- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Help, mijn zaailingen vergelen!
Snorlax is de naam van de vraagsteller van deze week, hij is de trotse bezitter van een aantal zaailingen. Het probleem is alleen dat ze het niet allemaal even goed doen. Het merendeel overigens wel, maar sommige jongedames hebben een achterstand en zijn zelfs al aan het vergelen. Muna geeft raad.
Lieve Muna, zoals velen hier ben ik sinds twee weken het trotse baasje van enkele plantaardige huisdiertjes. Volgens mij heeft het merendeel het behoorlijk naar hun zin, maar er zijn echter enkele dames die langzaam steeds geler blaadjes beginnen te krijgen en volgens mij ook een groeiachterstand hebben.
Na wat speur- en leeswerk heb ik de conclusie getrokken dat mijn licht in orde is (240 Watt led van een vriend op 80 cm hoogte, want ik kreeg wat brandplekjes. Onbekend merk maar tried and tested met goede resultaten bij hem), mijn temperatuur, luchtvochtigheid en hoeveelheid water in de aarde ook. Wat echter niet helemaal lijkt te kloppen is de pH-waarde. Deze zit op 6,8 waar dit volgens mij eerder rond de 6 zou moeten zitten. Ik zeg expres volgens mij want ik heb verschillende bronnen gelezen waarin waardes variërend van 5,5 tot 7 werden genoemd, en ik niet meer weet wat ik moet geloven.
Verder denk ik dat ze beiden – degene met de gele blaadjes in ieder geval – een groeiachterstand hebben. Kan ik dat aan de pH-waarde en het slechte opnemen van de zouten wijten? Kortom: lieve Muna, zeg mij wat ik goed doe en wat ik misschien hopeloos fout doe haha! Groetjes Snorlax
Beste Snorlax,
Toffe naam heb je voor jezelf bedacht, Pokémon fan? Maar goed, je hebt een probleem met een tweetal zaailingen begrijp ik. Je snapt dat het lastig te zeggen is vanaf een plaatje, maar je hebt de situatie best goed beschreven en ik denk dat ik al weet waar je probleem schuilt. Ik zal je uitleggen waarom je verschillende pH-waardes leest hier en daar. Toch denk ik niet dat je het probleem in de pH moet zoeken, maar wel onder de grond.
Wat mij opvalt als ik jouw foto bekijk, is dat het plantje in een behoorlijk grote pot staat voor zijn afmeting. Dit maakt het lastig om water te doseren. Het verhoudingsgewijs grote volume aan aarde neemt veel meer water op dan dat kleine zaailingetje kan opnemen. De bovenkant van de aarde droogt wel uit door de warmte, maar ga je dieper de aarde in, dan zul je waarschijnlijk merken dat die daar te nat is. Een zaailing overbewateren is iets wat vrij snel gebeurt in een te grote pot met aarde en ik denk dat dat ook bij deze twee zaailingen is gebeurd.
Wat mij opvalt als ik jouw foto bekijk, is dat het plantje in een behoorlijk grote pot staat voor zijn afmeting. Dit maakt het lastig om water te doseren
Wanneer je een zaailing meteen in een grote pot zet, zoals je bijvoorbeeld met een autoflower zou doen, dan maakt dat het water geven een beetje moeilijker. Je moet dan proberen om steeds kleine beetjes water te geven, in ieder geval tot de plant een stuk gegroeid is. Met een zogenaamde tensiometer kun je meten of de aarde niet te nat is zonder dat je hoeft te gokken. Wat je zou kunnen proberen is om de twee zaailingen voorzichtig uit hun potten te halen en terug te plaatsen in een nieuw potje aarde dat je niet inwatert. Je zal waarschijnlijk merken dat de zaailing ook bijna geen wortelstelsel heeft. Zet de plant daarna een paar uurtjes buiten in de zon als het mooi weer is en geef heel voorzichtig wat water maar een heel klein beetje. Het is alleen zodat ze niet uitdroogt, meer niet. Ik denk dat de twee zaailingen er dan wel weer bovenop komen.
pH-waarden
Over de pH-waarde; je hebt verschillende adviezen gelezen. Het komt ook niet aan op één correcte pH waarde, maar het gaat erom dat de pH waarde binnen een bepaald bereik blijft. Ik zal je uitleggen waarom dat is, in de aarde (of het voedingswater bij hydrologische systemen) zitten verschillende voedingsstoffen (macro- en micro-elementen) die planten nodig hebben. Deze stoffen worden allemaal optimaal opgenomen bij verschillende pH waardes, zodat je een mooie gemiddelde pH-waarde moet aanhouden die voor de opname van alle stoffen acceptabel is. Kijk aar eens op het onderstaande overzicht.
pH-waardes en de opneembaarheid van verschillende meststoffen
Hierboven zie je de pH waardes waarbij de verschillende meststoffen kunnen worden opgenomen. Je ziet dat het niet één perfecte pH-waarde is voor alle stoffen maar meer dat het binnen een bepaald bereik ligt. Het type medium heeft zoals je ziet ook invloed, en het stadium van je plant ook. Bloeiende planten hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan fosfor en kalium en groeiende planten verbruiken juist veel stikstof. Zodoende ligt de optimale pH waarde van bloeiende planten een klein beetje (0,2 punten) hoger dan die van groeiende planten. Maar uiteindelijk komt het niet aan op een halve punt, zeker niet als je biologisch op aarde kweekt.
Het schommelen van de pH-waarde is voor de cannabisplant ook geen enkel probleem zolang het binnen de grenzen van het toelaatbare blijft. De ondergrens in het medium is 6, de bovengrens is 6.7. Bij hydrologische teelt ligt dat zo’n halve punt lager. Tussen deze grenzen in zijn alle benodigde micro en macro elementen goed opneembaar.
Succes met de ziekenboeg Snorlax, laat je nog even weten of de twee zaailingen er bovenop gekomen zijn? Groetjes, Muna
(advertentie)