- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Help, er zitten kleine gaatjes in mijn Master Kush
Jisse heeft buiten twee mooie wietplanten staan. Een fris groene Master Kush en een evenzo gezonde Lemon Haze Autoflower. Maar hoewel de twee ‘dames’ er mooi en gezond bijstaan maakt Jisse zich toch een beetje zorgen over de kleine gaatjes die in sommige bladeren van beide planten zitten. Lieve Muna legt waar de gaatjes vandaan komen.
Ik kan me voorstellen dat Jisse schrok toen hij de gaatjes op zijn wietplanten zag. De gaatjes zitten al op beide planten, en die moeten nog een hele tijd gezond blijven want de bloeifase moet nog beginnen. Het vreemde van het probleem is ook dat Jisse geen ongedierte op zijn planten kan ontdekken. Dus hoe komen die raadselachtige gaatjes in de wietbladeren? Dat zal ik zo uitleggen, eerst over naar de vraag van vandaag:
|
Kleine gaatjes in gezonde wietbladeren
Hoi Jisse, ondanks het slechte weer van de afgelopen tijd heb je twee mooie wietplanten gekweekt! Maar ja, alleen die vermaledijde gaatjes in de bladeren. Ik kan me voorstellen dat je een beetje bang bent dat het probleem erger wordt, aangezien de planten nog een hele bloeifase voor de boeg hebben.
Je schrijft dat je geen ongedierte in de planten kunt vinden. Het zou natuurlijk kunnen dat je de boosdoeners gewoon over het hoofd ziet. Het kan echter ook mogelijk zijn dat de daders reeds gevlogen zijn, want dit zijn de sporen van een of meerdere rupsen. In deze tijd van het jaar kruipen er namelijk een hoop kleine (vaak groene) rupsen rond. Je moet goed kijken om ze te zien.
Beestjes horen erbij
Zelf heb ik ook vaak zulke gaatjes op mijn wietplanten buiten gehad, en me er nooit te veel zorgen over gemaakt. Meestal blijft het beperkt tot enkele bladeren en helemaal als je de rupsen in kwestie niet kunt vinden. Beestjes horen nu eenmaal bij het buiten kweken. Het wordt natuurlijk wel wat anders als je plant onder de rupsen komt te zitten, maar dan had je ze natuurlijk ook wel opgemerkt.
Ik raad je aan om de planten nog eens goed te inspecteren. Kijk rustig en onder ieder blad en langs alle stammetjes en zijtakken, en nu je weet waar je naar op zoek bent zul je de rupsen misschien wel vinden.
Zoals ik al zei horen beestjes gewoon bij het buiten kweken. Je wietplanten zijn onderdeel van de natuur, en worden dus ook door insecten bezocht. Gelukkig groeien zulke insecten buiten maar zelden uit tot een enorme plaag, omdat de natuur netjes in evenwicht is. Zouden je planten vol zitten met rupsen, dan hadden de lokale vogels dit ‘lopende buffet’ waarschijnlijk ook snel ontdekt.
Ga dus niet met gif of iets dergelijks aan de gang, maar haal de rupsen gewoon zelf van je bladeren af. De rupsen zullen vanzelf weer verdwijnen, want de rupsentijd duurt voor een bepaalde soort vaak maar een maand of twee. De meeste groene rupsjes, zoals die van de bekende citroenvlinder vind je rond april en juni.
Succes met de rupsenjacht Jisse, en een mooie oogst gewenst!
-xxx- Muna
(advertentie)