(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ondernemer Hans Kamperman werd cannabisactivist toen justitie een rechtszaak tegen hem aanspande over slechts vijf wietplanten in zijn tuin, die voor hem verstrekkende gevolgen heeft. Oneens met het cannabisbeleid bivakkeert hij nu vreedzaam voor de deur van de Tweede Kamer, totdat het beleid gewijzigd wordt.

Kan één man het cannabisbeleid, na ruim veertig jaar gedogen nog veranderen? Wellicht, de tijd is er in ieder geval rijp voor en Hans Kamperman is vastberaden. Geïnspireerd door De Dwaze Moeders uit Argentinië verblijft hij al sinds afgelopen dinsdag (23 januari), vreedzaam voor de deur van de Tweede Kamer. Om politici en iedereen die het maar wil horen, te informeren over de manier waarop cannabis al jaren stelselmatig wordt gecriminaliseerd. Het gaat om een positieve éénmansactie, maar Kamperman is pas bereid om te vertrekken wanneer het beleid wordt aangepast.

Het gaat om een positieve éénmansactie maar Kamperman is pas bereid om te vertrekken wanneer het beleid wordt aangepast

Idealist

In korte tijd is Hans een bekend gezicht geworden in de Nederlandse cannabisscéne. Zeker bij activisten, waar hij zich daar absoluut onder mag scharen. Hans Kamperman is namelijk al sinds eind 2016 verwikkeld in een langslepende rechtszaak om slechts vijf (medicinale) wietplanten. Het uitgebreide verhaal over deze rechtszaak lees je bij ons medisch georiënteerde zusje Mediwietsite.nl.

Een rijdende stand met positieve berichten over cannabis, en kritiek op het huidige cannabisbeleid staat elke dag voor de ingang van de Tweede Kamer. Net zolang tot het beleid wordt aangepast.

In Hoger Beroep werd Hans schuldig bevonden en veroordeeld zonder straf, wat voor hem alsnog een straf is. Hij investeerde namelijk miljoenen in een project in Canada, maar dat land komt hij met een strafblad niet meer in. Ook een project in Groenlo kan de man op z’n buik schrijven. Volgens Kamperman zelf een verlies van bij elkaar meer dan vijf miljoen euro! Voor de voorheen succesvolle ondernemer dreigt nu schuldsanering en voedselbank; maar hij geeft zich niet gewonnen.

Activisme

De strijd waar Hans ongewild bij betrokken raakte is echter geen persoonlijke. Ondanks dat hij persoonlijk en financieel, hard door de uitspraak geschaad is, is dat niet zijn voornaamste beweegreden voor de actie op het Binnenhof. Hij vindt het fundamenteel verkeerd dat cannabis illegaal is, gezien de vele voordelen die de plant kan hebben voor de mens en de natuur, daarom is hij nu in actie gekomen.

Kamperman vindt het fundamenteel verkeerd dat cannabis illegaal is, gezien de vele voordelen die de plant kan hebben voor de mens en de natuur

Hans heeft zijn verhaal reeds kunnen doen bij Theo Hiddema van het FvD.

Sinds afgelopen dinsdag is Kamperman dagelijks met een rijdende informatiestand, te vinden voor de deur van de Tweede Kamer. Alwaar hij aan passanten – politici of niet – zijn standpunt op een positieve manier probeert duidelijk te maken. De weliswaar goedbedoelde boosheid van sympathisanten bij zijn rechtszaak, heeft hem namelijk weinig goeds gedaan.

Hart onder de riem

Vooralsnog loopt de actie gesmeerd, laat Darpan van Kuik, alias Green Ambassador (Canna Embassy) weten. Eveneens cannabisactivist en woonachtig in Den Haag, gaat Darpan dagelijks bij Hans langs. ‘Zelfs agenten van de marechaussee vertellen hun verhaal over familieleden die wietolie gebruiken. De tongen komen los op het binnenhof’, laat hij ons weten.

Wil je Hans een hart onder de riem steken, meer informatie over de tekortkomingen van het huidige cannabisbeleid in Nederland, of gewoon je steun betuigen? Zoek hem dan een dezer dagen op in Den Haag, moeilijk is hij niet te vinden.

Let wel op, het gaat om een vreedzame éénmansactie die zal moeten stoppen wanneer het in een demonstratie uitmondt. Kom dus niet met spandoeken en dergelijke. Dat is absoluut niet de bedoeling en daar help je op dit moment ook niemand mee.

[Foto’s: Facebook, Darpan van Kuik]
(advertentie)