- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Help Muna, mijn wietplant stuift!
Lieve Muna, ik ben net in mijn tent gaan kijken en zag wit poeder op een blad. Ik ben toen verder gaan zoeken, net boven dat blad zag ik een opengesprongen knopje. Eerst dacht ik een mannelijke plant te hebben, maar het lijkt toch 100% vrouwelijk. Ik heb de rest van de planten ook onderzocht en blijk er nog een te hebben die poeder stuift. Zijn dit hermafrodiete planten? Groet, Pablo
Hoi Pablo, wat jammer van dat stuifmeel op je plant, want dat is het inderdaad als ik het zo zie. Wanneer je een wit poeder op een of meerdere bladeren vindt, dan kan dat eigenlijk maar twee dingen betekenen: meeldauw of stuifmeel. Wanneer je met regulier zaad hebt gekweekt dan kun je ervan uit gaan dat het gewoon mannelijke planten zijn die het stuifmeel produceren, maar heb je gefeminiseerd zaad gebruikt dan zijn je planten vrijwel zeker hermafrodiet (tweeslachtig). Laten we eens naar de foto’s kijken die je gestuurd hebt.
Hier zie je het ‘witte poeder’, stuifmeel!
Op de foto hierboven zie je het betreffende witte poeder. Ik kan je vertellen dat het inderdaad stuifmeel is en geen meeldauw. Het is jammer van je planten want ik zie ook dat ze al fijn staan te bloeien. Je kunt er wel vanuit gaan dat alle planten in je kweekruimte op dit moment al bevrucht zijn en straks zaden zullen gaan vormen. Ze zullen weinig wiet opleveren omdat ze al hun energie zullen steken in het maken van het zaad. Als je goed onderaan de foto kijkt, dan zie je daar ook al wat mannelijke knoppen zitten, als deze openen zal er nog meer stuifmeel in je kweekruimte verspreiden. Op de volgende foto zie je de mannelijke knoppen nog duidelijker.
Een mannelijke knop, als deze zich opent komt het stuifmeel vrij
Zoals je ziet zitten er duidelijke mannelijke én vrouwelijke bloemen in deze planten. De mannelijke knoppen zijn een soort balletjes en de vrouwelijke bloemen zien er meer uit als druppelvormige knopjes van waaruit de stigma’s of bloeihaartjes groeien. De plakkerige bloeihaartjes zijn er puur en alleen om de stuifmeelkorrels op te vangen. Hebben ze er een te pakken dan vormt zich in het zaadzakje eronder een zaadje en is er geen noodzaak meer om nóg meer bloemen (toppen) te maken. Dit is de reden dat wietkwekers hun wiet absoluut onbevrucht willen laten en sensimilla kweken. Sensimilla betekent letterlijk ‘zonder zaad’, want onbevruchte wietplanten maken het meeste rookbare wiet aan.
Voor jouw planten betekent dat helaas dat je ze beter kunt wegdoen en een nieuwe ronde kunt beginnen. Hoe het komt dat je twee hermafrodiete planten hebt gekregen dat is iets lastiger te zeggen. Mijn vermoeden is dat het in dit geval een genetische aanleg betreft. Wanneer zaden op de verkeerde manier gefeminiseerd worden kweekt de kweker de hermafrodiete eigenschap in de genetica. Dit soort zaden zal dan een sterke aanleg hebben om hermafrodiet te worden, en bij het minste of geringste aan stress mannelijke bloeiverschijnselen vertonen.
Het is jammer van je planten Pablo, maar ze kunnen de groenbak in helaas. Wil je volgende keer voorkomen dat je nog eens zoiets meemaakt, dan kun je de kans daarop in ieder geval aanzienlijk verkleinen door kwaliteitszaden aan te schaffen bij een van de betere zadenbedrijven. Wil je dit graag wel vaker meemaken dan kun je het beste zaadjes gebruiken die je in zakjes wiet uit de coffeeshop tegenkomt (niet doen dus!). Succes met je volgende ronde Pablo!
Muna
(advertentie)