- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hans en PlaYaHoLiC openen het buitenwietseizoen!
Jazeker! Met de eerste buitenwiet kweekverslagen van het jaar openen Hans en PlaYaHoLiC vandaag officieel het buitenwietseizoen! Hans schreef een kort verslagje over zijn Citral, een Frisian Dew en een Do Si Dos. PlaYaHoLiC maakte een wat langer kweekverslag, en houdt zich met slechts één Special Queen #1 netjes aan de Belgische gedoogregel. Veel lees en kijkplezier!
We zijn bijzonder dankbaar en blij met de bijdragen van Hans en PlaYaHoLiC deze week. Want zoals je misschien al gelezen hebt, wordt het buitenwietseizoen dit jaar helemaal anders op CNNBS. In voorgaande seizoenen volgden we de wietplanten van een selecte groep buitenwietkwekers, gedurende de hele zomer en dus van zaad tot oogst.
Iedereen is buitenwietcorrespondent!
Dit jaar kan iederéén voor één keer buitenwietcorrespondent worden, en aan het einde van het seizoen zijn resultaten aan Nederwietland en België laten zien. Zo kunnen we de hele zomer lang, genieten en leren van de planten van verschillende buitenkwekers.
Mits jullie je verslagen blijven insturen natuurlijk, dus schroom alsjeblieft niet om dat te doen. Ook volgende week hopen we je namelijk wat moois te kunnen laten zien! Als je verslag gepubliceerd wordt, belonen we dat met eeuwige roem én wietzaadjes. Je kunt kiezen uit Mohammed, Sneeze, Auto Camelberry of onze laatste aanwinst: Auto Blancaneu. Over nu naar de piepjonge wietplantjes van Hans en PlaYaHoLiC, veel leesplezier!
Hans ontkiemt Citral, Frisian Dew en Do Si Dos
Hallo CNNBS, hierbij het resultaat van mijn wietzaden dit jaar. Deze zijn nu twee weken oud en ik heb ze ontkiemt met de koffiefilter methode.
Overigens vind ik dat een geweldige methode! Bij mij levert het een slagingskans van 95%, terwijl ik voorheen nooit meer dan 50% wist te ontkiemen.
Alledrie de plantjes (je ziet ze hieronder) hebben al een paar keer met de buitenlucht kennis gemaakt. Lekker in het zonnetje, én in de wind want daar krijg je mooie stevige steeltjes van. De wietsoorten die ik dit jaar ga kweken zijn Citral, Frisian Dew en Do Si Dos. De Citral en de Frisian Dew zaadjes komen van wietplanten die ik vorig jaar heb gekweekt, die waren gemiddeld 3 meter hoog! Alleen de Do Si Dos heb ik dit jaar bij Zamnesia gekocht.
Groetjes, Hans
Het is alles of niets voor PlaYaHoLiC
Ergens in het Belgische West-Vlaanderen begon het midden februari al serieus te kriebelen. Na het lezen van vele artikels rond het kweken van wiet, besloot ik om het er zelf ook eens op te wagen. Vorig jaar had ik een klein succesje geboekt met mijn eerste kweekje (100 gram gedroogde buitenwiet). Dit jaar wil ik mijzelf echter overtreffen. Omdat ik uit een braaf gezinnetje kom wil ik mij wel zoveel mogelijk aan het Belgische gedoogbeleid houden. Dit wil zeggen dat ik dus maar één plant in mijn tuintje kan zetten. Alles of niets dus, spannend!
Zweten en zwoegen!
Omdat februari nog veel te vroeg is om al zaadjes te ontkiemen, ben ik alvast begonnen met de grondvoorbereiding. Mijn vrouw was alvast blij dat ik eindelijk eens onze composthoop onder handen nam (of al gewoon iets actiefs deed 🙂). Ik groef een diepe put en vulde het met ons gecomposteerde tuinafval. Bij het tuinafval deed ik ongeveer 30 procent perliet, en vervolgens mengde ik alles goed door elkaar. Zodat de grond goed luchtdoorlatend wordt, en de volgende maanden het bodemleven opnieuw op gang kan komen. Zweten en Zwoegen!
Begin maart was het dan zover en kon ik eindelijk dat Special Queen #1 zaadje van Royal Queen Seeds ontkiemen. Ik deed het zaadje in een glas water en wachtte ongeduldig tot het ging ontkiemen. Na 2 dagen was het zover en kon het geplant worden.
Oeps!
Ik nam alleen een iets te grote plastieken bloempot. Achteraf ben ik te weten gekomen dat het beter is om te ontkiemen in kleine potjes, om de kans op verdrinking van de zaailing te verkleinen. Oeps! Mijn bloempot had echter gaatjes onderaan en de eerste twee centimeter werden gevuld met hydrokorrels. Vervolgens heb ik bij de lokale tuinwinkel hoogwaardige leemgrond gekocht, en deze opnieuw vermengd met perliet. Een laagje hydrokorrels bovenaan als decoratie, en de luchtdoorlaatbaarheid was op deze manier meer dan voldoende. Like a boss kwam de zaailing na twee dagen tevoorschijn, en kon het feest beginnen!
Na de eerste week had ik een mooie gezonde zaailing en besloot ik om mijn aarde te verrijken met extra vitamientjes. Ik maakte een mengsel van Power Roots en Vita Start+ van Plagron. De handleiding heb ik goed moeten lezen want werken met extra voeding had ik nog nooit gedaan. Een vriend die wat meer kweken achter de rug heeft had me een Starter Grow Kit van Plagron cadeau gedaan. Aangezien dit nog maar mijn tweede kweekje is wil ik toch wat opletten met al die supplementen. Mijn vriend overtuigde mij echter om het toch maar eens op deze manier te proberen. We zullen zien of het eindresultaat beter is (of niet… 😝).
Omdat mijn zaailing niet teveel zou strekken moest ik natuurlijk constant mijn plantje verzetten naar de zonningste plekjes in huis. Ik heb namelijk geen kapitaal voor professionele lampen of ander hoogwaardig materiaal. Het heeft tijd en liefde gekost en heel wat extra stappen op de stappenteller, maar na 3 weken had ik toch al een mooi plantje.
Fimmen
Omdat het als beginnende kweker moeilijk is om van je plantje af te blijven, besloot ik het al na drie internodes te fimmen. Ik had ergens gelezen dat ze in Amerika ook altijd vroeg beginnen met toppen en fimmen en daarom wilde ik mijn kans wagen; wat die Amerikanen kunnen kan ik beter! …en vervolgens kneep ik voorzichtig met mijn vingers ongeveer 60 procent van het topje af.
Na vijf volle en beangstigende dagen, kwam er gelukkig opnieuw beweging in mijn plantje, en zag ik zelfs de eerste resultaten van het fimmen. Het is nog wel even afwachten of het ook een goed resultaat gehad heeft.
Stop het stigmatiseren!
Ik hoop dat dit voldoet, en dat je een beetje van mijn eerste verslag hebt genoten. Bedankt in ieder geval voor het lezen! Aan alle Belgische (en Nederlandse) buitenkwekers wens ik een goeie zomer en een beter politiek beleid op het vlak van cannabis.
Alhoewel ik zelf geen grote gebruiker ben maar vooral geniet van het kweken op zich, wil ik toch benadrukken dat in mijn omgeving veel gebruikers van cannabis nog altijd als paria’s in de samenleving aanzien worden. Alcohol drinken tot je erbij neervalt is in dit land nog nooit een probleem geweest. Maar oh wee als je een jointje rookt!
Hopelijk kunnen we in de toekomst stoppen met het stigmatiseren van deze groep mensen, en meer inzetten op hulp bij verslaving in plaats van altijd maar geldboetes op te leggen.
Bedankt voor de aandacht, en hopelijk tot een volgende keer!
PlaYaHoLiC
(advertentie)