- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Help, mijn (buiten)wietplant wordt té groot!
Je hebt kweekproblemen, luxeproblemen en luxe kweekproblemen, en de vraag van vandaag valt duidelijk in die laatste categorie. De Mohammed in Hans z’n tuin is nú al een joekel van een wietplant, en het duurt nog tot zeker een maand voordat de bloeifase begint. Wat te doen om een goede oogst te krijgen, voordat de plant helemáál uit de kluiten groeit?
Hans is een beginnend kweker maar duidelijk wel een met groene vingers. Zijn Mohammed wietplant is dan ook al een meter hoog en niet veel smaller in de breedte. De plant groeit en groeit maar door en de bloeifase begint pas over een maand. Ik kan me voorstellen dat Hans zich afvraagt waar en hoe het gaat eindigen. Gelukkig heb ik wel een idee hoe hij zijn oogst kan vergroten en verbeteren, en de plant tegelijkertijd onder de duim kan houden, want dat is de vraag…
Hoi Hans, wat een prachtige wietplant heb je gekweekt! Ze is inderdaad lekker groot geworden en past zo te zien al bijna niet meer in je kasje. Haar internodes (ruimtes tussen vertakkingen) zijn weliswaar kort maar Mohammed is dan ook een wietsoort die graag uitbundig groeit en bloeit. Zeker als je haar buiten kweekt en ze een lange groeifase doormaakt, kan ze lekker groot worden.
Hoewel grote wietplanten prachtig zijn, kan ik me voorstellen dat ze ook weer niet te opvallend groot moet worden. Als je haar laat gaan dan zal ze – net als alle fotoperiode-gevoelige wietsoorten – ongeveer halverwege augustus aan haar bloeifase beginnen, en ondertussen nog een flink stuk groter worden. De bloeifase duurt een week of zeven, dus ongeveer tot halverwege oktober. Ze maakt dan dikke toppen aan, en als het een nat en regenachtig najaar wordt, zul je moeten uitkijken voor toprot tegen die tijd.
Twee vliegen in één klap
Er is echter een manier om de bloei nu al meteen te laten beginnen, en waarmee je dus twee vliegen in één klap slaat. Door de bloeifase meteen van start te laten gaan, voorkom je allereerst dat ze nog zeker een maand doorgaat met groeien. Daarnaast zullen je toppen een stuk dikker, compacter en zwaarder worden, om het simpele feit dat het in juli en augustus eenmaal zonniger en warmer is. En vooral: droger! Door je Mohammed nu in bloei te zetten, bloeien de toppen veel beter af en loop je weinig risico op toprot.
Je zult er alleen wel wat moeite voor moeten doen, want Mohammed is een fotoperiode-gevoelige wietsoort. Ze gaat met andere woorden pas bloeien als je haar dagelijks 12 uur in het donker zet, of als de natuur dat voor je doet als de dagen korter worden.
Verduisteren
Om jouw Mohammed snel in bloei te krijgen en de groei zo snel mogelijk te laten stoppen, zet je haar eerst 48 tot 72 uur in het donker. Dat kan bijvoorbeeld door haar in je kas te zetten met een lichtdicht zeil eroverheen, of beter nog, in een donkere schuur.
In die eerste lange donkere periode maakt de plant genoeg bloeihormonen aan, om daarna snel tot de bloei over te gaan.
Je moet echter wel dagelijks doorgaan met het verduisteren van je wietplant, maar ze hoeft dan niet meer zo lang in het donker. Zorg ervoor dat ze elke dag ononderbroken en minimaal 12 uur in het pikkedonker staat. Zet je plant bijvoorbeeld elke dag om 20:00 ’s avonds in de schuur, en haal haar er om 8:00 uur ’s ochtends weer uit. Herhaal dit elke dag tot en met de tweede week van augustus, wanneer de dagen nog maar zo’n 14 uur duren. Jouw Mohammed staat tegen die tijd al flink te bloeien, en heeft genoeg bloeihormonen om zonder verduisteren door te gaan met de bloei.
Succes met verduisteren Hans, ik kan het je echt aanraden want het maakt een wereld van verschil. Stuur je nog eens een foto als ze in bloei staat?
-xxx- Muna
(advertentie)