(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Health Canada is de instantie die in Canada toeziet op de regulering van wiet. En die taak nemen ze serieus. Onlangs is bijvoorbeeld de teeltlicentie van de wietkwekers CannTrust en Evergreen tijdelijk ingetrokken wegens malversaties. En vorige week werd een grote partij toppen uit de winkelschappen gehaald, omdat de consument er wellicht niet high genóeg van wordt!

 

Gezondheid consument staat voorop in Canada

Eén van de grote, zo niet het grootste voordeel van legalisering is dat er eindelijk onafhankelijk toezicht is op de kwaliteit van cannabis en dat die kwaliteitseisen ook officieel op papier staan. Allemaal in het belang van de gezondheid  van de consument en zo hoort het natuurlijk ook!

In landen als Canada en veel staten van de VS betekent dat ook soms dat hele partijen cannabis of cannabisproducten uit de schappen moeten worden gehaald, omdat ze niet voloden aan de wettelijke kwaliteitseisen. Want behalve eisen vooraf aan teelt, productie, verwerking en verpakking wordt er ook streng gecontroleerd op naleving van de kwaliteitsvoorwaarden door onafhankelijke instanties.

Schitterend systeem kortom, iets waar we hier met ons gedoogbeleid en het ontbreken van werkelijke alle controle op het (eind)product alleen nog maar van kunnen dromen. En eigenlijk mogen ze er alleen in Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad over gaan dromen. De overgrote meerderheid van ons zal het minimaal nog de komende 6 jaar moeten doen met een illegaal en niet-gecontroleerd product – of je kweekt zelf natuurlijk, dat is altijd goed.

Deze toppen bleken niet allemaal juist verpakt en dus moet de comlpete vooraard uit de winkels verdwijnen…

Terugroepactie: wiet niet stoned genoeg!

Terug naar Canada, want de terugroepactie van vorige week is toch wel bijzonder te noemen. In de provincie Quebec is voor het eerst ingegrepen door Health Canada: een product van Hexo moest uit de schappen. Het gaat om wiettoppen die een verkeerd etiket hadden op de verpakking.

Daardoor zijn de consumenten misleid over het THC-gehalte en zijn sommige mensen dus niet zo high geworden als werd beloofd (zo grapt menig Canadees nieuwsmedium). Sommige consumenten die dachten dat ze de ‘Helios flower dried cannabis’ hadden gekocht met 12,2% THC kregen in plaats daarvan een zakje ‘Bayou Flower’ met slechts 6,36% THC erin…

No big deal (maar toch)

Natuurlijk, het is geen big deal dit nieuws. Niemand vergiftigd, gewond geraakt of geliquideerd. Hoogstens wat Canadezen die niet high genoeg zijn geworden. Al kunnen dat er ook nooit heel veel zijn geweest, want uit de verkoopcijfers (die ook netjes worden bijgehouden in een gereguleerde markt), blijkt dat er tussen 27 augustus en 6 september 16.818 units van de Hexo-wiettoppen zijn verkocht in Quebec.

Daarvan waren er slechts 245 ‘mislabelled’.

Nee, we laten dit nieuws vooral zien om aan te tonen dat het écht wel anders en beter kan dan zoals het hier en nu in Nederland gaat met de wiet!

(advertentie)