- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Dit kun je met waterstofperoxide (H2O2) voor wietplanten
Waterstofperoxide (H2O2) is een scherp geurende stof die lijkt op water. Het goedje bestaat ook net als water uit waterstof en zuurstof maar heeft een extra zuurstofatoom. En dat maakt waterstofperoxide in sommige gevallen nuttig voor wietplanten. Maar hoe gebruik je het en waar is waterstofperoxide goed voor?
Je tandarts heeft je misschien wel eens aangeraden om met waterstofperoxide te spoelen om een ontsteking tegen te gaan. De reden is dat het spul goede anti-bacteriologische eigenschappen heeft, en een wond of ontsteking uitstekend schoon kan houden. Scheikundig gezien bestaat waterstofperoxide uit twee waterstof- en twee zuurstofatomen, en dat kan zeer nuttig zijn voor je wietplanten.
H2O2
Het waterstofperoxide molecuul bestaat uit twee waterstof- en twee zuurstofatomen, oftewel H2O2. Maar H2O2 is erg onstabiel. Wanneer het uit elkaar valt, blijft een zuurstofatoom (O) en water (H2O) over. Het water is gewoon water maar het enkele zuurstofatoom is heel erg reactief. Het zal zich aan een ander zuurstofatoom hechten om een stabiel zuurstof molecuul te vormen. Dit brengt extra zuurstof in water wanneer je daar waterstofperoxide aan toevoegt.
Als het enkele zuurstofatoom zich niet aan een ander zuurstofatoom kan hechten, valt het een organisch molecuul in de buurt aan. Zowel het stabiele zuurstofmolecuul als het enkele zuurstofatoom verhogen de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water en dat maakt waterstofperoxide nuttig voor wietplanten.
Veel beestjes, bacteriën en schimmels kunnen worden gedood door zuurstof, en het vrije zuurstofatoom uit H2O2 is hier zeer effectief in. Het zal infecties helpen te stoppen en het voorkomt het ontstaan van nieuwe infecties. Ook helpt het om de groei van algen te onderdrukken, iets waar hydrokwekers nog wel eens last van hebben. Het vrije zuurstofatoom ruimt organisch materiaal zoals dode blad- en worteldeeltjes op, waardoor dat niet kan gaan rotten en ziektes verspreiden.
Water en wortelrot
Wie wietplanten in aarde te veel water geeft, loopt kans om ze te verstikken en wortelrot te veroorzaken. De reden hiervoor is echter niet een teveel aan water maar een tekort aan zuurstof. De aarde raakt verzadigt met water, waardoor er geen ruimte meer is voor lucht (met zuurstof daarin) tussen de aardedeeltjes. De wortel verstikt, stopt te werken en kan door het vele water gemakkelijk gaan rotten.
Dit kan op een veel directere manier ook gebeuren in een hydrosysteem wanneer het water niet genoeg zuurstof bevat. Symptomen die je aan de planten ziet zijn hetzelfde als die van overbewatering bij de teelt op aarde. Bladeren krullen omlaag en vergelen als het zuurstofgebrek te lang aanhoudt.
Je kunt de gevolgen van een zuurstofgebrek in hydrosystemen ook aan de wortels zien. Gezonde wortels zijn wit, of misschien een klein beetje geel. Als ze bruin worden en dode puntjes hebben of heel gemakkelijk afbreken zit je waarschijnlijk met een groot probleem. Stinken de wortels dan heb je zeker met wortelrot van doen.
Waterstofperoxide tegen wortelrot
H2O2 is in Nederland bij drogisten te koop als 3% oplossing. Als je er mee gaat werken is het belangrijk dat je handschoenen gebruikt en dat je het meteen opruimt als je even wat mocht knoeien. Het is namelijk een agressief goedje, dat je huid en kleding kan verbleken. Kappers gebruiken waterstofperoxide niet voor niets bij het blonderen.
Je kunt 3 milliliter 3% waterstofperoxide oplossing per liter water toevoegen aan het reservoir van hydrosystemen. Het is daarbij wel aan te raden om eerst te beginnen met een lagere concentratie die je over een periode van een tot twee weken langzaam opvoert tot de volledige dosis van 3 milliliter per liter. Voeg het elke keer toe als je het reservoir ververst. Dagelijks kun je op deze manier een kwart van je water vervangen.
Op aarde zou je in principe ook waterstofperoxide aan het voedingswater kunnen toevoegen maar dit wordt over het algemeen toch niet aangeraden. Waterstofperoxide brengt weliswaar extra opgeloste zuurstof in het water, maar het doodt tevens het bodemleven dat voor een biologische kweek van levensbelang is. Je kunt het hierdoor wél gebruiken als bestrijdingsmiddel tegen beestjes en schimmels!
H2O2 tegen beestjes en schimmels
Hebben je wietplanten last van een plaag, meeldauw, stamrot of andere schimmels? Dan kun je dat met waterstofperoxide proberen te bestrijden. Voeg een klein beetje toe aan water en gebruik dat als spray tegen beestjes en schimmels. Let wel op want alleen het bladoppervlak wordt zo behandeld. Het zorgt mogelijk ook voor oxidatie en verbranding van de bladeren en minder terpenen. Gebruik met mate dus en alleen als het echt nodig is.