- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Grote schoonmaak voor hydrosystemen
Het schoonmaken van je hydrosysteem is superbelangrijk maar gelukkig niet al te veel werk. Een van de voordelen van hydrosystemen is in feite juist dat je in slechts een dag kunt oogsten, schoonmaken en opnieuw beginnen. Tijd voor een grote schoonmaak van je hydrosysteem.
Door je hydrosysteem na een oogst goed en grondig te reinigen kun je de risico’s op terugkomst van eventuele oude nog aanwezige schimmels en of beestjes verkleinen of zelfs elimineren. Nieuwe stekken of kloontjes die nog aan het wortelen zijn, zijn in het begin erg vatbaar voor ziektes en schimmels. Maar als je de boel goed schoonmaakt hoef je nergens bang voor te zijn.
Wat heb je nodig voor de grote schoonmaak van je hydrosysteem
- Schoon water
- Bleekmiddel
- Schuurspons
- Tandenstokers, tandenborstel, ragers (om eventuele sproeiers mee schoon te maken)
Als je geen succes hebt in je hydrosysteem kan een slechte hygiëne misschien wel de oorzaak zijn. Vooral in hydrosystemen kan er een hoop mis gaan doordat het systeem niet goed is schoongemaakt. Denk maar aan achtergebleven algen die sproeiers verstoppen of sporen van wortelrot die opnieuw de kop opsteken.
Bij het schoonmaken van hydrosystemen vergeet men vaak om sproeiers uit elkaar te halen en ook goed te reinigen. Een klein vuiltje of schimmelspoor kan zich dan snel door het systeem verspreiden en zo al je nieuwe planten aantasten. Voorkom dit en reinig dus ook alle kleine onderdelen van je systeem. Kijk ieder onderdeel van je systeem goed na. Kan het uit elkaar, haal het dan uit elkaar. Steriliseer alles en zet het daarna pas weer in elkaar.
Maak een sopje van bleekmiddel en schoon water om je systeem mee schoon te maken. Grote onderdelen maak je schoon met een schuurspons en kleine onderdelen haal je uit elkaar en maak je schoon met tandenstokers, een tandenborstel en ragers. Als alles goed en grondig gereinigd is en je er zeker van bent dat je geen onderdeel hebt overgeslagen, spoel de boel dan goed af met schoon water.
Onthoud altijd dat het een slecht idee is om continue op een hydrosysteem door te kweken zonder tussen elke cyclus grondig te reinigen.
Hierboven zie je hoe een EZ clone systeem grondig met bleekmiddel wordt schoongemaakt