(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Heel de zomer bleven de wietplanten van Corrie mooi groen, maar aan het begin van september vergeelde één van haar planten ineens. Waarom alleen deze plant vergeelt en waarom juist nu legt onze Lieve Muna aan je uit. Dat niet alleen maar het antwoord op deze vragen wijst haar ook richting de oplossing.

 

Naam
Corrie
Onderwerp
Gele bladeren
Bericht
Lieve Muna, ik heb vijf planten maar van een daarvan worden de bladeren aan de randjes geel. Deze staat wel het langste in de zon. Groetjes, Corrie
Bijlagen

 

Hoi Corrie, ik zie wat je bedoelt en er zijn een paar aanwijzingen in de richting van het probleem, en wellicht de oplossing. De eerste aanwijzing geef je zelf aan, en dat is dat deze plant meer zon krijgt dan de andere vier planten. Dit zou bijvoorbeeld op droogte kunnen wijzen, en dat de plant moeite heeft om genoeg water op te nemen. Het is de afgelopen tijd dan ook erg heet geweest, en inmiddels is het al wat koeler.

Tekort aan een mobiel mineraal

Wat ook een aanwijzing is, is dat de vergeling niet de bovenste bladeren aantast maar de bladeren die ongeveer halverwege de plant groeien. Dit kan duiden op een tekort aan een of meer van de zogeheten mobiele mineralen. Dit zijn mineralen zoals stikstof (N), fosfor (P), kalium (K), magnesium (Mg) en Zink (Zn).

Omdat deze mineralen mobiel en dus gemakkelijk verplaatsbaar zijn binnen de plant, zie je tekorten het eerste lager in de plant ontstaan. De toppen zijn immers het belangrijkste voor de plant, en dus vult ze tekorten daar aan door te kannibaliseren op de lager groeiende bladeren. Als het daarom een tekort betreft, moeten we die zoeken in deze mobiele mineralen.

Voedingsbehoefte in bloei

Verder is er nog een derde aanwijzing, en dat is dat de plant inmiddels in bloei staat. En zoals je misschien weet verandert de voedingsbehoefte van wietplanten in de bloeifase. In plaats van veel stikstof hebben wietplanten in de bloeifase juist wat minder stikstof nodig, en meer kalium en fosfor. Mocht je nog geen bloeivoeding geven, dan zou de plant daarom een gebrek aan een van deze twee voedingsstoffen kunnen hebben.

Gebrek aan kalium

Neem ik de drie aanwijzingen samen, dan concludeer ik dat deze plant het ten eerste weleens erg heet gehad kan hebben maar dat probleem zal zich vanzelf wel oplossen. Daarnaast denk ik dat ze een tekort aan kalium heeft. Kalium is namelijk een van de mobiele mineralen, en die wietplanten in de bloeifase ook nog eens hard nodig hebben. Dat niet alleen maar een gebrek aan kalium uit zich doorgaans ook in een geremde verdamping, smalle bladeren, dunne stengels én … gele bladranden!

Gele bladranden in de bloeifase wijzen dikwijls op een tekort aan kalium.

Bloeivoeding, pH-waarde & uitvloeien

Om het tekort aan te vullen hoef je alleen bloeivoeding aan je planten te geven. Alleen kalium geven zou voor een andere disbalans kunnen zorgen, en naast kalium hebben bloeiende wietplanten ook fosfor en alle andere mineralen nodig. Om een pH-probleem (opnameprobleem) te voorkomen doe je er goed aan om het voedingswater af te zuren met pH-min, naar een pH-waarde van 6.

Verder raad ik je aan om even te checken of de aarde niet is uitgedroogd, of uitgedroogde plekken heeft. In dat geval kunnen zoutophopingen namelijk ook voor opnameproblemen zorgen. Dit is op te lossen door één klein druppeltje afwasmiddel aan je voedingswater toe te voegen. Het afwasmiddel verlaagt de oppervlaktespanning van het water, zodat de aarde weer goed nat kan worden.

Als nog beter alternatief kun je ook het natuurlijke uitvloeimiddel Yuccah gebruiken, al kan één druppel afwasmiddel in het leven van een grote buitenwietplant ook niet veel kwaad.

-xxx- Muna

(advertentie)