- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Handleiding: wiet kweken op steenwol
In de professionele tuinbouw worden allerlei gewassen al meer dan 40 jaar op steenwol gekweekt, en ook bij wietplanten kan steenwol voor de allerbeste resultaten zorgen. Steenwol is een fantastisch medium. Als je het goed begrijpt en op de juiste manier toepast, dan kan er niets tegenop. Wiet kweken op steenwol dus, een handleiding.
Steenwol is een fantastisch hydrologisch kweekmedium voor wietplanten omdat het zeer goed water en zuurstof kan vasthouden. In tegenstelling tot aarde en kokos zakt het na verloop van tijd ook niet in, waardoor het gedurende de hele kweek lekker luchtig blijft. Je moet het echter wel op de juiste manier behandelen en bewateren om optimaal van het medium te profiteren.
Steenwol wordt op een vergelijkbare manier gemaakt als suikerspinnen. In plaats van gesmolten suiker wordt echter gesmolten lavasteen gebruikt. Zo ontstaat een zeer licht en luchtig medium mat unieke eigenschappen als kweekmedium. Steenwol is steriel en bevat dus geen voeding, het houdt water zeer goed vast maar bevat ook veel zuurstof, waar wietplanten van houden. Als je het bewatert en laat uitlekken dan bevat het zo’n 80% water, 15% lucht en slechts 5% steenwol.
Wiet kweken op steenwol
Als je wiet op steenwol wil kweken, dan moet je om te beginnen weten dat je daarvoor niet zomaar bij de doe-het-zelf winkel terecht kunt. Je hebt namelijk speciale steenwol nodig die geschikt is als kweekmedium voor planten. Deze kun je kopen bij gespecialiseerde kweekwinkels in de vorm van verschillende formaten blokken, matten en vlokken (mapito).
Voor gebruik dien je je steenwol eerst in te wateren, want als je het koopt dan is het helemaal droog. Dat niet alleen maar door het in te wateren breng je het ook meteen op de juiste pH-waarde, want van zichzelf is die wat te hoog. Steenwol dien je voor gebruik dan ook in water met een pH-waarde van 5,5 te dompelen, totdat het helemaal verzadigd is.
Ingewaterd steenwol moet je laten uitlekken, zodat het vanzelf de juiste hoeveelheid aan water en zuurstof bevat. Knijp of wring echter nooit in je steenwol want dan verpest je de luchtige structuur. Naarmate de tijd verstrijkt zakt het meeste water naar de onderkant van de steenwol, en komt er meer lucht via de poriën in het medium.
Mapito, matten en blokken
Steenwol is er zogezegd in de vorm van matten, blokken in verschillende formaten en vlokken (mapito). De vlokken kun je als een gewoon medium in potten gebruiken. Blokken zijn er in verschillende maten en zijn aan vier zijden bedekt met plastic. Dit plastic heeft dezelfde functie als de plastic wanden van een plantenpot, en houden vocht vast, wortels binnen en licht tegen. Laat het plastic dus altijd om de blokken steenwol heen zitten. Het is daarnaast aan te raden om de bovenkant van je steenwol ook af te dekken met plastic, om algengroei tegen te gaan.
Steenwolmatten zijn ook in plastic verpakt, en ook deze verpakking dient als een soort container voor je wortels. Het is handig om de matten eerst van bovenaf in te wateren (pH-waarde 5,5) en pas als ze helemaal verzadigd zijn drainage-gaten te maken aan de onderkant. Daarna kun je je planten (in steenwolblokken) boven in de slabs ‘planten’.
Water en voeding geven op steenwol
Steenwol bevat zelf helemaal geen plantenvoeding, dus dat dien je vanaf het eerste gebruik toe te dienen bij het inwateren. Voor steenwol heb je minerale hydro-voeding nodig die wietplanten direct op kunnen nemen. Omdat steenwol veel water vasthoudt is het beter om wat vaker kleine beetjes voedingswater te geven dan in één keer veel voedingswater. Vanwege deze frequentie gebruiken de meeste kwekers die wiet kweken op steenwol een automatisch irrigatiesysteem.
In het begin is één keer per dag of om de dag voldoende, en naarmate je plant groeit dien je vaker te bewateren. Bij het bewateren zelf geef je water tot ongeveer 10% van het water aan de onderkant uitlekt. Dit zorgt voor een goede doorspoeling en verversing van het water en de voeding in de steenwolblokken. Gebruik voedingswater met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5.
Wees echter ook niet bang om je steenwol tussen twee waterbeurten door de kans te geven om wat in te drogen. Wietplanten kunnen heel lang water uit steenwol bijven opnemen, zelfs tot het bijna helemaal uitgedroogd is. Het meeste water zakt in steenwol bovendien snel naar beneden waardoor het soms lijkt alsof de bovenkant van het blok of mat droog is, terwijl dit niet zo is. Probeer een gevoel te ontwikkelen door je plant op te tillen en het gewicht te voelen. Ook kun je zachtjes onder in je steenwol drukken om te voelen of dat nog nat genoeg is.