- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hard bewijs dat wiet GEEN gateway drug is
Het idee dat cannabis een gateway drug is, een automatisch opstapje naar hard(ere) drugs, is al redelijk achterhaald. Een aantal knappe koppen uit de VS doet er met dit onderzoek nog een schepje bovenop door te bewijzen dat je niet gaat spuiten, snuiven of slikken door het blowen an sich. Mensen gebruiken wiet om verschillende redenen, en het zijn die redenen die er voor zorgen dat sommigen van hun beslissen om over te stappen op zwaardere middelen. En dus NIET de cannabis zelf, snap je?
Verveling en inzicht
Bijvoorbeeld: iemand die uit verveling blowt, zal sneller cocaïne gebruiken, terwijl iemand die wiet rookt om meer inzicht te krijgen of iets te willen leren begrijpen sneller geneigd zal zijn om paddo’s te gebruiken, zo leert het onderzoek in het American Journal of Drug and Alcohol Abuse ons.
Geen risicofactor
“We hebben ontdekt dat cannabisconsumptie zelf geen risicofactor is voor het gebruik van andere drugs”, zegt hoofdauteur Joseph Palamar, een assistent professor van het Langone Medical Center aan de New York-universiteit (NYU). “Meestal gebruiken mensen cannabis voordat ze andere drugs gaan gebruiken, maar dat wil niet zeggen dat wiet daar de oorzaak van is.”
Monitoring the Future
De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op data die verzameld is van Monitoring the Future, een lopend onderzoek naar het gedrag, houding en waarden van Amerikaanse high school leerlingen. Ongeveer 15.000 leerlingen worden elk jaar geëvalueerd.
De analyse focuste zich op leerlingen onderzocht tussen 2000 en 2011 die zelf hadden aangegeven dat ze hadden geblowd in het afgelopen jaar. Onderzoekers analyseerden ook het zelf aangegeven gebruik van zwaardere drugs zoals cocaïne, crack, heroïne, LSD, amfetamines en andere genotsmiddelen.
De uitkomsten
Ruim een derde van de tieners uit het onderzoek zeiden dat ze blowden uit verveling. Van deze mensen was er 43 procent meer kans dat ze cocaïne gingen snuiven en 56 procent meer kans dat ze een ander psychoactief (behalve LSD) middel zoals paddo’s gingen gebruiken. Een vijfde deel zei dat ze blowden om meer inzicht te krijgen en deze motivatie zorgde ervoor dat er 51 procent meer kans zou zijn dat zij een ander psychoactief middel zouden gebruiken (behalve LSD).
Een op de tien gaf tenslotte aan dat ze een jointje rookten om het effect van andere drugs te versterken. Dit zou volgens het onderzoek een heel slechte motivatie zijn en de deur openzetten naar het gebruik van andere zwaardere middelen.
Het mooiste resultaat kwam van de experimenterende tieners, ruim twee derde van de tieners die aan dit onderzoek meededen. Deze groep had namelijk juist een verlaagde kans om één of meer andere drugs te gebruiken, concludeerden de onderzoekers. Goed nieuws dus voor tieners die uit nieuwsgierigheid weleens een jointje willen proberen!
Laag risico experimentele blowers
Palamar waarschuwt dat dit niet betekent dat als jongeren blowen ze volledig beschermd zijn tegen het gebruik van harddrugs. Maar het betekent wel dat er bij degenen die wiet roken omdat ze het gewoon willen proberen een laag risico is dat ze iets anders gaan doen. “De meeste tieners die wiet consumeren stappen niet over naar andere middelen en dat is wat ons betreft bewezen door het feit dat bijna twee derde van deze jongeren aangaf dat ze geen enkele andere drug hebben gebruikt.”
Motivatie belangrijk
Volgens Palamar moet er bij bestrijding van drugsgebruik meer gefocust worden op de redenen waarom jongeren deze substanties uitproberen. “Het merendeel van de Amerikaanse volwassenen heeft tenminste één keer geblowd en we weten dat de meerderheid daarvan nooit een andere drug is gaan gebruiken, terwijl we al het drugsgebruik min of meer als ziekelijk beschouwen”, zegt hij.
Genetische aanleg
Marcia Lee Taylor, directrice van het Partnership for Drug-Free Kids, is het hier mee eens. “Over welke drug we ook praten, we moeten de motivatie weten van een tiener die drugs wil gebruiken om te zorgen dat we kunnen verhinderen dat hij het gaat doen”. Maar Taylor zegt wel dat sommige mensen genetisch of psychologisch aanleg hebben voor verslavingsgedrag. “Ik zou niet willen dat een ouder of tiener zegt: “Ik gebruik het om die of die reden, dus is het ongevaarlijk en loop ik geen risico om verslaafd te raken.”
Geen verrassing
De uitkomsten van het onderzoek zijn niet verrassend voor Paul Armentano, adjuct-directeur van de pro-cannabisgroep NORML. “Wetenschap heeft al vaak aangetoond dat omgevingsfactoren, zoals toegang tot drugs en persoonlijke trekken in verband staan met het besluit om van wiet over te stappen naar harddrugs”, zegt hij. “Maar de chemie van cannabis speelt geen grote rol in deze beslissing.”