast met 150 Watt HPS kweeklamp bevalt zo goed, dat hij vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar is. De temperatuur blijft ook met HPS kweeklicht stabiel, en de zaailingen voelen zich er uitstekend thuis, aldus Dr. Groen.
Dat HPS kweeklicht goed werkt, dat wisten ze bij RollingStoned zelf natuurlijk wel. Vandaar ook dat ik nu met HPS in de kast aan het kweken ben. Mijn zaailingen zijn nu precies twee weken oud, gerekend vanaf het moment dat de zaden voor het eerst met water in aanraking kwamen.
Temperatuur en luchtcirculatie
De temperatuur blijft heel mooi onder controle rond de 27 graden, een ideaal tropisch temperatuurtje voor wietplanten. Het was reden voor RollingStoned om de HPS versie van de kast nu ook voor iedereen beschikbaar te maken. Omdat ik voor de luchtcirculatie wel wel een clip fan in de kast heb gezet, wordt de kast in tegenstelling tot de versie met LED kweekverlichting inclusief zo’n clip fan geleverd. Hij kost inclusief bezorgkosten 485 euro en is te bestellen via dit bestelformulier.
Goed, na dit informatieve intermezzo over de kast zelf, terug naar de Night Queen zaailingen onder de binnenzon. Ze zijn vandaag op de kop af twee weken oud, en hebben licht gestrekte stelen. Dat komt omdat ik in het begin een beetje bang was dat de HPS wat teveel van het goede zou zijn voor de pasgeboren plantjes. Ik had de lamp voor de zekerheid dus wat hoog hangen waardoor de zaailingen een beetje meer strekten dan ik zou willen.
Ondersteuning
Op zich is het niet zo’n probleem dat de plantjes in dit stadium een beetje strekken, alleen moesten een paar dames toch wel ondersteund worden. Ik heb dit gedaan door met een stukje touw een strik te knopen om een paar satéprikkers. De prikkers gaan in de grond, zo ver mogelijk tegen de rand van de potjes om de jonge worteltjes te ontzien, en de lus van de strik om het stammetje. Zo krijgen de zaailingen de nodige ondersteuning, maar kunnen ze nog wel bewegen in de bries van de ventilator.
Bij het verpotten, wat ik aankomende week zal doen, zal ik de zaailingen wat dieper ingraven zodat ze weer lekker compact zijn en alle negen op gelijke hoogte groeien. De lamp kan volgens de vuistregel op 15 centimeter van bovenkant van de planten hangen maar hangt nu nog iets hoger. De vuistregel waar ik het over heb, luidt dat HPS kweeklampen op 10 procent van het wattage in centimeters van het bladerdek dienen te hangen. In mijn geval is dat dus 10 procent van 150 Watt = 15 centimeter.
Bewateren
Nu de zaailingen nog in kleine potjes staan, is het belangrijk dat je ze iedere dag een klein beetje water geeft. Een klein potje kan immers maar weinig water vasthouden, niet genoeg in ieder geval voor twee keer 18 uur onder de brandende binnenzon. Ik verzorg de jonge plantjes daarom dagelijks aan het begin van hun lichte periode.
Ongeveer een uur nadat de lamp ’s middags aangaat, check ik even hoe ze erbij staan. De planten die dat nodig hebben werden de afgelopen dagen op die momenten met een satéprikker gespalkt zoals ik beschreven heb. En allemaal krijgen ze dan ook meteen een slokje schoon kraanwater. Letterlijk ongeveer de hoeveelheid van een menselijke slok. Daaraan hebben ze dan genoeg om een dag (18 uur licht) en een nacht (6 uur donker) te doorstaan, tot ik de volgende dag weer kom kijken.
Verpotten
Wanneer de zaailingen hun potjes uitgroeien zal ik ze verpotten naar hun 7-literpotten. Daarvan passen er precies negen in deze RollingStoned kweekkast. Ik denk dat dat moment ergens deze week gaat zijn en hoop jullie dat volgende week woensdag te kunnen laten zien. Dan hoef ik ook niet meer bang te zijn dat de zaailingen omvallen, en kunnen ze ook weer een dagje langer zonder water. Ik zal ze vanaf dan om de dag bewateren in plaats van iedere dag zoals nu.
Dr. Groen
(advertentie)