- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Happy Holi • Hindoe feest van kleur, lente én cannabis
Vrijwel alle culturen vieren het einde van de winter en de naderende lente. Hindoes doen dat met het twee dagen durende feest Holi, een uitbundig en kleurrijk gebeuren waar cannabis bij hoort zoals bier bij carnaval.
Overal brandstapels
Net zoals het hindoeïsme zelf is de geschiedenis en betekenis van Holi niet in een paar woorden uit te leggen. Dat begint al bij de hindoekalender, die afwijkt van onze Gregoriaanse kalender. Holi begint op de dag na de volle maan in de maand Phaalguna, de twaalfde maand in de hindoekalender, die valt tussen 20 februari en 21 maart. Dit jaar valt Holi op 7 en 8 maart.
De meeste mensen zullen Holi associëren met het gooien van gekleurd poeder. Dat levert prachtige foto’s op en gebeurt ook ver buiten India. De avond voor deze uitbarsting van kleur en plezier vindt de Holika Dahan plaats.
Overal in India en Nepal worden brandstapels aangestoken om het kwaad symbolisch te verbranden. Mensen dansen rond het vuur en gooien er stukjes hout, blaadjes, takjes en steentjes in. Symbolisch of in de vorm van een pop wordt de heks Holika verbrand.Mislukt complot
Deze Holika was de zus van een kwaadaardige koning, die zo machtig was dat hij zijn onderdanen dwong om hem als hun god te vereren. Zijn eigen zoon Prahlada bleef echter een toegewijde volgeling van de hindoegod Vishnu. De koning smeedde een complot met zijn zus Holika om de jongen te vermoorden.
Holika was immuun voor vuur en overtuigde haar neef om samen met haar in een brandstapel te gaan zitten. Maar ze liep in haar eigen val: door zijn toewijding aan Vishnu bleef Prahlada ongedeerd, terwijl zij levend verbrandde, ondanks haar immuniteit. Het goede overwon het kwade.
Geen bier maar bhang
Op de ochtend na de vuren gaan hindoes naar hun pandit, die wat as op hun voorhoofd smeert. Als katholiek opgevoede Brabander denk ik daarbij direct aan het askruisje dat je de dag na carnaval – op Aswoensdag – bij de priester kunt halen. Hij smeert dan wat as op je voorhoofd, in de vorm van een kruis.
Voor hindoes begint het feest pas na dit smeersel. Ze gaan naar huis, wassen zich en trekken witte kleren aan. Zo storten ze zich in het grote bekogelen en bekogeld worden met poeder in felle kleuren, water en ballonnen met gekleurd water.
Elke kleur heeft een betekenis. Rood staat voor liefde en vruchtbaarheid, groen voor opnieuw beginnen, oranje voor vuur en geduld en geel voor levenswijsheid. Net als met carnaval vervagen tijdens Holi de verschillen tussen jong en oud en arm en rijk. Het grootste verschil met carnaval is het roesmiddel dat er traditioneel bij hoort. Geen bier maar bhang, oftewel ganja, oftewel cannabis.Bhang Lassi en Bhang Goli
Bhang is een pasta van geweekte en vermalen wietblaadjes en – meestal – ook topjes. Het vormt de basis van de zoete yoghurtdrank Bhang Lassi en van Thandai, een kruidig melkdrankje dat met Holi volop wordt gedronken in India. Thandai betekent afkoelen en daarvoor wordt het ook gebruikt met Holi, om jezelf te verfrissen en op te peppen en daarna weer verder te dansen, zingen en feesten.
Ook populair: Bhang Goli, balletjes gedraaid van bhang pasta (zie openingsfoto). In het westen mogen edibles iets nieuws zijn, in India bestaan ze al eeuwen.
Zelf ben ik tijdens Holi in Barcelona, om Spannabis te bezoeken, de cannabis social clubs in te duiken en nieuwe afleveringen van de High Tea Potcast op te nemen. Het wordt dus wat lastig om Thandai te maken volgens onderstaand recept. Los daarvan: wordt het niet eens tijd dat onze coffeeshops Bhang Lassi en Bhang Thandai gaan aanbieden, al is het alleen maar tijdens Holi?
Recept voor Bhang Thandai, hét Holi wietdrankje
Ingrediënten
2 kopjes (585 ml) water
ca. 30 gram wiet, bij voorkeur verse blaadjes en topjes van een vrouwelijke plant
4 kopjes (1135 ml) warme volle melk
2 eetlepels geblancheerde en gehakte amandelen
1/8 theelepel garam masala (mengsel van kruidnagel, kaneel en kardemom)
1/4 theelepel gemberpoeder
1/2 tot 1 theelepel (5 ml) rozenwater
1 kopje (28 gram) suiker
Bereiding
Koop geblancheerde, niet gebrande of gezouten amandelen of blancheer zelf rauwe amandelen om hun velletjes te verwijderen. Hak of plet de amandelen zo fijn mogelijk. Verwijder eventuele zaden of takjes uit de wiet. Breng het water aan de kook, giet het in een schone theepot en voeg de wiet er aan toe. Laat zo’n zeven minuten trekken.
Zeef nu de wiet door een stuk kaasdoek (ook wel passeerdoek of neteldoek genoemd) en vang het water op. Knijp de blaadjes en topjes tussen je handen uit om er zoveel mogelijk vocht uit te persen.
Doe de fijn geknepen blaadjes en topjes in een vijzel, voeg twee theelepels warme melk toe en maal langzaam maar stevig door elkaar. Neem de wiet in je handen, knijp er zoveel mogelijk melk uit en herhaal dit proces totdat je ongeveer een half kopje melk hebt gebruikt (vier tot vijf keer). Doe de aldus verkregen melk in een kom.
De wiet is nu veranderd in een groene smurrie. Voeg aan deze smurrie de gehakte amandelen toe en nog wat warme melk. Maal dit in de vijzel tot er een fijne pasta ontstaat. Knijp deze pasta uit en vang het extract op zoals bij de vorige stap. Herhaal dit nog een paar keer totdat er alleen wat vezels en notenmeel over blijft. Gooi dit residu weg.
Giet nu alle verkregen vloeistoffen bij elkaar, inclusief het water waarin de wiet heeft staan trekken. Roer hier de garam masala, het gemberpoeder en het rozenwater doorheen. Voeg de suiker en de resterende melk toe. Koel de Thandai af tot koelkast temperatuur (plusminus 6 graden) voor consumptie.
Happy Holi!