- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Heldenstrijd ‘modelkwekers’ John en Ines nog niet gestreden
Vorige week waren John en Ines Meijers, beter bekend als De Model Wiettelers uit Bierum, te gast op het VOC kantoor in Eindhoven. Voorzitter Derrick raakte niet alleen met het koppel in gesprek, maar wederom ook diep onder de indruk van hun overtuiging en vastberadenheid. Hun missie – legale of anders op zijn minst gereguleerde wietteelt – blijkt ondanks een hoop ellende en tegenslag, verre van voorbij.
In april 2015 maakte ik voor het eerst kennis met John en zijn van oorsprong Oostenrijkse vrouw Ines, bij een bezoek aan hun boerderij in Bierum voor een interview in de Highlife. Hun binnenkwekerij was toen nog volop in bedrijf. Het was heerlijk weer, dus we zaten in de tuin terwijl John honderduit vertelde over de missie die ze in 2008 waren begonnen. Doel: via de rechter een doorbraak forceren in het eindeloze debat over regulering van de achterdeur. Ines vulde hem af en toe aan, vooral als het ging om jaartallen of andere specifieke details. Uit alles bleek hoeveel liefde en respect ze hadden voor de plant en hoe serieus ze de zaken aanpakten.
Zowel het Hof als de Hoge Raad erkennen dat John en Ines goede bedoelingen hadden, keurig en veilig werkten, stroom en belasting betaalden en alleen leverden aan twee coffeeshops met gedoogvergunning
Verdomd goeie wiet
De grote kweekruimte, waar een kleine 400 planten stonden, zag er perfect uit. Het werk van een vakman. Ik begreep waarom Wiz Art, de coffeeshop in Stadskanaal waar John en Ines toen nog aan leverden, zo blij was met de samenwerking. Van de eigenaar van Wiz Art had ik voorafgaand aan mijn bezoek een zakje Silver Haze en een zakje Big Buddha Cheese gekregen, Bierum grown. Allebei prachtige, voorbeeldig gedroogde en geknipte toppen, die ook de smaaktest glansrijk doorstonden. Verdomd goeie wiet, kortom.
De lange weg die John en Ines sinds 2013 langs de diverse rechtbanken hebben afgelegd, eindigde met het vonnis van de Hoge Raad op 13 juni 2017. Twee dagen na Cannabis Bevrijdingsdag nota bene. De Hoge Raad besloot de historische kans om de achterdeur impasse te doorbreken, niet te benutten en bevestigde de uitspraak van het Hof Leeuwarden van september 2015. Zowel het Hof als de Hoge Raad erkennen dat John en Ines goede bedoelingen hadden, keurig en veilig werkten, stroom en belasting betaalden en alleen leverden aan twee coffeeshops met gedoogvergunning. Maar anders dan de Groningse rechtbank, die in 2014 een historisch gerechtelijk pardon uitsprak, legden ze John en Ines wel een -bescheiden- straf op.
Boete(n): 175.000 euro
Dat is op zich al erg genoeg, maar er kwam nog meer ellende. In december vorig jaar legde de rechtbank Groningen John en Ines een ontnemingsvordering van 175.000 euro op. Omdat ze in september 2015 zijn gestopt met kweken en de juridische kosten gewoon doorlopen zijn John en Ines financieel bijna aan het einde van hun Latijn. Onder deze omstandigheden de moed erin houden, vereist behalve een enorm doorzettingsvermogen ook een heilige overtuiging. John en Ines beschikken over beide en vechten tegen de klippen op door.
Vorige maand lanceerden ze een fraaie website van hun stichting ‘JOIN us’, waarmee ze hopen deel te nemen aan de experimenten met gereguleerde teelt. Ze willen weg uit Bierum, vertelden ze, daar is teveel gebeurd. En ze hopen dat er meer steun komt vanuit de coffeeshopbranche. Wat mij betreft vormen John en Ines dé test case voor de experimenten van het kabinet Rutte III. Als zij niet de kans krijgen om mee te doen, dan is het experiment al mislukt voordat het begonnen is.
(advertentie)