- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hardnekkige cannabis kweekmythes #4
Het is even geleden maar met dit stuk pakt Plantarium de draad weer op van hun serie over hardnekkige kweekmythes. Deze keer gaat het over de stelling dat een grotere pot ook altijd beter is. Velen denken misschien van wel maar een grotere pot dan je lief is kan ook voor problemen zorgen. Lees maar mee!
Welkom terug bij het langverwachte vervolg op onze serie over hardnekkige kweekmythes. Mocht je je geheugen even moeten opfrissen dan zijn hier de links naar hardnekkige kweekmythes deel #1, deel #2 en deel #3. In dat laatste deel vertelden we je over hardnekkige misverstanden bij de kleinschalige kweek van cannabis. Er zijn nog vele pagina’s te vullen met opvattingen die vaak niet echt een praktische of wetenschappelijke basis hebben. Het is goed om die eens onder de loep te nemen.
En nee, dat doen we niet om te laten zien hoe goed wij van Plantarium het wel niet weten. We nuanceren deze mythes om te zorgen dat iedere kweker meer kennis krijgt om zijn/haar eigen plantje zo goed mogelijk te kweken, en daarbij te voorzien in je eigen recreatieve of medicinale cannabisbehoefte. Belangrijk!
Kweekmythe #8: Een grotere pot is altijd beter
Een veel gehoorde en vaak ook terechte opmerking over de kweek op aarde. Een grotere pot betekent immers meer aarde en ruimte voor de wietplant om haar wortels aan te maken. Tegelijkertijd klopt de uitspraak niet helemaal. Het is namelijk niet altijd beter om een zo groot mogelijk pot te kiezen die je kweektent maximaal vult. In veel gevallen heeft je plant die extra ruimte helemaal niet nodig.
Een kleine toelichting. Vanuit de biologie zien we dat de hoeveelheid wortelgestel onder de grond gelijk is aan de hoeveelheid plantmassa boven de grond. Veel wortels betekent ook een grotere plant. Tegelijkertijd moet de plant wel voldoende tijd krijgen om al die wortels aan te maken. Ook moet ook voldoende licht aanwezig zijn om die grote plant effectief te beschijnen. Twee belangrijke factoren om te onthouden.
Laten we het direct praktisch maken. Stel dat ik op een 1 bij 1 meter oppervlak met een 250 Watt HPS lamp kweek. Dan kies ik voor vier 18-literpotten. Dat is namelijk meer dan voldoende aarde. In theorie zou ik ook vier 30-literpotten op die oppervlakte kunnen zetten want deze passen immers nét in de tent. Toch is dat niet nodig. De 250 Watt lamp is namelijk niet krachtig genoeg om die extra ruimte in de aarde volledig te benutten…
Meer glucose is meer groei
Om dat te begrijpen maken we een klein sprongetje in de diepte. Je weet vast wel dat er in de bladgroenkorrels van een groen gezond blad fotosynthese plaatsvindt. Dat zorgt voor de opwekking van energie (glucose) waardoor de plant groeit. Simpel gezegd: fotosynthese kan alleen plaatsvinden als er (1) voldoende water aanwezig is, tezamen met voedingstoffen. Als er (2) CO2 opgenomen kan worden uit de lucht, en (3) als er licht op de bladgroenkorrels valt.
Je kunt de hoeveelheid geproduceerde energie uit fotosynthese zien als een rekensom. Hoe meer licht er op het blad valt, hoe meer water er nodig is (met voedingstoffen), hoe meer CO2 de huidmondjes op dienen te nemen en dus hoe meer glucose (energie) geproduceerd wordt. Minder licht betekent dat er minder water nodig is, minder CO2 nodig is en ook minder energie geproduceerd wordt. Klinkt logisch toch?
Terug naar het praktijkvoorbeeld. Een HPS lamp van 250 Watt levert niet voldoende licht om alle bladeren van je joekels van planten effectief te beschijnen. Het betekent dat de plant concessies moet doen en moet kiezen waar de geproduceerde energie aan besteedt wordt. Je ziet dan vaak dat bladeren onderin vergelen en afsterven.
Zo zullen vier planten onder een 250 Watt lamp in een 30-literpot deze potten echt niet helemaal vullen met wortels. Of jij moet de plant bewust vaak te weinig water geven en ‘droog laten trekken’. Hierdoor maakt de plant een keuze om minder in de hoogte te groeien en meer energie te besteden aan de aanmaak van wortels. Ze denkt immers dat er ergens anders nog water te vinden is. Tegelijkertijd levert die tactiek je een groeivertraging op, waardoor de cyclus langer duurt. Het is vaak onnodig. Daarbij kan de tactiek van het droogtrekken ook een serieuze stressor opleveren die de hoeveelheid opbrengst kan verminderen en zelfs voor hermafrodiete planten kan zorgen.
Wanneer heeft een grotere pot wél nut?
Wellicht snap je na het lezen van bovenstaande uitleg nu ook dat je bij een 600 Watt HPS lamp in een 1 bij 1 meter kweektent juist wél gebaat bent bij een grotere pot. Deze lamp produceert namelijk meer licht, waardoor er ook meer fotosynthese kan plaatsvinden. Een hogere fotosynthese heeft ook meer water nodig en dat is de reden dat een groter wortelgestel en een grotere pot juist wel weer noodzakelijk zijn. Meer wortels betekent ook meer wateropname. Mits jij natuurlijk zorg draagt voor een ideaal klimaat waarbij je wietplant ook maximaal water kan verdampen. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier verder. Heel simpel gezegd; wanneer je met een lichtbron kweekt die eigenlijk nét iets te krachtig is voor het kweekoppervlak, zijn grotere potten wel weer aan te raden.
Meer groeitijd = meer wortels
Naast de lichtbron is ook de tijd in de vegetatieve fase belangrijk. In de groeifase, waarin je slechts 6 uur donker geeft, produceert je wietplant het groeihormoon. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de aanmaak van plantmassa en de aanmaak van wortels. Hoe langer de groeifase duurt, hoe meer plantmassa en wortels er worden aangemaakt.
Als jij als kweker omschakelt naar de bloeifase en dus 12 uur donker aan je planten schenkt, stopt je wietplant met de aanmaak van het groeihormoon. Ze gaat zich gedurende ongeveer drie weken focussen op het voorbrengen van vruchten en minder op de aanmaak van meer plantmassa en wortels. Oftewel, als je een wietplant in een 30 liter pot zet en direct schakelt naar de bloeifase, heeft je dame weinig tijd om flink wortels aan te maken. Een grote pot is dan natuurlijk ook overbodig.
Tip! de truc is het zoeken van de juiste balans. Je stemt de potmaat af op de lichtbron, op de verwachte groeitijd, op de genetica en op de plant die je uiteindelijk wil creëren.
Nadelen van een te grote pot
Een slecht gekozen en te grote pot heeft daarnaast nog een paar nadelen. Ten eerste heb je meer aarde nodig wat weer extra centen kost en wat je na de kweek ook weer dient te vernieuwen. Ten tweede kan het tot overbewatering problemen leiden, als je de kunst van het water geven niet verstaat. Er is immers meer aarde om water vast te houden. Als jij als kweker standaard te veel water geeft, blijft de pot te lang zwaar, komt er niet voldoende zuurstof bij de wortels en neemt de plant ook minder goed water op.
Dat is een vicieuze cirkel welke een groeiachterstand veroorzaakt. Je ziet dan vooral hangend, dik blad en weinig vooruitgang. Ten derde kan een overschot aan aarde, en dan met name rijk bemeste aarde, te veel direct opneembare (minerale) voedingstoffen afgeven. Deze mineralen zijn zouten die je plant meteen kan opnemen, maar een overschot kan ook voor problemen zorgen.
Dat komt door een biologisch streven van moedertje natuur. Het is namelijk zo dat een wortel zouten opneemt doordat er een verschil ontstaat tussen wat in de wortel gebeurt en wat buiten de wortel gebeurt. Zie het als een balans; het zoutgehalte in de wortel dient ongeveer even hoog te zijn als het zoutgehalte buiten de wortel.
Normaliter neemt de wortel namelijk water en zouten op doordat de concentratie zouten in de wortel iets hoger is dan buiten de wortel. De plant wil dat verschil oplossen en dat doet ze door water op te nemen, waardoor er ook zouten meekomen. Maar als de hoeveelheid zouten in de wortel veel lager zijn dan de hoeveelheid zouten buiten de wortel, wil de plant dat verschil ook opheffen. Dat doet ze door water te verplaatsen naar buiten. De wortel neemt dan geen water op, maar geeft water af. Het omgekeerde!
Er wordt dan ook geen water naar de bladeren verplaatst, waardoor een blad verbrandingsverschijnselen krijgt. Je ziet dan gele tipjes aan de bladvingers ontstaan. Dat is ook vaak aan de hand wanneer kwekers een rijk bemeste aarde zoals Plagron Batmix van te veel water voorzien als een kleine zaailing wordt ingeplant. Er komt veel zout vrij en er zitten dan gewoonweg te veel zouten in de omgeving van de wortel, waardoor het plantje slecht water opneemt.
En nu is het tijd om te stoppen met schrijven. We hebben in een notendop deze mythe van enige nuance voorzien. Je merkt al, het bepalen van een potmaat heeft soms meer voeten in de aarde dan je wellicht denkt. Tegelijkertijd gaat het erom dat je het jezelf niet té moeilijk maakt. Zorg er gewoon voor dat je begrijpt wat je doet en hou het simpel. Heb je verdere vragen, opmerkingen of behoefte aan advies en informatie? Kom Plantarium gerust eens opzoeken in Nijmegen, stuur ons een mail of bezoek onze webshop.