(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat doe je als je de georganiseerde misdaadorganisaties wil aanpakken? Simpel, dan ga je met duizenden agenten dagenlang jagen op wietplantjes natuurlijk! In heel de maand juni was dit precies wat de politie in Engeland en Wales heeft gedaan. En dat betekende onder meer het voortijdige einde van 180.000 wietplanten!

Crackdown

Een ‘UK-wide crackdown‘ noemt omroep BBC de massale inzet van wetshandhavers in actie tegen verboden planten. In juni werden er meer dan 180.000 wietplanten in beslag genomen door de autoriteiten, goed voor een handelswaarde van 152 miljoen euro.

Agenten namen ook nog 20 vuurwapens, 745.000 euro in contanten en 20 kilo cocaïne in beslag. De operatie wordt beschreven als de “belangrijkste” in zijn soort ooit uitgevoerd door de Britse rechtshandhaving, aldus de BBC afgelopen donderdag. Vanzelfsprekend krijgt zo’n massale actie een passende naam: ‘Operatie Mille’.

Georganiseerde criminaliteit begint met wiet, aldus de politie

Operatie Mille richtte zich op wat volgens de rechtshandhavingsinstanties “een melkkoe is voor georganiseerde misdaadbendes (OCG’s) die ook betrokken zijn bij andere misdrijven zoals het witwassen van geld, drugssmokkel van klasse A en geweld”

Cannabis is in Groot-Brittannië een klasse B drug. Geen klasse A zoals heroïne of cocaïne, maar grootschalige cannabisteelt wordt gezien als een belangrijke bron van illegale inkomsten voor criminele bendes.

Het doel van de maandenlange operatie was dan ook om OCG’s te ontwrichten door een belangrijke bron van hun inkomsten uit te schakelen, de betrokkenen te arresteren en informatie te verzamelen over hoe de netwerken werken.

Politiebaas gelooft nog steeds in effectiviteit war on drugs

Steve Jupp, hoofd van de National Police Chiefs’ Council voor zware en georganiseerde misdaad, zegt dat de operatie “met succes een aanzienlijk deel van de criminele activiteiten heeft verstoord”.

“We weten dat georganiseerde netwerken die betrokken zijn bij de productie van cannabis ook rechtstreeks verband houden met een reeks andere ernstige misdrijven, zoals de invoer van klasse A-drugs, moderne slavernij en geweld en uitbuiting in bredere zin,” zei hij. “De verzamelde informatie zal ook helpen bij de toekomstige rechtshandhaving in het hele land.”

Tja, dat mogen ze natuurlijk gerust geloven en zelfs hardop zeggen bij de politie, maar iedere jandoedel met een beetje verstand van drugs weet dat er hierdoor geen grammetje minder geblowd, gesnoven of geslikt gaat worden, ook niet op het Brexit-eiland.

Elfduizend politieagenten ingezet tegen wiet

Daarentegen kost zo’n operatie wel heel erg veel centjes, geld dat de hardwerkende belastingbetalers moeten ophoesten. Ongeveer 11.000 agenten van alle 43 politiekorpsen in Engeland en Wales, evenals de National Crime Agency en Immigration Enforcement, coördineerden in juni meer dan 1.000 arrestatiebevelen. Van de gearresteerden zijn er sindsdien meer dan 450 aangeklaagd.

“Cannabisgerelateerde criminaliteit wordt vaak beschouwd als ‘low level’, maar er zijn duidelijke patronen rond de uitbuiting en het geweld dat georganiseerde misdaadgroepen gebruiken om hun ondernemingen te beschermen”, voegde Jupp eraan toe om al dit overheidsgeweld nogmaals te rechtvaardigen tegenover het publiek. “We zien ook vaak dat de productie van cannabis slechts één aspect is van hun criminele activiteiten en dat ze medeplichtig zijn aan bredere misdrijven die onze gemeenschappen teisteren.”

Tja meneer Jupp, wat zou je denken van legalisatie van cannabis dan, ben je in één keer van je (zelf gecreëerde) probleem af?!

[openingsfoto: AI-gegenereerde afbeelding /Shutterstock]
(advertentie)