(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zal niemand verbazen als ook Afrika een gouden toekomst wordt voorspeld qua cannabis. Onlangs verscheen dan ook het eerste business rapport over de regio en daarin staat dat er miljarden kunnen worden verdiend, mits landen overgaan tot legalisering. Met name voor Marokko is dat een lucratief perspectief. De waarde van hun nationale – nu nog illegale c.q. gedoogde – hasjmarkt wordt geschat op liefst 10 miljard dollar per jaar!

 

Enorm potentieel Afrika

Volgens het rapport van Prohibition Partners – een in Londen gevestigd internationaal onderzoeksbureau – dat in maart verscheen kan Afrika al in 2023 een jaaromzet van ruim zeven miljard dollar tegemoet zien als een aantal ‘key markets’ cannabis legaal maken. Dat geld wordt dan vooral verdiend met de teelt van wiet.

‘Met betaalbaar land, lage arbeidslonen en een ervaren landbouwsector biedt Afrika enorme mogelijkheden voor lokale start-ups en buitenlandse bedrijven om uit te breiden’, stelt Prohibition Partners. En met 13 procent van de Afrikanen die zelf ervaring heeft met blowen, is ook de thuismarkt er een met perspectief. Nu nog kopen 76 miljoen mensen hun cannabis op de zwarte markt.

Hasjmarkt Marokko goed voor 10 miljard euro

Het Morocco Network for Industrial and Medicinal Use of Cannabis gaat zelfs nog wat verder. Zij schatten alleen al de hasjmarkt in Marokko in op een jaarlijkse omzet van 10 miljard dollar. De nu nog illegale industrie houdt naar schatting 800.000 mensen aan het werk.

Dat loont dus de moeite om te legaliseren, zeker omdat hasj in een gelegaliseerde wereld een gewild exportproduct is. Volgens officiële cijfers is Marokko namelijk de nummer één producent van cannabis op de wereld.

Dat is het land trouwens al zeker sinds 2002, met alleen in de jaren 2012-2016 een tweede plek achter Afghanistan. De International Narcotics Control Board schat dat Marokko tegenwoordig zo’n 42% van alle cannabis op aarde produceert.

Zelf blowen ze natuurlijk ook wel, maar dat is slechts 20 procent van alle hasj. De overige 80% is voor de export. Van alle in beslag genomen hasj komt zelfs 72% uit het Noord-Afrikaanse land en in Europa roken 7 op de 10 hasjconsumenten Marokkaans product!

Discussie over legalisering

Hoewel cannabis volgens de letter van de Marokkaanse wet verboden is, komt het in de praktijk in met name het Rif-gebergte meer neer op een ‘Nederlands gedoogbeleid’. Maar met steeds meer landen op aarde waar (medicinale) cannabis legaal is, laait ook in Marokko de discussie over legalisering op.

Voorstellen in het verleden om bijvoorbeeld cannabis te ‘herclassificeren’ als traditioneel Marokkaans kruidenmiddel in plaats van een drug of om in ieder geval vast mediwiet legaal te maken, haalden het tot dusver niet, zo leren we op de website Marokko.nl, die stelt dat dit ‘de islamistische regeringspartij PJD vooralsnog te ver gaat’.

Hasj in Nederlandse coffeeshops

Maar de beer is los, ook in Afrika… zoveel is zeker! En als ze hasj nou een beetje snel legaliseren in Marokko kunnen onze coffeeshops het misschien blijven verkopen in plaats van hier gemaakte hasj zoals het wietexperiment voorstelt. In hasj hoor je de zon te proeven en dat lukt daar in Afrika toch een stuk beter dan in een kunstmatige kasomgeving in de koude, natte polders van Nederland.

[openingsfoto:  illpaxphotomatic/Shutterstock]
(advertentie)