- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Hard bewijs: de mens blowt al sinds de Steentijd
Cannabis werd zo’n twaalfduizend jaar geleden voor het eerst verbouwd in China, blijkt uit nieuw onderzoek. Alle (!) hennep en wietsoorten die we nu kennen zijn afkomstig uit deze Chinese genenpoel.
Cannabis behoort tot de oudste cultuurgewassen van de mens
De onderzoekers uit diverse landen bestudeerden het genoom, de complete genetische samenstelling, van 110 soorten wiet uit alle delen van de wereld. Terecht merken ze op dat we relatief weinig weten van de vroegste geschiedenis van cannabis en de verspreiding van de plant, vanwege het cannabisverbod. Zelfs nu was het lastig om de verschillende wietsoorten te verzamelen voor dit onderzoek; in veel landen staat nog steeds gevangenisstraf op het vervoer van planten of zelfs zaden.
Tot nu werd aangenomen dat de wieg van cannabis in Centraal Azië stond, maar die stelling lijkt na deze studie niet meer houdbaar. Alle wiet komt oorspronkelijk uit China. Noordwest-China om precies te zijn. En met een teeltgeschiedenis van 12.000 jaar hoort cannabis tot de oudste cultuurgewassen van de mensheid, samen met bijvoorbeeld tarwe en gerst.
Als we de Single Convention van de Verenigde Naties uit 1961 als startpunt nemen, is cannabis wereldwijd nu zestig jaar verboden. Dat is een half procent van de tijd dat we deze plant als mensheid gebruiken.
Hoe zagen de alleroudste wietplanten eruit?
De studie is in juli gepubliceerd in het wetenschappelijke vaktijdschrift ScienceAdvances, onder de titel: ‘Large-scale whole-genome resequencing unravels the domestication history of Cannabis sativa‘.
Zo’n tweeduizend jaar geleden begon de mens met het selecteren van cannabisplanten voor ofwel vezel ofwel cannabinoïden (werkzame bestanddelen in wiet/hennep), al bestond dat woord natuurlijk nog lang niet. Door deze selectie ontwikkelden zich lange planten zonder zijtakken en met meer vezels in de hoofdstam en kleinere planten met zijtakken, veel bloemen en dus een hogere productie van cannabinoïden.
Zo ontstonden vier basisgroepen: Basal cannabis ofwel de oer-groep, Hemp-type voor vezelproductie, Drug-type voor medicinaal en recreatief gebruik en Drug-type feral, verwilderde Drug-type planten in de vrije natuur.
Multifunctioneel cannabisgebruik in de oudheid
De onderzoekers denken dat de oer-groep cannabis uitgestorven is; verwilderde planten in Noordwest-China komen genetisch het dichtst in de buurt van deze Stone Age cannabis. Op basis van bestaand archeologisch onderzoek en hun eigen bevindingen gaan ze er vanuit dat cannabis aanvankelijk als multifunctioneel gewas werd gebruikt, dus voor de vezels, als medicijn en voor wat de onderzoekers ‘ritueel en bedwelmend gebruik’ noemen.
Om lekker stoned te worden dus. Daarna gingen we selecteren op vezelplanten en “drugs-planten”.
De lange wereldreis van wiet
De studie staat vol fascinerende informatie, zoals deze passage over de verspreiding van de plant: ‘In de loop van de volgende eeuwen reisde drug-type cannabis naar verschillende wereldregio’s, waaronder Afrika (13e eeuw) en Latijns-Amerika (16e eeuw), en bereikte geleidelijk Noord-Amerika aan het begin van de 20e eeuw en later, in de jaren zeventig, vanuit het Indiase subcontinent. Ondertussen werden hennep-type cultivars voor het eerst naar de Nieuwe Wereld gebracht door vroege Europese kolonisten in de 17e eeuw en later, tegen het midden van de 19e eeuw, in Noord-Amerika vervangen door Chinese henneplandrassen.’
Nederlandse wietsoorten in dit internationaal onderzoek
Dit baanbrekende onderzoek, want zo mag je het echt wel noemen, werd geleid door Luca Fumagalli van de Universiteit van Lausanne in Zwitserland. In het onderzoeksteam zaten vijf Chinezen, drie Zwitsers, twee Pakistani, een Indiër, een wetenschapper uit Qatar en nul Nederlanders.
Het zoveelste bewijs dat ons land de boot mist als het om cannabis gaat en dat onze achterstand blijft groeien. Schrale troost: er zijn wel Nederlandse wietsoorten gebruikt voor het onderzoek. Enig journalistiek handwerk levert het volgende lijstje op:
Sample 10: Chamaleon, Wageningen Plant Research
Sample 16: Swaziland, Nirvana Seeds
Sample 20: Ruderalis Indica, Sensi Seeds
Sample 21: Northern Light, Nirvana Seeds
Sample 22: Haze, Nirvana Seeds
Sample 23: Mexican Sativa, Nirvana Seeds
Sample 24: Hawaii Maui Waui, Nirvana Seeds
Sample 25: Hindu Kush, Sensi Seeds