- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Help, mijn wietplantje krijgt gele blaadjes met bruine vlekken
Robbie heeft een klein en lief wietplantje die volgens onze Lieve Muna een hoog knuffelgehalte heeft. Het plantje is echter pas drie weken oud en al aan de bloeifase begonnen. Aan de onderkant beginnen de bladeren te vergelen en ook ontstaan er bruine vlekken op de bladeren. Wat zou er aan de hand zijn, en waarom bloeit deze kleine dame nu al?
|
Hoi Robbie, bedankt voor je vraag en de foto’s. Wat een lief klein wietplantje heb je daar zeg! Die heeft best een hoog knuffelgehalte, ware het niet dat er inderdaad wat gele en gevlekte bladeren aan zitten. Dat de groei stagneert dat kan inderdaad kloppen want deze kleine plant begint net te bloeien.
Ik gok dan ook dat dit plantje een autoflower is, en dat het daarom al in bloei staat. Tenzij je de plant opzettelijk hebt verduisterd zou een lichtgevoelige wietplant namelijk pas in augustus moeten gaan bloeien.
In bloei door een klein potje
Toch zijn bloeiverschijnselen al na drie weken ook voor een autoflower erg vroeg, want die beginnen doorgaans pas na een week of vijf te bloeien. De reden is volgens mij dezelfde als de vergeling en de bruine vlekken, namelijk het kleine potje dat je gebruikt. Het lijkt er ook op dat dit potje geen gaatjes aan de onderkant heeft voor de afwatering, en als dat zo is speelt dat de problemen verder in de hand.
Allereerst zorgt het kleine formaat van het potje ervoor dat deze autoflower al zo snel is gaan bloeien. Het is een bekend verschijnsel van autoflower wietsoorten om eerder in bloei te gaan door een te klein potje. Wanneer de penwortel de onderkant van de pot bereikt heeft dan kan dat ervoor zorgen dat de bloei al meteen begint.
Een autoflower bloeit namelijk niet altijd na een vast aantal weken zoals de meeste mensen denken, maar wanneer die volwassen is. Door de beperkte ruimte, voelt jouw plantje als het ware dat het niet verder kan groeien, en heeft het eigenlijk maar één optie en dat is om te bloeien. Er zit immers niet veel voeding in het kleine potje, en er is geen ruimte om verder te groeien. Door meteen in bloei te gaan vergroot ze de kans om zich voort te planten.
…zonder gaten?
Dan de vergelende blaadjes met de bruine vlekken. Die worden volgens mij ook veroorzaakt door het potje. Omdat daar waarschijnlijk geen afwateringsgaten in zitten, heeft je plantje denk ik ook te nat gestaan. Dit verstikt de wortels, die daardoor niet goed water en voeding op kunnen nemen. Dit zie je aan de vergeling van de onderste bladeren, die duidelijk stikstof te kort komen.
De bruine vlekken zijn ook een tekort, veroorzaakt door de verstikking door een teveel aan water in de aarde. Ik denk hierbij aan fosfor of magnesium, gezien de paarse bladstelen die ook op de foto’s te zien zijn.
Om je wietplantje te redden kun je haar het beste even overpotten naar een wat grotere pot die wel afwateringsgaten heeft. De nieuwe aarde zal er voor zorgen dat de tekorten weer worden aangevuld, en de afwateringsgaten voorkomen dat je plant nog eens te nat komt te staan (mits je niet te veel water geeft natuurlijk).
Geen grote opbrengst
Ik moet je denk ik wel alvast waarschuwen om je verwachtingen wat bij te stellen. Er zal niet veel wiet van dit plantje afkomen, helaas. Omdat de bloeifase al begonnen is, zal het plantje niet meer verder groeien, ondanks een nieuwe pot.
Maar gelukkig is het vandaag pas 14 mei, en heb je nog tijd genoeg om een nieuwe wietplant te kweken. Zet die dan wel meteen in een potje met afwateringsgaten, en pot op tijd over zodat de wortels wat meer ruimte hebben en de nieuwe plant niet ook meteen met bloeien begint.
-xxx- Muna
(advertentie)