- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Ha, wiet roken blijkt juist wél goed voor sperma kwaliteit!
Een veelgehoord ‘nadeel’ van cannabis consumptie – voor mannen dan – zou zijn dat de kwaliteit van het sperma achteruit holt bij elke joint. Maar zie; uit onderzoek van Harvard University, toch bepaald niet de minste, bleek precies het tegenovergestelde. Mannen die ooit wiet hebben gerookt hebben meer én beter zaad!
Menselijke reproductie
Eerst maar eens de bron melden, anders geloven jullie het misschien niet. Het gaat om het in het vakblad Human Reproduction gepubliceerde onderzoek met de titel ‘Marijuana smoking and markers of testicular function among men from a fertility centre‘.
Het heersende idee dat cannabisgebruik de spermaconcentratie vermindert is wellicht niet alleen verkeerd, maar precies het tegenovergestelde van de waarheid. Tenminste als we dit peer-reviewed artikel in Human Reproduction mogen geloven, en waarom zouden we dat niet doen?
Blowen verhoogt vruchtbaarheid
De onderzoekers stellen dat het roken van wiet – ooit – niet alleen het totale aantal spermacellen verhoogt maar ook de concentratie spermacellen in het zaad.
Oftewel; blowen zou de vruchtbaarheid bij mannen wel eens kunnen verbeteren, en niet laten verslechteren!
Die conclusie staat haaks op wat er al jarenlang gezegd wordt over cannabis en vruchtbaarheid. Wat weer niet heel vreemd is, want media en gezondheidsinstituten en -websites hebben artikelen gepubliceerd over de negatieve impact van wiet op de mannelijke vruchtbaarheid.
Waarbij we ook moeten zeggen dat deze verhalen veelal op onderzoek waren gebaseerd, en niet ontsproten aan pak ‘m beet het zieke brein van een zeg Nederlandse minister van justitie.
Het endocannabinoïde-systeem (ECS)
Hel, zelfs CNNBS schreef in 2014 een bericht over iets soortgelijks (al deden we dat toen al met enig voorbehoud – ofwel strik er toch maar een condoom om): ‘Blowen is de perfecte anti-conceptie‘…
Echter, wanneer we iets beter kijken naar die onderzoeken komt er een veel complexer beeld naar boven. We weten namelijk nog steeds relatief weinig over het menselijke endocannabinoïde-systeem (ECS), laat staan hoe dat werkt met andere lichaamssystemen.
En de studies die wel de link tussen het ECS en het endocrien systeem (hormoonstelsel) onderzochten, hebben nog geen definitieve of alleszeggende data opgeleverd over de effecten van cannabis op de vruchtbaarheid.
Nu geldt dat uiteraard ook voor deze Harvard-studie. Maar hun conclusie suggereert dat we het wellicht allemaal verkeerd hebben gezien ten aanzien van wiet en sperma.
Harvard: 18 jaar onderzoek bij 662 mannen
Researchers van de beroemde universiteit voerden tussen 2000 en 2017 onderzoek uit bij 662 mannen met subfertiliteit (het langere tijd uitblijven van gewenste zwangerschap) bij het Massachusetts General Hospital Fertility Center.
Gedurende die periode produceerden de participanten in totaal 1.143 zaadsamples. Ongeveer de helft van de deelnemers leverde ook bloedstalen aan, waardoor de onderzoekers in staat waren hun ‘reproductie hormoonconcentratie’ te meten.
De mannen moesten zelf rapporteren of ze cannabis en/of andere drugs gebruikten, dus op dit punt zijn de gegevens niet perfect.
365 mannen gaven aan dat ze ‘ooit’ wiet hadden gebruikt, de rest beweerde nooit te hebben geblowd. Volgens de onderzoekers hebben die 365 geluksvogels “significant hogere spermaconcentratie dan mannen die nooit wiet hebben gerookt”.
In kwantitatieve termen betekent dit dat cannabis liefhebbers 62,7 miljoen/ml aantikken, tegenover slechts 45,4 miljoen/ml voor de cannabis maagden. Volgens de WHO is 20 miljoen zaadcellen per milliliter ejaculaat de gezonde ondergrens.
Nog meer zaad ook
Daar komt nog bij dat de Harvard-onderzoekers soortgelijke resultaten vonden toen ze de totale hoeveelheid sperma maten. Daarmee wordt het aloude idee dat blowers minder zaad produceren ook uitgedaagd.
Ook verdomd interessant is het gegeven dat het volgens deze Amerikaanse wetenschappers geen enkel verschil maakt of de participant op dit moment wiet gebruikt, of dat hij dat in het verleden gedaan heeft! Met andere woorden: het idee dat wiet slechts een tijdelijk effect op de mannelijk vruchtbaarheid heeft staat hiermee (ook al) op losse schroeven.
Toch een minder puntje
Geen enkel minpuntje dan? Toch wel, eentje. Volgens de Harvard-data komt ‘ons soort mannen’ in één categorie tekort vergeleken bij geen-wiet consumenten: het follikelstimulerend hormoon (afgekort FSH, ook wel follitropine genoemd).
Bij de man bevordert FSH de vorming van zaadcellen in de teelballen door stimulatie van de sertolicellen. Blowers blijken significant minder FSH-concentraties te bezitten dan niet-blowers.
Hetgeen de onderzoekers dan ook direct voor een raadsel stelt; ze weten niet waarom cannabismannen lagere FSH hebben maar hogere spermaconcentratie en aantal spermatozoïden. Bij andere ‘zaad parameters’ zoals DNA integriteit zagen ze namelijk geen impact van wietconsumptie.
Blowen is NIET de perfecte anti-conceptie
Samenvattend kunnen we in ieder geval zeggen dat deze klassieke Harvard studie suggereert dat het roken van wiet geassocieerd kan worden met meer en geconcentreerder sperma.
Maar de onderzoekers sluiten niet helemaal uit dat er een andere oorzaak is voor hun data, eentje die hoegenaamd niets met wiet van doen heeft.
Een van de hypothesen is bijvoorbeeld dat het consumeren van cannabis ‘risicovol gedrag’ is dat leidt tot een hoger testosterongehalte, wat op zijn beurt weer leidt tot hoger spermaconcentraties… Kortom, zoals bijna gebruikelijk bij dit soort onderzoeken, roept men ook hier op om meer studies te gaan doen.
Maar wat de relatie ook is tussen wiet en mannelijke vruchtbaarheid, reken er niet op dat je sperma er minder van wordt! Oftewel; vergeet dat CNNBS-artikel uit 2014 dat blowen de perfecte anti-conceptie noemde, alsjeblieft.