(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Buiten wiet kweken is een heerlijke hobby. De natuur doet het meeste werk en wietplanten kunnen buiten enorm groot worden. Blootstelling aan zon, regen, slakken en rupsen en wind maken wietplanten weerbaar, sterk en superlekker! Buiten wiet kweken is zo makkelijk als ABC.

Buiten wiet kweken is een heerlijke hobby die je zo simpel kunt houden, of zo moeilijk kunt maken als je zelf wil. In het eerste geval kun je gewoon wat wietzaden in de volle grond laten groeien en laat je de natuur het meeste werk doen. In het tweede geval kun je je eigen compost maken, zelf een kas bouwen of je wietplanten verduisteren. Voor iedere letter van het alfabet valt in ieder geval wel iets over buitenwiet te vertellen, en dat is precies wat we gaan doen. Hier komt het grote CNNBS buitenwiet alfabet.

A is van Aarde

Er gaat toch niets boven goede oude aarde voor buitenwietplanten. Het is het natuurlijkste medium waar moeder natuur zelf ook al honderden miljoenen jaren op kweekt. Aarde is ook een vergevingsgezind medium door haar bufferende werking dus voedingsfoutjes hebben niet meteen rampzalige gevolgen wanneer je met aarde kweekt. In de volle grond van je tuin heb je helemaal geen omkijken naar je wietplanten.

Kies voor je buitenplanten een goede voorbemeste aarde en je hebt de eerste weken geen omkijken naar het voeden. Een beetje perliet maakt je aarde lekker luchtig en wat lavameel, vleermuizenmestkorrels of beendermeel maken je aarde compleet.

Er gaat niets boven goede oude aarde voor buitenwiet. Foto: Eric Limon, shutterstock.

B is van Biologisch

Een wietplant buiten kweken is vanzelf al bijna biologisch. Gebruik geen minerale voeding voor je buitenkweek maar uitsluitend organische meststoffen en je kunt je makkelijk zo houden. Zorg voor een gezond bodemleven en voeg nuttige schimmels zoals trichoderma en goede bacteriën toe en je kweekt zo biologisch dat je aan het einde niet meer hoeft te spoelen.

C is van Compost

Compost is een geweldige en bovendien gratis bron van voedingsstoffen voor wietplanten. Het mooie van compost is dat je je wietplanten er bovendien niet mee kunt overvoeden dus geef zoveel je wilt. Als je geen tijd of ruimte hebt voor een composthoop kun je kant en klaar compost kopen en daar een lekkere compost-thee van trekken. Een wormtoren in je tuin is ook een geweldige manier om snel compost te maken, hoe je het doet lees je HIER, en HIER zijn nog eens een aantal organische materialen die je erin kunt stoppen.

D is van Drogen

Wanneer je buitenwiet aan het einde van de zomer klaar is voor de oogst, moet het nog even gedroogd worden. Doe dat langzaam, bij kamertemperatuur en in het donker. Een donkere schuur kan prima dienst doen als droogruimte maar ga het proces niet versnellen door er kachels te laten branden, in je oven te drogen of ventilators op je wiet te richten. Knippen kun je voor of na het drogen doen. Voor het drogen is het knippen wat makkelijker, maar als je de bladeren tijdens het drogen laat zitten droogt de wiet iets langzamer en dat komt de smaak weer ten goede.

Door langzamer te drogen met een deel van het blad er nog aan krijgt wiet een betere smaak.

E is van Eten

En dan niet het eten voor je wietplanten, maar eten voor jezelf. Een paar buitenwietplanten kunnen namelijk heel groot worden zodat je er heerlijke gezonde gerechten mee kunt maken. Maak bijvoorbeeld af en toe eens een lekker glas sap van een paar biologische bladeren van je planten, supergezond is dat. Aan het einde van de zomer heb je waarschijnlijk meer wiet dan je kunt roken, en dus genoeg om mee te koken. Maak wat wietboter van je wiet en je kunt het in van alles van pannenkoeken tot een simpele tosti tot een stoned meergangen diner verwerken.

F is van Fimmen (en toppen hoort ook daarbij)

Mocht je de pech hebben naast een paar nieuwsgierige anti-wiet-buren te wonen, of er woont een overijverige wijkagent in de buurt, dan wil je natuurlijk niet dat je buitenwiet boven de schutting uitsteekt. Wietplanten kunnen namelijk met gemak zo hoog worden. Door je wietplanten in de groeifase een of meerdere keren te fimmen of te toppen zal ze zich wat meer in de breedte ontwikkelen dan in de hoogte. Bij het toppen knip je simpelweg de bovenste groeipunt uit je plant waarna er in plaats van één top, twee zullen groeien. Bij fimmen knip je slechts twee derde deel van het topje weg en laat je een derde deel eraan. Dit zorgt voor nóg meer nieuwe takken en bezorgt de wietplant ook nog eens minder stress.

Fimmen en toppen zijn bewezen snoeitechnieken om een bredere wietplant met meerdere toppen te krijgen.

G is van Genetica

Als je goede buitenwiet wil kweken, móet je beginnen met goede genetica. Dus een goed zaadje of een goede stek. Zaken als de duur van de bloeifase, de smaak, je potentiële opbrengst en in de lage landen ook niet onbelangrijk, de mate van resistentie tegen schimmels, liggen allemaal vast in de genen van je wietzaad of stek. Kies een soort die geschikt is om in ons klimaat buiten te kweken, dan weet je zeker dat je wietplant ook op tijd klaar is voor de oogst en niet bij de eerste regenbui begint te schimmelen. Het is sowieso ook aan te raden om voor gefeminiseerde wietzaden te gaan, want dan weet je zeker dat je alleen maar vrouwelijke wietplanten kweekt.

Autoflower wietzaden zijn ook geweldig om buiten te kweken. Die bloeien namelijk helemaal vanzelf en kun je daardoor veel eerder oogsten. Omdat een autoflower al na een week of 12 klaar is heb je geen last van een vochtig najaar met al haar schimmels. Bovendien bloeit een autoflower in de zonnigste zomermaanden zodat wiettoppen lekker dik potent kunnen worden.

H is van Hasj

Wie zelf buiten wiet kweekt heeft genoeg om van een deel daarvan zijn eigen hasj te maken. Je kunt dat op verschillende manieren doen. De mooiste hasj maak je met behulp van ijs en water en de zogenaamde ice-o-lator zakken. Dat kan trouwens ook zonder ice-o-lator zakken op de Gumby-hasj methode. Een oude vertrouwde pantykous als zeef gebruiken werkt ook nog steeds. Wil je je zelfgemaakte hasj dabben, dan maak je daar met een simpele stijltang, gewoon de lekkerste rosin van.

I is van Indica

Indica’s zijn een van drie cannabis hoofdrassen. Indica’s komen oorspronkelijk uit gebieden als India, Nepal, Afghanistan en Pakistan, ze zijn te herkennen aan hun brede bladvingers en hun bossige korte vorm. De meeste geschikte wietsoorten om in de lage landen te kweken zijn voor een groot deel indica. Dit komt omdat de bloeifase van indica’s een stuk korter is dan van sativa’s. Indica toppen kunnen snel dik en compact worden en indica wietplanten zijn sterk en goed bestand tegen een zomerstorm.

Indica’s zijn doorgaans beter geschikt om in ons klimaat buiten te kweken dan sativa’s.

J is van Joint

De J is natuurlijk van Joint, want daarvan zul je er een hoop roken als je buitenwiet eenmaal geoogst en gedroogd is. Omdat je nu toch genoeg wiet hebt, zouden we je willen aanraden om alleen nog maar pure joints te roken en de tabak weg te laten. Niet alleen is een pure joint lekkerder en gezonder, het effect van een pure joint is ook veel beter. Tabak zorgt voor dat lome gevoel terwijl een pure joint je juist actief en high maakt. Hier zijn nog 6 andere goede redenen om alleen nog maar pure wiet te roken. Verdampen is natuurlijk nog beter.

K is van Kas

In een kas kun je geweldig buitenwiet kweken. Omdat de temperatuur in een kas aanzienlijk hoger ligt, kunnen je wietplanten weken eerder gezaaid worden. Aan het einde van de zomer beschermt de kas je wietplanten tegen regen en wind en bovendien vallen wietplanten in een kleine tuinkas veel minder op. Heb je geen kas, bouw er dan zelf een van wat kaszeil en een houten geraamte. Let aan het einde van de bloeifase wel op dat de luchtvochtigheid niet te ver oploopt en zet je planten daarom als het even kan buiten de kas.

L is van Lucht

Lucht is een van de belangrijke elementen waar een wietplant zijn voeding uit haalt in de vorm van CO2. Binnen bootsen wietkwekers de wind na met ventilators maar buiten gaat dit helemaal vanzelf. Een lekker briesje maakt wietplanten stevig, voorkomt schimmels en zorgt voor voldoende CO2 voor de fotosynthese. Maar de lucht kan ook voor schade zorgen wanneer het te hard waait. Bescherm je buitenwiet daarom met bamboestokken of netten tegen een eventuele zomerstorm.

In een kas is het goed kweken. Maak er desnoods zelf een van zeil en stokken.

M is van Micro-organismen

Buiten krioelt het van het leven en dat is maar goed ook want dat zorgt ervoor dat een enkele slak of bladluis niet meteen een plaag wordt. Maar met name het microscopische leven zoals nuttige bacteriën en schimmels onder de grond zijn van groot belang voor je wietplanten. Zij zetten organisch materiaal namelijk om in voor de plant opneembare en broodnodige stoffen. Koester deze micro-organismen en gebruik enkel organische en natuurlijke producten. Minerale flesvoeding kan micro-organismen namelijk doden. Voeg, voor extra goede resultaten nuttige bacteriën en schimmels toe.

N is van Nederland

Jawel, want dankzij het gedoogbeleid hoef je je als buitenkweker geen zorgen te maken dat je vanwege je wietplanten in de bak beland of een boete moet betalen. Zolang je maar niet meer dan vijf wietplanten kweekt en je bij een eventuele ontdekking door de politie, afstand van je wietplanten doet, wordt je daarvoor niet vervolgd. Ja, we weten het is belachelijk dat buitenwietplanten nog wel afgenomen kunnen worden, maar aan de andere kant mogen we in ieder geval meer dan in veel andere landen om ons heen. Wees blij, dan zijn je wietplanten dat ook!

O is van Ongedierte

Ongedierte hoort er buiten ook bij helaas. Gelukkig is er buiten ook een goed evenwicht waardoor een paar beestjes niet snel tot een plaag uit zullen groeien. Waar je wel mee op moet letten zijn slakken in combinatie met kleine wietplantjes en bladluizen op bloeiende autoflowers. Slakken kun je gemakkelijk vangen met wat bier. Een schone opgeruimde tuin zonder veel schaduwplekjes waar slakken zich kunnen verschuilen helpt om ze uit de tuin te weren. Bladluizen vindt je vaak bij mierennesten in de buurt, dus bestrijd mieren. Bladluizen zelf kun je voorzichtig van je planten spoelen met een koude waterstraal.

P is van Poepsoep

Mest van kippen, geiten, koeien en andere grazende dieren is een geweldige organische bron van meststoffen voor planten. Je moet ze alleen niet zo door de grond heen mengen maar er een lekker poepsoepje van koken, dat werkt perfect. Fiets dus even langs de lokale kinderboerderij, verzamel wat dierenpoep en kook er een fijne soep van met dit recept van Peter Lunk (das trouwens ook met een P).

Q is van Qwiso

Qwiso is een concentraat dat je zelf kunt maken met isopropyl alcohol. Qwiso staat voor Quick-Wash ISOpropyl, dus een snelle spoeling van je wiet met isopropyl alcohol. Als je dat goed en vooral erg koud en snel doet krijg je een concentraat om te dabben.

R is van Ruderalis

Ruderalis is net als indica een van de hoofdrassen van cannabis. Van oorsprong komt deze wietfamilie uit koudere gebieden zoals Rusland waar het zomerseizoen zo kort duurt dat ruderalis wietplanten vanzelf tot bloei komen. Ze hebben hier dus geen korte dagen voor nodig. Door deze speciale wietplanten met moderne commerciële soorten te kruisen maken zadenbedrijven autoflowers. Autoflowers zijn geweldige buitenwietplanten omdat ze al midden in de zomer afbloeien. Hierdoor kun je de meest exotische soorten toch gewoon in ons klimaat kweken.

Met autoflowers heb je geen last van naar weer. Je kunt oogsten wanneer andere wietplanten nog moeten gaan bloeien.

S is van Stikstof (N)

En stikstof is dan weer het meest belangrijke mineraal in plantenvoeding. Stikstof zit overal in de lucht, is geurloos en maakt ongeveer driekwart van de atmosfeer van de aarde uit. Je vindt het in vrijwel iedere fles plantenvoeding. Stikstof wordt door je wietplant gebruikt voor snelle groei en om chlorofyl aan te maken. Het is dus vooral in de groeifase belangrijk dat je plant niets van dit belangrijke stofje tekort komt. Brandnetelthee is een uitstekende organische bron van stikstof die je gratis kunt maken.

T is van Trichomen

Je weet wel, die plakkerige minuscule harsdruppeltjes waar het buitenwiet kweken allemaal om te doen is. In deze harsdruppeltjes zitten de werkazame stoffen uit wiet waaronder dus de THC. Hoe meer trichomen er op je toppen zit, hoe sterker de wiet is. De trichomen geven ook aan of je wiet al rijp genoeg is om te oogsten. Wanneer je ze door een microscoop bekijkt zul je zien dat ze eerst transparant en helder zijn, dan melkachtig troebel worden en tenslotte bruin of amberkleurig worden. Je wiet is op zijn best wanneer de meeste trichomen wit en troebel zijn en je hier en daar ook amberkleurige trichomen ziet.

U is van Uien, knoflook, klaver en andere planten

Het is erg aan te raden om naast je wietplanten ook andere planten te kweken. Deze combinatieteelt is namelijk heel gunstig voor je wietplanten, mits je de juiste andere planten gebruikt. Uien en knoflook zijn sterk geurende planten waar ongedierte liever uit de buurt blijft, plant ze dus vlakbij je wietplanten. Klaver is ook een mooie, die haalt stikstof (zie letter S) uit de lucht en geeft6 dat via de aarde af aan andere planten. Er zijn nog veel meer interessante plantensoorten om in je tuin te zetten, lees dit stuk over combinatieteelt maar even.

V is van Verduisteren

Verduisteren is dé allerbeste manier om buiten wiet van topkwaliteit te kweken, maar het kost je wel wat discipline en volharding want je moet je wietplanten iedere dag op hetzelfde moment in het donker zetten. Door dit te doen creëer je korte dagen waardoor de wietplanten zullen bloeien. Zo kun je je wiet dus veel eerder laten bloeien, wanneer de dagen nog heet en zonnig zijn. Toppen worden er veel groter en potenter door. Hier kun je alles over verduisteren lezen.

Verduister wietplanten en je kweekt de allerbeste buitenwiet!

W is van Water

Water hebben wietplanten ook nodig, maar vooral in het begin geef je daarvan al snel teveel. Geef een wietplant die in een pot staat pas water wanneer de bovenste laag van de aarde sinds de vorige waterbeurt weer is uitgedroogd. Gebruik bij voorkeur ook een pot die past bij het formaat van je plant, dit maakt bewateren makkelijker. Wil je je nou helemaal bijna geen zorgen over de waterhuishouding van je wietplanten buiten maken, zet je wietplanten dan gewoon in de volle grond.

X is van XX

De twee geslachtsbepalende chromosomen van vrouwelijke wietplanten. Want alleen de vrouwelijke wietplanten produceren toppen. Wanneer je uit niet-gefeminiseerd zaad kweekt, zul je de mannelijke planten moeten leren herkennen en tijdig moeten verwijderen. Je kunt het zien aan de eerste bloeiverschijnselen in de oksels van de takken. Bij mannelijke planten vormen zich daar een soort balletjes op steeltjes en bij vrouwelijke wietplanten ontstaan op dezelfde plek druppelvormige zaadzakjes waar twee dunne witte haartjes uit groeien. Wil je je daar niet mee bezig houden, kweek dan alleen maar vrouwen uit gefeminiseerde wietzaden, er is keuze genoeg want de meeste wietzaden zijn tegenwoordig gefeminiseerd.

Y is van Yield

Bij gebrek aan Nederlandse buitenwiet-woorden met een Y, is yield, oftewel de opbrengst waar het om draait bij de letter Y. Wat kun je verwachten van een wietplant buiten? Wel dat varieert enorm. Een wietplant op een zonnige plaats in de volle grond kan soms wel een kilo wiet opleveren. Een autoflower levert tussen de 30 en 80 gram per plant op, en een gewone wietplant in een grote pot ongeveer 100 tot 150 gram. Door te verduisteren kun je je opbrengst aanzienlijk verhogen.

Zelfs op een bewolkte dag krijgt een buitenwietplant nog meer licht dan binnen onder een 600 Watt kweeklamp. Foto: Elisia Press, Shutterstock

Z is van Zonlicht

De zon is de krachtigste en beste kweeklamp die er bestaat. Alle andere kweeklampen doen niets anders dan het effect van de zon nabootsen. De zon bevat UV licht wat ook nog eens voor een goede trichoom-ontwikkeling zorgt. Zet je wietplanten zoveel mogelijk in het zonnetje maar maak je geen zorgen als het een keer bewolkt is. Zelfs op een bewolkte dag in de zomer krijgt een buitenplant nog meer licht dan een plant die binnen onder een 600 Watt lamp staat.

[openingsfoto: chrupka, Shutterstock]
(advertentie)