(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, ik vroeg mij af welke aarde ik nou het best kan gebruiken? Ik gebruik nu All-Mix van Bio Bizz, dat leek mij het meest compleet maar er zijn nog veel meer soorten aarde te koop en als ik wat om me heen vraag en lees, dan zie ik toch dat bijna niemand All-Mix gebruikt. Dus ik wil graag weten wat de voor- en nadelen zijn van All-Mix? Groetjes, Jerry

Hoi Jerry, goede vraag stel je, want hoewel aarde het meest natuurlijke medium is waarmee je als hobbykweker het gemakkelijkste je eigen wiet kunt kweken, zit er nogal wat verschil in de kwaliteit van de aarde die je kunt kopen links en rechts. Het is een heel goed idee om je hier van te voren eens grondig 😉 in te verdiepen.

Aarde is een medium dat bij uitstek geschikt is voor de biologische wietkweker. Aarde heeft een bufferende werking wat betekent dat een enkele keer een beetje teveel of iets te weinig voeding geven niet zo’n probleem is, de aarde vangt het voor je op. Aarde houdt meststoffen en vocht vast, het bodemleven breekt organisch materiaal af en maakt ze opneembaar voor planten. Aarde is ook het enige medium dat voedingsstoffen in zich heeft, afhankelijk van welke aarde je koopt zijn er al veel, of juist weinig voedingsstoffen aan toegevoegd.

shutterstock_336134711

In voorbemeste aarde zit voor ongeveer 6 weken aan voeding. Foto: Eskymaks, Shutterstock.com

Bemeste aarde

Laat me je eerst even geruststellen Jerry; de All-Mix die je gebruikt is een hoogwaardige aardemix en hoewel de mensen in jouw omgeving het misschien niet gebruiken, wordt het toch veel gebruikt door hobbykwekers. All-Mix is een bemeste aardemix, net zoals bijvoorbeeld Batmix van Plagron of Ultimate Soil van DNA Genetics en Mills. Dit betekent trouwens niet dat alle bemeste aardemixen hetzelfde zijn, maar ze hebben wel gemeen dat het al voor een week of zes voeding bevat.

Het voordeel van een bemeste aardemix is dat je in de eerste anderhalve maand van je kweek eigenlijk geen omkijken hebt naar de voeding. Let op, want dit is natuurlijk ook afhankelijk van de potmaat die je gebruikt en de plant die je kweekt. De aarde bevat alles al dus je hoeft alleen maar (afgezuurd) water toe te voegen. Wanneer je een flink grote pot gebruikt kan een plant soms zelfs een heel leven lang op deze aardemixen voort en hoef je helemaal geen voeding toe te voegen.

Het nadeel ervan – want, ja elk voordeel heeft immers zijn nadeel – is dat je zelf niet veel controle hebt over de NPK verhoudingen en het voeden van je plant. De rijk bemeste grondmixen bevatten organisch materiaal dat wordt afgebroken zodat voor de plant opneembare voeding vrijkomt. Vaak doen wietplanten het op zulke mixen heel goed zolang ze nog groeien, maar is de hoeveelheid stikstof in de bloeifase wat te veel. Zeker wanneer je maar kort voorgroeit en de plant dus niet zo lang een hoge stikstof concentratie nodig heeft. Een lightmix biedt in zulke gevallen wat meer flexibiliteit. Let ook op met jonge zaailingen want die kunnen de grote hoeveelheid voeding van een rijk bemeste aardemix vaak nog niet aan, laat zaden dus niet in je All-Mix ontkiemen!

terra pro

Canna Terra Professional is Canna’s lightmix, er is ook een voorbemeste Terra Professional Plus

Lightmixen

De meeste voedingsbedrijven hebben ook een lightmix in hun assortiment. Lightmix bevat ook wat voeding, maar niet zoveel als de rijk bemeste aarde. Meestal bevat lightmix voeding voor een week of twee en moet je daarna zelf gaan bijvoeden uit flessen. Hierdoor kun je zelf beter bepalen wat je de plant voor voedingsstoffen geeft, maar dit geeft je natuurlijk ook weer meer verantwoordelijkheid.

In een lightmix kun je zaden wel laten ontkiemen, je hoeft niet bang te zijn dat je zaailingen teveel voeding krijgen. Na een week of twee ga je zelf bijvoeden en wanneer je besluit om over te gaan op de bloei, kun je je planten zelf een bloeivoeding geven zodat je planten meer fosfor en kalium krijgen om de bloei te stimuleren.

Gewone potgrond

Dan is er natuurlijk ook nog de doodnormale potgrond die je in supermarkten en tuincentrums kunt kopen. Goedkoop, maar dat is dan ook meteen het enige voordeel. De kwaliteit van potgrond laat vaak te wensen over, er zitten vaak hele stukken hout in, en soms is dit soort aarde zelfs al voorzien van de nodige insecten-eitjes of schimmels, hoewel potgrond met een RHP-keurmerk wel vrij van insecten zou moeten zijn. Wanneer je buiten in de tuin kweekt, kun je best voor dit soort aarde gaan, maar in een binnentuin zou ik het niemand aanraden. Een kweekruimte binnen is een afgesloten ecosysteempje waarin vuile aarde voor grote problemen kan zorgen.

pH-waarde kan bij potgrond uit de supermarkt ook voor problemen zorgen. Het bestaat voor een groot deel uit veen, wat nogal zuur is. Mocht je buiten potgrond gebruiken, dan is het aan te raden om goed op de pH waarde te letten en er een handje kalk doorheen te mengen.

Muna

[Openingsfoto: Andrea Obzerova, Shutterstock.com]
(advertentie)