- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Je rookt je wiet verkeerd!
Sorry, klinkt het betweterig als we zeggen dat je je wiet verkeerd rookt? De kans is echter toch wel groot dat het zo is. Tenminste, als je efficiënt met je wiet, en zuinig met je longen om wil gaan. Als je gewend bent om grote halen te nemen en die lang in te houden, lees dan vooral verder want het kan anders.
Goede wiet is kostbaar, en om het meeste eruit te halen houden de meeste van ons hun rook zo lang mogelijk in. Het is een logische gedachte, maar dat is dus niet hoe je het meest uit je wiet haalt. Bovendien bevat cannabisrook, net als alle andere rook, naast cannabinoïden ook schadelijke rookdeeltjes en die wil je eigenlijk juist liever niet zo lang binnenhouden. Een kleine verandering in de manier waarop je je wiet rookt, kan je cannabisconsumptie flink optimaliseren, en tegelijkertijd je longen ontlasten.
Hoe THC opgenomen wordt
Wanneer je rook inhaleert komt het via je mond, gaat het langs de luchtpijp en komt he tenslotte in de longen. Eenmaal aangekomen worden de cannabinoïden en andere stoffen door piepkleine longblaasjes die alveoli genoemd worden, opgenomen. We hebben zo’n 300 tot 500 miljoen van deze longblaasjes, en hierin gebeurt het. De stoffen komen via de alveoli in de bloedbaan, waar ze door je hart meteen door de rest van je lichaam gepompt worden.
Inhouden
Wanneer wietrook in de longen komt wordt het pas na de bronchiën (waar de luchtpijp zich splitst naar de twee longen) opgenomen. Alle rook die in de luchtpijp en de mond blijft hangen wordt niet opgenomen. Verder duurt de opname van 95 procent van de cannabinoïden niet langer dan een paar seconden. Lang inhouden heeft dus niet veel zin en beschadigt je longen ook nog eens onnodig.
Alle rook die in de luchtpijp en de mond blijft hangen wordt niet opgenomen
Door grote halen wiet te nemen gaat een aanzienlijk deel van de cannabinoïden verloren, en als je dat over de jaren heen optelt is dat toch zonde. Zeker voor patienten die hun wiet tegen hoge prijzen moeten aanschaffen en vaak niet meer dan een uitkering hebben om dat van te bekostigen. Omdat de cannabinoïden pas na de bronchiën worden opgenomen heeft het om te beginnen weinig zin om hele grote halen te nemen, maar hoe moet het dan wel?
Er is overigens nog een reden om je haaltjes niet te lang in te houden, buiten het feit dat je jezelf dan een tijdje van zuurstof onthoudt, wat niet gezond is, krijg je op deze manier ook allerlei andere schadelijke rookdeeltjes zoals koolstofmonoxide en teer binnen. Wanneer je een verdamper gebruikt is dit oveigens nauwelijks het geval, dus dat scheelt.
Wanneer je een verdamper gebruikt is de damp gelukkig bijna helemaal vrij van teer en schadelijke rook. Foto: Oleg Baliuk, Shutterstock.com
Hoe dan wel?
Wat het beste is, is om kleine haaltjes te nemen en dan naar binnen te zuigen met veel frisse lucht. Op deze manier komt de rook diep genoeg in je longen om opgenomen te worden in je bloedbaan en blijft het niet in je luchtpijp hangen. Vervolgens hoef je de rook toch ook niet lang in te houden, aangezien de meeste cannabinoïden toch binnen de eerste twee, drie seconden worden opgenomen. Diep inhaleren helpt om alle rook op de juiste plek te krijgen, maar het hoeft daar niet lang te blijven om effectief te zijn.
Diep inhaleren helpt om alle rook op de juiste plek te krijgen, maar het hoeft daar niet lang te blijven om effectief te zijn
Het helpt om je bewust te worden van de manier waarop je rookt, en te proeven wanneer je de rook weer uitblaast. Neem eens een eerste haal en wacht daarna eens een paar minuten tot je het effect voelt, voordat je verder rookt. Op deze manier wordt je je bewuster van de reden waarom je wiet rookt en geniet je er waarschijnlijk ook meer van. Het is in ieder geval een stuk efficiënter en minder schadelijk voor je gezondheid zo.