- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Handleiding voor autoflowers #1
Autoflowers zijn populaire wietsoorten die de laatste jaren hun eigen plek in de zadenmarkt veroverd hebben. Er komen steeds meer en betere variëteiten bij die ook steeds meer opleveren. Ze laten een explosieve groei zien, zijn snel klaar voor de oogst en hebben lak aan lichtregimes. Tijd voor een uitgebreide kweekhandleiding, deel #1 gaat over het wat, hoe en waarom van autoflowers, stay tuned!
Autoflowers zijn bijzondere wietplanten omdat ze zich niets van lichtregimes aantrekken. Je hoeft met autoflowers dus geen rekening te houden met lichtlekken en je hoeft ze ook niet op 12 uur te zetten want bloeien, dat doen ze helemaal vanzelf. Omdat ze een vaste levenscyclus hebben groeien ze ook explosief snel en zijn ze vaak veel sneller klaar voor de oogst dan ‘gewone’ wietsoorten. De ontwikkeling van betere autoflowers die groter worden en dus meer en ook potentere wiet opleveren gaat keisnel, en autoflowers zijn dan ook retepopulair. Vooral voor buitenkwekers zijn de planten ideaal want ze bloeien door hun snelle cyclus al midden in de zomer af waardoor je geen enkele last hebt met toprot, iets wat in het lage-landen-klimaat nogal eens een probleem is.
Ongekende mogelijkheden
Er zijn veel redenen te bedenken om voor autoflowers te kiezen, maar de meest voor de hand liggende redenen zijn dat autoflowers mooie compacte planten zijn die niet teveel opvallen, dat ze zeer snel groeien en tegenwoordig ook grote oogsten kunnen opleveren. Ook zijn ze net zo goed bestand tegen plagen als wietplanten die door fotosynthese in de bloei gaan en je hebt buiten totaal geen last van toprot met autoflowers. Verder zijn deze bijzondere planten in staat om in ieder lichtregime tot bloei te komen en kun je ze dus zelfs buiten je kweekkast kweken. De mogelijkheden met autoflowers zijn ongekend.
- Kleine autoflowers passen bijna overal
- Autoflowers hebben geen last van lichtlekken, je kunt ze zo in je woonkamer kweken
- Zet een autoflower gerust in een niet gebruikt plekje in je groeiruimte
- Geef autoflowers gerust 24 uur licht, ze zal sneller groeien en meer oogsten
- Autoflowers zijn buiten midden in de zomer klaar voor de oogst en hebben dan volledig afgerijpte toppen
- Autoflowers blijven lekker compact, het zijn ideale balkonplanten
- Autoflower sativa kruisingen kun je ook in de lage landen gewoon buiten kweken
Extra large autoflowers
Autoflowers zijn ontstaan uit Cannabis Ruderalis planten. Wietplanten die van nature in koude gebieden zoals Rusland voorkomen en door de korte zomers geëvolueerd zijn tot planten die slechts een maand of drie nodig hebben om van zaadje tot oogst te komen. Deze Cannabis Ruderalis was echter niet erg potent en werd ook niet erg groot. De enige interessante eigenschap was eigenlijk de automatische bloei.
De Joint Doctor (met hoed in het midden) in het breeders panel op de CHAMPS Canada beurs in 2014
Door deze zwakke kleine ruderalis wietplanten met potente sativa’s, indica’s en hybrides te kruisen, slaagde een Canadese breeder genaamd de Joint Doctor erin om de eerste commerciële autoflower wietsoort, de Lowrider, te maken. Op RollingStoned plaatsten we al eerder een interview met de Joint Doctor over het ontstaan van autoflowers, je kunt het hier teruglezen.
Hoewel de eerste autoflowers maar klein waren, trokken ze toch veel aandacht. Ze waren populair onder Amerikaanse binnenkwekers omdat ze zo klein bleven dat ze aan een keukenkastje al genoeg ruimte hadden om af te bloeien. Sinds die tijd zijn er vele autoflowersoorten bijgekomen en tegenwoordig heeft iedere zadenbank wel een of meerdere autoflowers op het menu. Door te kruizen en te selecteren zijn deze planten steeds beter en ook groter geworden, het enige dat onveranderd is gebleven is eigenlijk de automatische bloei. Sommige hele goede autoflowers kunnen tegenwoordig wel een meter hoog worden en oogsten opleveren die niet onder doen voor andere wietsoorten, ze staan bekend als Extra Large, of super autoflowers.
Autofems
De meeste autoflower zaden zijn gefeminiseerd, en leveren dus alleen maar vrouwelijke planten op. Dit komt omdat de autoflower wietzaden voornamelijk gericht zijn op de hobbymatige wietkweker en de medicinale wietkweker waarvoor wietkweken een gemakkelijke hobby moet zijn. Deze gefeminiseerde autoflowers worden ook wel autofems genoemd. Autofems nemen dus twee grote zorgen van hobbykwekers uit handen; het lichtregime en de aanwezigheid van eventuele mannelijke wietplanten.
Binnen of buiten
Het spreekt voor zich dat autoflowers zowel binnen als buiten gekweekt kunnen worden. Maar hun snelle cyclus heeft ze in de lage landen vooral populair gemaakt om buiten mee te kweken, door autoflowers kun je als buitenkweker eindelijk ook eens voor die zoete sativa gaan. Maar ook binnen doen de automatisch bloeiende wietplanten het heel goed en hebben ze ook zo hun voordelen:
Autoflowers binnen
- Kweken zonder het lichtregime te hoeven aanpassen
- Autoflowers zijn ook in groeiruimtes af te bloeien
- Laat autoflowers profiteren van langere lichtperiodes (licht is gewicht)
- Kweken in kleine ruimtes zoals een keukenkast
- Van zaad tot oogst in 10 tot 12 weken
- Extra Large autoflowers kunnen geweldige oogsten opleveren
Autoflowers buiten
- Meerdere oogsten in één zomer
- Geen last van toprot doordat de bloei midden in de zomer plaatsvindt
- Autoflowers vallen door hun compacte formaat niet op
- Zolang de temperatuur boven de 15 graden is, kunnen autoflowers gekweekt worden
- Kweek autoflowers ’s winters op je vensterbank
- Extra Large autoflowers kunnen geweldige oogsten opleveren
Dat was het voor vandaag: de inleiding van onze grote handleiding voor het kweken van autoflowers. In deel #2 zullen we het gaan hebben over het kopen van autoflower zaden, het medium en het bewateren van autoflowers. Want deze mooie nieuwkomers vragen toch een eigen behandeling, wil je er alles uit halen wat erin zit.
Zie ook:
- Handleiding voor autoflowers #2 zaden, het medium en bewateren
- Handleiding voor autoflowers #3 voeden, pH en de kweekruimte
- Handleiding voor autoflowers #4 temperatuur, lichtschema’s en potmaat
- Handleiding voor autoflowers #5 low stress training
- Handleiding voor autoflowers #6 ontkiemen, zaailingen en verpotten
- Handleiding wers voor autoflowers #7 groeien en bloeien
- Handleiding voor autoflowers #8 (slot) oogsten, drogen en curen