- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Hang je kweeklamp op de juiste hoogte en oogst meer wiet
Jawel, gewoon door simpelweg je kweeklamp op de juiste hoogte te hangen kun je meer wiet oogsten. Wanneer een kweeklamp namelijk NIET op de juiste hoogte hangt, dan krijgen je wietplanten ofwel te veel, of juist te weinig licht. En als je weet hoe snel de kracht van licht afneemt naarmate de afstand toeneemt, dan snap je dat je een hoop wiet kunt mislopen.
De afstand tussen wietplanten en de kweeklamp die daarboven hangt, is een onderschat onderwerp. In veel gevallen kunnen wietkwekers namelijk meer wiet oogsten, simpelweg door de hoogte van de lamp te optimaliseren. Maar wat is de optimale hoogte van een kweeklamp?
De sweet spot
Dat hangt helemaal af van het type lamp en het wattage ervan. Wietplanten gebruiken lichtenergie en zetten dit om in plantmateriaal. In het begin zijn dat vooral stengels en bladeren, maar in de bloeifase zullen dat toppen zijn. En hoe meer licht een wietplant krijgt, hoe groter de toppen uiteindelijk zullen worden. Tot op zekere hoogte natuurlijk want wietplanten kunnen ook verbranden door te veel licht en warmte van de lamp. Je moet dus op zoek gaan naar de zogenaamde ‘sweet spot’. Oftewel de hoogte waarbij planten de maximale hoeveelheid licht krijgen zonder dat het te veel wordt.
CFL, HPS en (C)MH, LED
Fluorescente lampen zoals spaarlampen, TL lampen en T5 lampen produceren niet genoeg licht om te veel te zijn voor je planten. Ze kunnen daarom heel dicht op je wietplanten hangen. Ze kunnen echter wel te veel warmte produceren dus je mag ze ook weer niet ín je planten hangen. Een centimeter of tien is voor dit soort lampen dan ook aan te raden.
HPS kweeklampen, CMH lampen en MH kweeklampen en LED kweeklampen produceren soms wel meer licht en warmte dan goed voor wietplanten is. Met dit soort kweeklampen (het meerendeel van alle gebruikte kweeklampen) is het dus belangrijk dat je ze niet te laag hangt, en je wietplanten overlaadt met te veel licht en te veel warmte.
Hoe dichter je een kweeklamp op een wietplant hangt, hoe meer licht de plant ontvangt en hoe dikker de toppen zullen worden. Dit gaat letterlijk tot een zekere hoogte wel op, maar overdaad schaadt ook in het geval van kweeklicht.
Wanneer je een kweeklamp te dicht op een wietplant hangt, kunnen de bovenste toppen door het licht kunnen verbleken of door de warmte verbranden. Light bleaching of light burn heet dit fenomeen. Je ziet dan gele bladeren en soms zelfs spierwitte toppen, en planten kunnen er tekorten door oplopen. Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden wanneer je de hoogte van je kweeklamp gaat bepalen.
Omdat elk type lamp op een andere hoogte moet hangen, is er ook geen standaard hoogte te noemen. Het hangt af van het type lamp en het wattage. HPS en (C)MH lampen van hetzelfde wattage hebben dezelfde sweet spot qua lamphoogte (lees verder voor een berekening van die hoogte), maar voor LED kweeklampen ligt dat anders.
De optimale hoogte voor LED kweeklampen verschilt namelijk nogal veel per type maar gelukkig geven fabrikanten de ideale lamphoogte van LED kweeklampen vaak zelf aan. Het voordeel van LED’s is wel dat ze in de meeste gevallen wat minder heet worden. LED panelen en LED lampen met balken hoeven daardoor niet zo hoog, waardoor er wat meer ruimte is voor je planten.
Scroggen
Als je scrogt, maar ook wanneer je in een Sea Of Green kweekt, maak je je planten optimaal geschikt om gebruik te maken van de sweet spot van je kweeklamp. Door een egaal bladerdek te creëren waarbij alle hoofdtoppen even hoog groeien, maken alle toppen gebruik van de optimale lichtafstand.
Hoge druk lampen
Hoge druk gasontladingslampen zoals HPS kweeklampen en (C)MH kweeklampen worden nog steeds heel vaak gebruikt voor de binnenteelt van cannabis. Ze presteren goed en zijn relatief betaalbaar in de aanschaf. Ze verbruiken relatief ook het meeste stroom en dat komt onder andere omdat ze naast licht, ook veel warmte produceren. Afhankelijk van het wattage moeten ze hoger of lager boven je wietplanten hangen.
Een handige vuistregel is om 10 procent van het wattage in centimeters aan te houden, voor dit soort kweeklampen. Als rekenvoorbeeld nemen we een 1000 Watt HPS lamp. Tien procent van 1000 is 100, dus een 1000 Watt HPS lamp hang je op ongeveer een meter afstand van de planten. En een bescheiden 315 Watt CMH kweeklamp hang je volgens deze berekening dus 31,5 centimeter boven je planten.
In principe kún je dit soort lampen wel iets lager hangen en zo meer licht op je planten schijnen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de warmte goed afgezogen wordt. Het is dus belangrijk om voor een goede afzuiging te zorgen. Dit zorgt niet alleen voor meer verse lucht en dus CO2, maar zorgt er dus ook voor dat je hoge druk kweeklampen dichter op het gewas kunnen hangen. Hang je hoge druk lampen maar eens enkele centimeters lager, maar hou de temperatuur dan wel goed in de gaten.
De lichtintensiteit van hoge druk kweeklampen neemt af naarmate je ze langer in gebruik hebt. Vervang ze daarom tijdig (ongeveer na iedere 3 tot 4 kweekrondes) en merk op dat je oudere bulbs dus ook iets lager kunt hangen. Je merkt het onder andere omdat je planten harder dan normaal strekken om meer licht op te kunnen vangen. Een oude bulb gebruiken, zal daarnaast ook minder opbrengst opleveren.
LED kweeklampen
In tegenstelling tot de hoge druk kweeklampen, is er voor LED kweeklampen helaas geen standaard hoogte te noemen, of vuistregel te bedenken voor wat betreft de hoogte van de lampen. De optimale hoogte van LED kweeklampen varieert namelijk per type en merk.
Er zijn veel zaken die de hoogte voor LED kweeklampen beïnvloeden zoals het wattage van de gebruikte LED’s en de stralingshoek die een eventuele lens verzorgt. Wanneer je met LED kweeklampen kweekt, vraag de optimale hoogte van de lamp dan op bij de leverancier of producent van de lamp.
LED kweeklampen kunnen enorm krachtig zijn waardoor je er uitstekende resultaten mee kunt halen, maar je wietplanten ook gemakkelijk kunt overbelichten. Omdat ze niet zo warm worden loop je sneller de kans op light bleach problemen als ze te dichtbij toppen hangen.
De reden hiervoor is dat het een paar weken kan duren voordat planten de symptomen hiervan laten zien. Meestal zie je dat de bovenste bladeren is zulke gevallen vergelen of bruine roest-achtige vlekken laten zien. Vaak denken kwekers niet snel aan te veel licht, maar zoeken ze de oplossing in een voedingsprobleem.
Als je niet weet op welke hoogte jouw LED kweeklamp moet hangen, probeer dan eens de volgende richtlijn. Een oude LED met 1 Watt diodes, en full spectrum LED panelen of balk-systemen hang je op een centimeter of 30. Heeft je lamp 3 of 5 Watt diodes hang hem dan wat hoger, op 45 centimeter. Verlaag de LED stapsgewijs als je ziet dat de planten veel strekken maar hou vooral de bovenste bladeren/toppen goed in de gaten en voorkom verbleking door het licht.
Fluorescente kweeklampen (CFL)
Fluorescente kweeklampen zoals spaarlampen TL’s en T-Neon’s kun je in principe zo dicht op je planten hangen als je wil, zolang de warmte maar geen probleem is. Zolang je je hand een halve minuut op de plek van je plant kunt houden zonder dat het heet aanvoelt zit je goed, en hoef je niet bang te zijn dat je plant verbrandt.