- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Handleiding voor autoflowers #7
Waar waren we ook alweer gebleven; we hebben het na de inleiding in deel #1 gehad over extra grote autoflowers, de locatie, de zaden, het medium en het bewateren. Vervolgens is de voeding, de pH-waarde, de kweekruimte, temperatuur, lichtschema’s, de potmaat, de mogelijke training, het ontkiemen en verpotten besproken. Een hoop al dus, en daar voegen we vandaag de groei- en de bloeifase van autoflowers aan toe, lees je mee?
Groeien en bloeien dus in dit zevende deel van onze handleiding voor autoflowers. Deze wietsoort houdt er namelijk een heel eigen groei- en bloeiritme op na. Niet alle autoflowers groeien even lang, of kort eigenlijk, de groter wordende soorten hebben meestal een wat langere groeifase dan de dwerg-autoflowers. Logisch ook, want deze moeten hun formaat waarmaken en dat kost groeitijd.
Groeifase van autoflowers
De eerste levensfase, ook wel groeifase, is voor autoflower-wietsoorten van groot belang. Deze fase behelst bij autoflowers maar een beperkt aantal weken en daarin moet de autoflower zo groot mogelijk worden om voor een mooie oogst te kunnen zorgen. Je ziet dan ook dat goede autoflowers explosief snel groeien, zorg er daarom voor dat het ze niets aan groeivoeding ontbreekt, met name stikstof is erg belangrijk voor de groei. Wanneer je autoflower aan voeding toe is, begin dan met een halve dosis en bouw dit langzaam op naar een volle dosis zoals is aangegeven op het etiket.
Autoflowers kunnen soms al na een week of drie de eerste bloeihaartjes laten zien, maar je moet de groeifase pas als voorbij beschouwen wanneer de plant echt stopt met groeien. Totdat dat zover is, ga je door met het geven van voeding voor de groei.
Bloeifase van autoflowers
Zoals je inmiddels weet, hoef je de bloeifase van autoflowers niet in te luiden door het licht terug te brengen naar slechts 12 uur per dag. Voor het beste resultaat laat je je autoflower in de bloifase dan ook onder 18, 20 of zelfs 24 uur licht per dag staan. Licht is gewicht en een autoflower kun je enorm veel licht geven, dus doe dat ook.
De eerste bloeiverschijnselen zullen na twee tot vijf weken te zien zijn. Wanneer je niet-gefeminiseerde autoflower zaden gebruikt hebt (de meeste autoflower wietzaden zijn wel gefeminiseerd), dat moet je je planten in deze periode goed in de gaten houden en checken op mannelijke voorbloei, zodat je de mannelijke planten kunt verwijderen.
Wanneer de bloei goed op gang komt zullen je planten een andere voedingsbehoefte krijgen. Stikstof wordt minder belangrijk en fosfor en kalium juist belangrijker. Vanaf het moment dat autoflowers gestopt zijn met groeien, dien je daarom over te stappen op een voeding voor de bloei. Dit zal de productie van toppen versnellen zodat ze steeds dikker kunnen worden. Hoe lang je autoflower moet bloeien hangt af van de genetica, over het algemeen nemen de sativa dominante autoflowers wat meer tijd in beslag dan de indica’s maar de bloeifase zal ergens tussen de 6 en 10 weken duren. Zolang je de juiste hoeveelheid water en meststoffen blijft geven en je geen bezoek van ongedierte krijgt, kan er niet veel misgaan.
Tegen het einde van de bloeifase zul je zien dat de toppen echt gaan opzwellen en de bloeihaartjes gaan indrogen. Dit is het moment om te gaan spoelen, wat inhoudt dat je de planten alleen nog schoon water geeft, eventueel afgezuurd, maar geen voeding meer. Dit komt de smaak van je wiet straks ten goede. Volgende keer meer over de laatste fase en het bepalen van het juiste oogstmoment.
Zie ook:
- Handleiding voor autoflowers #1 intro, extra large autoflowers, autofems, binnen of buiten
- Handleiding voor autoflowers #2 zaden, het medium en bewateren
- Handleiding voor autoflowers #3 voeden, pH en de kweekruimte
- Handleiding voor autoflowers #4 temperatuur, lichtschema’s en potmaat
- Handleiding voor autoflowers #5 low stress training
- Handleiding voor autoflowers #6 ontkiemen, verpotten
- Handleiding voor autoflowers #8 (slot) oogsten, drogen en curen