(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Danny kweekt zijn eerste wietplant, biologisch in een zelfgemaakte kweekkast. De plant staat inmiddels al een heel tijdje in bloei en Danny heeft al veel van zijn eerste kweekronde geleerd. Het gaat echter niet zo heel goed meer met zijn Auto Royal AK want de plant wordt zo geel als een kanarie. Wat is er toch aan de hand Lieve Muna? 

 

Naam
Danny
Onderwerp
Help Muna! Mijn plant wordt geel…
Bericht
Hallo lieve Muna, we zijn bezig met onze eerste kweek en hebben al veel geleerd. Maar we lopen nu tegen een probleem aan waar we graag advies over willen.

We kweken een autoflower Royal AK in een zelfgebouwde kweekkast. De kast is voorzien van een autopot systeem voor watergift en een 200W LED-lamp. We gebruiken biologische voeding van BioTabs. Het lichtschema is 20 uur aan en 4 uur uit. Tijdens de lichtperiode is de temperatuur 26 graden en in de donkere periode zakt deze naar 22 graden. De luchtvochtigheid ligt gemiddeld rond de 37 procent.

Op dit moment beginnen de bladeren geel te worden, verschijnen er bruine vlekken en hangen de bladeren er wat slap bij. Aangezien we werken met BioTabs, vragen we ons af of dit een voedingstekort kan zijn, een pH-probleem of iets anders.

Alvast bedankt voor het meedenken. Groetjes van Danny

Bijlagen 

 

Hoi Danny, bedankt voor je vraag. Ik kan me voorstellen dat je al veel van deze eerste kweek geleerd hebt maar het liefste zie je je eerste plant natuurlijk een stuk groener. Toch zou ik deze Royal Auto AK nog niet opgeven hoor. Ze ziet er nu misschien niet meer uit met al die vlekken en gele bladeren. Maar ik weet denk ik wat het probleem is, en ik denk ook dat je deze plant nog wel goed kunt afbloeien.

De temperatuur is oké, de luchtvochtigheid is erg laag maar dat is in de bloeifase juist wel fijn in verband met schimmels. Je voedt met de biologische voeding van BioTabs dus de pH-waarde is niet zo van belang. Maar waar ligt het dan wel aan?

Tekorten

Om daar achter te komen heb ik even goed naar je foto’s gekeken. Het valt me op dat er onder aan de plant veel knalgele bladeren zitten. Ze vallen er al bijna vanaf en zullen ook nooit meer groen worden, dus deze kun je alvast verwijderen. Ik ben echter wel blij dat ze op de foto’s nog te zien zijn, want het geeft aan dat deze plant in de groeifase waarschijnlijk stikstof tekort kwam.

Stikstof (N) is een mobiel element waarvan wietplanten met name in de groeifase veel gebruiken. Omdat het element mobiel is onttrekt de plant het bij een tekort van haar onderste bladeren. Daardoor zie je de vergeling bij een gebrek aan stikstof altijd het eerst onder aan de plant.

Inmiddels staat deze gele dame zo te zien echter al een week of zes te bloeien, en heeft ze er nog twee tekorten bijgekregen. In de bloeifase stoppen wietplanten met groeien, en verbruiken ze dus ook een stuk minder stikstof. De toppen worden nu gevormd en daar hebben wietplanten juist meer fosfor (P) en kalium (K) voor nodig, en dat is wat deze plant nu het hardste nodig heeft.

Alle tekens wijzen trouwens op een gebrek aan fosfor en kalium, je kunt ze zo een voor een nalopen. Het zijn: paarse bladstelen, verdorde bladpunten en bladeren met vlekken, vaal groene bladeren, verminderde topontwikkeling en een zwakke plant die vatbaar wordt voor plagen en ziektes.

Wat te doen?

Om deze plant en de oogst te redden moet je het voor de hand liggende doen, namelijk de tekorten aan met name fosfor en kalium aanvullen. Veel stikstof geven hoeft niet meer, want die behoefte is inmiddels voorbij. Overigens is er trouwens niets mis met de voeding van BioTabs. Ik denk alleen dat je een extra tabje meer had kunnen gebruiken in het begin, en misschien een iets grotere pot met aarde.

Omdat de plant al zo ver is, moet je iets hebben om de tekorten snel mee aan te vullen. Biovoeding moet eerst door het bodemleven worden omgezet, en het duurt daarmee wat langer voor het opgenomen kan worden. Wil je per se biologische voeding gebruiken, dan raad ik je aan om wat compostthee te maken, een laagje biologische voeding over de aarde te verstrooien, en daar de compostthee overheen te gieten.

De compostthee brengt nieuwe bacteriën in de aarde om de voeding wat sneller beschikbaar te maken voor je plant.

Een andere optie om te overwegen, is om voor de laatste weken een minerale bloeivoeding te gebruiken. Deze bestaat uit direct opneembare elementen en geeft daarmee het snelste resultaat. Verwacht echter van beide methodes (bio of mineraal) geen wonderen. De bladeren die geel zijn zullen niet meer groen worden, maar de groene bladeren gaan er wel beter uitzien. De ontwikkeling van de toppen zal ook beter gaan met wat meer fosfor en kalium.

Veel succes met het afbloeien van je eerste wietplant Danny!

-xxx- Muna

(advertentie)