- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Help ik heb last van meeldauw!
Lieve Muna, mijn planten hebben allemaal wit stof op de bladeren. Eerst dacht ik nog even dat het harskliertjes waren maar het blijkt dat ik last heb van meeldauw. Kan ik er nog vanaf komen of zijn mijn planten ten dode opgeschreven? Groetjes van Dave
Hoi Dave, Meeldauw is een vervelend probleem. Het komt buiten vaak in de herfst voor als het buiten vochtiger wordt en vaker regent. Het lastige daaraan is dat de planten tegen die tijd vaak bijna klaar zijn voor de oogst. Aangezien je nu met deze vraag komt, ga ik ervan uit dat je binnen kweekt want ook daar komt meeldauw helaas voor. Probeer de luchtvochtigheid in de kweekruimte om te beginnen wat omlaag te brengen want daarin ligt de oorzaak van je probleem.
Meeldauw verspreid zich razendsnel en het beste kun je het daarom ook preventief bestrijden. Serious Seeds verkoopt tegenwoordig een speciale CleanLight lamp die je dagelijks even over de plant laat schijnen, dat werkt hartstikke goed als preventiemiddel voor allerlei soorten schimmels maar ook virussen en schadelijke bacteriën.
Om je meeldauw te verwijderen maak je een mengsel van melk en water dat je met een plantenspuit op de plant sprayt. Als je binnen twee weken al moet gaan oogsten, spray dan alleen op de besmette bladeren, anders kun je de hele plant bespuiten. Gebruik 1 deel melk en 9 delen water (10% melk). Voor een extra goede werking kun je er natriumbicarbonaat (zuiveringszout) aan toevoegen. Een recept: 100 ml melk, 900 ml water en vier theelepels natriumcarbonaat. Natriumcarbonaat is in Nederland als zuiveringszout verkrijgbaar bij veel reformwinkels. Als je bijna moet oogsten kun je de melk ook weglaten.
(advertentie)