- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Handmatig hydrokweken zónder hydrosysteem
Biologisch wiet kweken is populair maar aan hydrokweken kleven ook de nodige voordelen. Wietplanten groeien bijvoorbeeld sneller, worden groter en leveren doorgaans ook aanzienlijk meer wiet op. Moeilijk hoeft het niet te zijn, want je kunt ook hydrokweken en gewoon met de hand water geven. Probeer het eens!
Wie gewend is dat wietplanten met hun wortels in aarde groeien, ziet wellicht op tegen de klinisch ogende kweek in een hydrosysteem. Slangen en pompen kunnen inderdaad intimideren, maar die zijn eigenlijk niet eens per se nodig voor een kleine hydrokweek in een kastje of tent.
Het gaat er bij de hydroteelt namelijk om dat de planten op een inert en luchtig medium goeien en direct opneembare (minerale) voedingsstoffen krijgen. Een geautomatiseerd systeem is daarbij wel handig maar niet per se nodig. Vooral niet als je een medium kiest dat redelijk veel water vast kan houden, zoals kokos, steenwol of mapito.
Hydro en LED
Vooral voor mensen die een hobbymatige kweek in een kast of tent met leds belichten, valt veel winst te behalen. Omdat LED kweeklampen minder stralingswarmte afgeven, verdampen wietplanten onder leds ook minder vocht. Zodoende zuigen ze ook minder voedingswater aan, en groeien ze een klein beetje langzamer dan wietplanten onder HPS kweeklampen.
De hydrologische teelt kan dit enigszins compenseren. Doordat voedingsstoffen direct opneembaar zijn, en de wortels in luchtige inerte mediums als steenwol, kokos of zelfs 100% perliet, weinig weerstand ondervinden en juist veel zuurstof krijgen, groeien planten een stuk sneller. Omdat planten onder LED zogezegd minder water verbruiken, hoef je ook niet bang te zijn dat ze binnen een dag al uitdrogen.
Handmatig hydrokweken
In tegenstelling tot wat je wellicht denkt, is het echt niet per se noodzakelijk om een speciaal systeem te hebben om te kunnen hydrokweken. Je kunt gewoon je bestaande potten vullen met een inert medium en dat bewateren met je oude vertrouwde gieter. Zolang er maar iets van een lekbak of schotel onder de potten staat is dit geen enkel probleem. Je moet alleen wel wat vaker water geven, en de EC- en pH-waarde ervan meten en op peil brengen.
Je kunt in principe op ieder hydrologisch medium met de hand bewateren. Maar omdat kleikorrels maar heel weinig water vasthouden is dat minder geschikt, tenzij je de tijd hebt om minimaal vier keer per dag water te geven. Kokos is een ideaal medium om met de hand te bewateren en ook de zogenaamde mapito (steenwolvlokken) is zeer geschikt voor deze manier van hydrokweken. Grote steenwolblokken kun je ook gebruiken.
Wanneer je mapito of steenwol gebruikt, vergeet het dan niet voor het eerste gebruik een dag en een nacht in te wateren met water dat je op de juiste pH-waarde (tussen de 5,4 en 5,8) hebt gebracht met pH-min. Let er verder op dat je de potten goed vult want mapito kan na de eerste watergift flink inzakken.
Je kunt je potten zelfs helemaal met perliet vullen als je wilt. Sommige kokos heeft daarnaast zelfs deels een bufferende werking, zoals aarde. Er is ook speciale voeding voor de kweek op kokos, en het loont om deze voeding te gebruiken wanneer je kokos als medium kiest. Daarnaast moet je bij kokos altijd wat extra CalMag gebruiken, omdat de kokos deze stoffen via kationenuitwisseling zelf ook al verbruikt.
Zuurtegraad en voedingswaarde
De grootste verschillen in de praktijk zijn op deze manier op drie vingers te tellen. Eén: je moet vaker bewateren. Twee: je moet de pH-waarde meten en op peil brengen. En drie: je moet de voedings- of EC-waarde meten en op peil brengen. Vaker bewateren betekent simpelweg dat je minimaal één keer per dag bij je wietplanten kijkt hoe het ervoor staat, en water geeft indien dat nodig is.
De pH-waarde en de EC-waarde meten en op peil brengen is niet moeilijk; je hebt er een pH-meter en een EC-meter voor nodig. De pH-meter gebruik je om de zuurtegraad van het voedingswater te meten en op peil te brengen, en met de EC-meter bepaal je de voedingswaarde of concentratie aan mineralen in het water. Een emmertje (of vat) met voedingswater aanmaken doe je als volgt.
Begin met schoon water op temperatuur (dezelfde temperatuur als in je kweekruimte is ideaal). Voeg eerst de minerale plantenvoeding toe tot de EC-waarde op peil is (hier vind je een handig kweekplan met een suggestie voor de EC-waarde per week van de cyclus). Roer het voedingswater even door, en voeg een dag later pH-min toe tot de pH-waarde tussen de 5,5 en 6,1 is.
Spoelen wordt een eitje
Een hydrokweek hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn. Wietplanten groeien sneller, leveren meer op en de benodigde minerale voeding is doorgaans ook wat goedkoper in de aanschaf. Omdat de opname veel sneller gaat, kun je eventuele fouten ook snel weer herstellen. Probeer alleen geen fouten te maken, want dan merk je daar ook de gevolgen vrijwel direct van. Goed kijken naar je wietplanten dus wanneer je gaat hydrokweken!
Het inerte medium zorgt er ook voor dat spoelen makkelijker en vooral sneller gaat. Je kunt je potten doorspoelen met zoveel schoon water als je wil en eventuele achtergebleven voeding in één keer letterlijk uitspoelen. Je hoeft ook niet twee weken te spoelen, maar kunt volstaan met één week.
Hydrokweek ze!