- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hasj in Marokko goed voor kwart bruto nationaal product
Sinds de Amerikaanse Drug Enforcement Administration in 1973 werd opgericht is de narcoticabrigade in de hele wereld actief, niet alleen in de VS. En dat zal Marokko ook merken, want na 20 jaar afwezigheid is de DEA daar opnieuw actief. Doel? De enorme hasjproductie een halt toeroepen!
Hasjhandel goed voor 23 miljard dollar per jaar
Wat wiet is voor Nederland dat is hasj voor Marokko en dan nog een beetje meer. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken produceerden de boeren in Marokko in het ‘groeiseizoen 2015-1016 liefst 700 ton hasj. Wanneer dat allemaal verwerkt en verkocht wordt is die hoeveelheid goed voor 23 procent van het Bruto Nationaal Product van het land dat 100 miljard dollar bedraagt. ‘Marokko is nu ’s werelds grootste producent en exporteur van cannabis’, concluderen de Amerikanen.
De DEA is weer in Rabat
En Trump of geen Trump als president, na 20 jaar afwezigheid heeft de DEA zich dus weer in het Noord-Afrikaanse land gevestigd, meldt het Canadese tijdschrift Cannabis Now. Vanuit de stad Rabat gaan de narcotica-agenten proberen hun missie te vervullen: de stroom illegale hasj vanuit Marokko naar Spanje en van daaruit naar Europa te stoppen. Jawel, ondanks dat de officiële taak van de DEA het handhaven van de binnenlandse drugswetten is, zijn ze al sinds hun oprichting ook actief in andere landen met tientallen agentschappen.
Undercover-operaties en corruptie
Een van de eerste buitenlandse DEA-kantoren was ooit in Rabat, de hoofdstad van Marokko. Gedurende de jaren werd deze afdeling drie keer gesloten en drie keer weer heropend, bijvoorbeeld omdat de aandacht van de VS meer richting Zuid-Amerika en Mexico ging waar cocaïne en heroïne wordt geproduceerd. Maar in 2015 kwam de Amerikaanse drugspolitie toch wéér terug, omdat ‘er in Rabat meer cannabis is dan waar ook op de wereld’.
Komt bij dat de Amerikanen de Marokkaanse autoriteiten voor geen cent vertrouwen. Dat weten we ook dankzij de hackers van WikiLeaks, die in 2011 diplomatieke correspondentie vrijgaven waarin stond dat ‘corruptie welig tiert op alle niveau’s van de Marokkaanse samenleving’.
Welja, de vraag is dus of de DEA nu wel in staat zal zijn om met hun undercoveroperaties een bres te slaan in de florerende hasjhandel in Marokko…