- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Handtekeningenactie Suriname voor legalisering wiet
Dax Santino Fong Hing, onthoud die naam. Het zou namelijk zomaar eens de man kunnen zijn die ervoor zorgt dat er in Suriname binnen afzienbare tijd legale – recreatieve! – wiet bestaat. De beste kerel is een handtekeningenactie gestart om de overheid tot een wetswijziging te bewegen.
Na hennep ook wiet
Ook in de voormalige Nederlandse kolonie Suriname broeit het op het hennep- en cannabisfront. Eerder al zijn er initiatieven gelanceerd voor de grootschalige teelt van industriële vezelhennep. Maar ook wat betreft cannabis zit het er dik in dat Suriname zich binnen afzienbare tijd aansluit bij een rits andere landen op het Amerikaanse continent die al zijn overgegaan tot liberalisering van de wietmarkt: Uruguay, Colombia, Chili, Peru, Jamaica, Costa Rica, Bahamas, Argentinië, Canada, VS et cetera…
Economische boost
En nu dus Suriname, waar Dax Santino Fong Hing – ‘zelf een enthousiast gebruiker en initiatiefnemer’ aldus de media daarginds – ernaar streeft om minimaal 40.000 handtekeningen te verzamelen met zijn petitie om recreatieve wiet te legaliseren. Die zal hij vervolgens aan de autoriteiten aanbieden.
Met legale wiet en hennep kan het straatarme Suriname een ‘economische boost’ krijgen volgens Fong Hing, door zowel op de (internationale) medicinale cannabismarkt te mikken als op de eveneens snel groeiende recreatieve markt.
Uit eigen ervaring
Afgelopen vrijdag lanceerde Fong Hing zijn plan op een persconferentie. Aangezien ze in Suriname pas net een publieke discussie over hennep en wiet zijn begonnen, krijg je dan ook vragen over het gevaar van misbruik als het allemaal legaal wordt. ‘Er zijn zoveel andere dingen die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid, maar die worden toch nog steeds verkocht?’ antwoordt de Surinamer daarop koeltjes.
En hij spreekt dus uit eigen ervaring, noemt cannabis ‘best wel een nuttig goedje’ bijvoorbeeld. ‘Ik gebruik minder alcohol en rook ook al een tijdje minder sigaretten in combinatie met marihuana. Ik voel me veel beter en gezonder,’
De 40-duizend krabbels lijkt misschien een peulenschil maar bedenk wel dat dit betekent dat ongeveer 1 op de 10 volwassen Surinamers Fong Hings petitie moet steunen, aangezien het land slechts 558.368 inwoners telt…