- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Handleiding voor autoflowers #6
Als we ze op papier zouden zetten en bij elkaar zouden binden hebben we al een aardig boekwerk, maar wees niet bang want dat gaan we niet doen. Je kunt onze handleiding voor autoflowers gewoon gratis blijven lezen op RollingStoned, onder ieder deel staan links naar de andere hoofdstukken. Deze keer bespreken we de start van ieder autoflower plantje en het verpotten ervan.
Omdat je autoflower wietplanten niet kunt stekken (de stekken bloeien immers gelijktijdig met de moederplant), start het leven van iedere autoflower hetzelfde: uit een zaadje dus. In deel 2 van deze handleiding hebben we al uitgelegd hoe je aan goede autoflower zaden kunt komen en vandaag gaan we bespreken hoe je zulke zaden nou het beste ontkiemt en behandelt.
Wietzaden kun je grofweg op twee manieren laten ontkiemen, rechtstreeks in de grond of daarbuiten. In de grond ontkiemen heeft als voordeel dat je zaadje na het ontkiemen direct verder kan groeien en je de jonge kiem dus niet kunt beschadigen bij het planten. Het nadeel is dat je een lager slagingspercentage hebt en minder controle over het kiemen. Ook gaat het kiemen in de grond meestal iets langzamer dan daarbuiten. Omdat goede autoflower zaden niet goedkoop zijn, kunnen we ze dus beter eerst ontkiemen en daarna in de grond plaatsen.
Autoflowers ontkiemen
De ontkiem-methode die verreweg het gemakkelijkst is en het hoogste slagingspercentage heeft (nagenoeg alle zaden ontkiemen op deze manier succesvol, tenzij ze niet vruchtbaar zijn), is de methode van Serious Seeds. Op hun site vind je een link naar een zeer uitgebreide uitleg met illustraties.
Bij deze methode heb je een vel keukenpapier nodig en een plastic gripzakje. Neem het vel keukenpapier en vouw dat in tweeën. Maak het nat onder de kraan en knijp het overtollige water er even uit. Nu vouw je het natte vel weer open en je verdeelt je autoflower zaden over een van de twee helften. Probeer de zaden allemaal met de puntige kant naar beneden te laten wijzen, daar groeit straks namelijk het eerste worteltje uit.
Als je alle zaden hebt verdeeld, vouw je het natte keukenpapier weer dubbel zodat de zaden tussen twee laagjes papier zitten. Neem het dubbelgevouwen papier met de zaden en al en stop die in het plastic gripzakje zodat de puntjes van de zaden naar de bodem van het plastic gripzakje wijzen. Hang het zakje met daarin de zaden in het keukenpapier bij kamertemperatuur in het donker op. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van een kast.
Op deze manier krijgen de zaden precies genoeg vocht, het overtollige water zakt namelijk naar beneden en blijft onderin het zakje. Omdat de zaden met de puntjes naar beneden verticaal hangen, kunnen de wortels mooi recht naar beneden groeien. Kijk iedere dag even of er al wortels tevoorschijn komen. Zodra je een worteltje ziet is het tijd om de zaden in een pot met aarde te stoppen. Neem bij autoflowers hiervoor meteen de pot waarin je ze ook wil afbloeien, in het vierde deel van deze handleiding hebben we het over potmaten gehad, lees het nog eens terug om de juiste maat van de pot te bepalen.
Het plaatsen van het ontkiemde zaadje doe je voorzichtig met behulp van een theelepeltje. Prik eerst een gaatje met een satéstokje of iets dergelijks in de grond. Neem nu je theelepeltje en schep hiermee voorzichtig het zaadje op en laat deze met het witte worteltje naar beneden in het gaatje zakken. Zorg er hierbij voor dat het zaadje zelf boven de grond blijft. Daarna druk je het gaatje voorzichtig dicht zodat het zaadje uiteindelijk voor de helft in de grond zit.
Autoflower zaailingen
Na het ontkiemen en het plaatsen in de grond geef je de aarde een beetje water. Let op want als het goed is zit je zaadje nu nog in een veel te grote pot, dus geef maar een klein beetje water, bijvoorbeeld met een plantenspuit. Je wil voorkomen dat de aarde in de pot zich vol zuigt met water, je zaailing is nog maar klein en drinkt in het begin helemaal niet zoveel water. Bovendien wil je de wortel juist stimuleren om zelf op zoek te gaan naar water.
Als je dit zo doet, zul je zien dat je plantje al snel de eerste ronde blaadjes krijgt, en daarna de eerste set gekartelde blaadjes. Je ziet het niet, maar onder de grond is je autoflower nog veel harder aan het groeien. Deze fase is uitermate belangrijk voor autoflowers want het legt de basis voor een kort maar uitbundig leven. Geef je plant in deze eerste fase ook geen meststoffen, er zit meer dan genoeg voeding in de aarde en je zou haar met meststoffen alleen maar kunnen beschadigen. Het enige wat je in deze fase goed moet doen, is opletten dat de aarde voldoende vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Door met je vinger in de aarde te voelen kun je erachter komen of je wat water moet geven.
Autoflowers verpotten
Zoals eerder uitgelegd, verpotten we autoflowers niet, maar plaatsen we de zaden direct in dezelfde pot waarin ze ook zullen afbloeien. Nogmaals, dit doen we omdat we de groei niet willen laten stagneren door een te kleine pot of de stress van het verpotten. Een autoflower heeft maar een kort leven en moet daarin zo snel mogelijk kunnen groeien.
Mocht je je autoflower om wat voor reden dan ook toch moeten verpotten, doe dat dan in hetzelfde medium als waarin ze al staat, en zorg ervoor dat dit medium de juiste pH-waarde heeft. Maak je gebruik van een donkere periode, verpot je autoflower dan vlak voor de nacht ingaat zodat ze wat rust krijgt na het verpotten. Staat je autoflower onder 24 uur licht zonder donkere periode, verpot dan ’s avonds wanneer de temperatuur wat daalt.
Zorg er bij het verpotten voor dat je de plant zo min mogelijk stress bezorgt. Dit gaat het beste op de volgende manier. Verpot je autoflower eerst met pot en al. Wanneer je de pot nu voorzichtig omhoog tilt, houd je een gat over waar de kluit van je autoflower precies inpast. Haal de plant nu voorzichtig uit de pot en zet hem in het gat. Als je dit goed doet, merkt de plant niet eens dat ze verpot is. Hieronder een video waarin het stressloos verpotten wordt voorgedaan.
Zie ook:
- Handleiding voor autoflowers #1 intro, extra large autoflowers, autofems, binnen of buiten
- Handleiding voor autoflowers #2 zaden, het medium en bewateren
- Handleiding voor autoflowers #3 voeden, pH en de kweekruimte
- Handleiding voor autoflowers #4 temperatuur, lichtschema’s en potmaat
- Handleiding voor autoflowers #5 low stress training
- Handleiding voor autoflowers #7 groeien en bloeien
- Handleiding voor autoflowers #8 (slot) oogsten, drogen en curen