- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Help! Mijn wietplant blijft maar bloeien
Het kan iedere kweker overkomen; wietplanten die maar niet willen stoppen met bloeien, zelfs als de bloeifase er op papier allang op zit. Hat kan frustrerend zijn wanneer je toppen maar nieuwe bloeiharen blijven produceren, terwijl je oude oogst er allang doorheen is. Hoe komt het en wat is eraan te doen?
Wanneer je wietzaden koopt, kies je uiteraard op basis van smaak, geur en effect maar de duur van de bloeifase is ook een belangrijke factor. Je houdt daar namelijk rekening mee in je agenda en gaat ervan uit dat je de oogst binnen een tijdsspanne van pak ‘m beet een week of twee kunt inplannen. Het kan dan erg slecht uitkomen wanneer je wietplanten niet met bloeien lijken te willen stoppen. Vakantieplannen vallen in het water of erger: je komt zonder wiet te zitten.
Bloeifase
Wanneer wietplanten de verwachtte bloeifase met weken overschrijden, heeft dat in de meeste gevallen te maken met de genen. Let dus goed op de door de zadenproducent aangegeven bloeiperiode voor je tot de koop overgaat. Sommige sativa’s kunnen erg lang doorbloeien. Dit soort langbloeiers oogsten vaak ook veel wiet maar dat doen ze onder andere door erg lang door te bloeien.
Andere wietsoorten lijken maar niet af te rijpen en zien er gedurende bijna de hele bloeifase ‘vers’ uit. De bloeiharen lijken maar niet in te willen drogen, tot ze ineens binnen een paar dagen afrijpen. Blijf dus altijd goed opletten want je laatbloeier kan zomaar ineens klaar zijn voor de oogst. Oogst hoe dan ook niet te vroeg want toppen worden in de laatste dagen vaak nog een stuk dikker en ook kan de potentie (het THC percentage) in de laatste week flink toenemen.
Commercie
Commercie zorgt helaas ook vaak voor verkeerde verwachtingen bij kwekers. Kortere bloeifases zijn gewild dus het loont om de bloeiperiode een beetje gunstig afronden. Zadenbedrijven rekenen de bloeiperiode vanaf het moment dat de eerste bloeiharen verschijnen, terwijl kwekers juist uitgaan van het moment van omschakelen naar een 12/12 lichtregime. Een verschil van zo’n veertien dagen!
Maar ook al reken je vanaf het verschijnen van de eerste bloeiharen, dan nog duurt een bloeifase vaak iets langer dan verwacht. Ook aan het einde van de bloeifase wordt er namelijk wat gesmokkeld. Zadenproducenten gaan dan uit van het eerst mogelijke oogstmoment, terwijl je als kweker in de praktijk dan beter nog wat langer kunt wachten tot de wiet echt goed afgerijpt is.
Led vs. HPS
Naast een genetische oorzaak, bloeien de meeste wietplanten ook wat langer wanneer ze onder led kweeklampen staan. Omdat led kweeklampen aanzienlijk minder warm worden dan HPS kweeklampen, verdampen wietplanten ook minder vocht. Zodoende zuigen ze ook minder water (en voeding) aan via de wortels en groeien én bloeien ze uiteindelijk gewoon minder snel.
Vooral autoflowers lijken onder led veel meer tijd nodig te hebben. Dit komt omdat autoflowers bloeien met veel meer lichturen zoals een 18/6 lichtregime in plaats van 12/12. Dit maakt het verschil in groei ten opzichte van een autoflower onder een HPS lamp nóg groter.
Temperatuur
Hoewel de warmte van een HPS lamp er dus voor zorgt dat wietplanten lekker rap groeien en bloeien, kan teveel warmte de bloeifase juist onnodig verlengen. Wanneer het in de bloeifase te heet is in de kweekruimte kunnen wietplanten daar gestrest van raken en maar door blijven gaan met de productie van nieuwe bloeiharen. Wat je dan ziet is een top die aan de onderkant allang oogstrijp is maar aan de bovenkant nog vol zit met nieuwe calyxen, foxtails en bloeiharen.
De hitte zorgt er daarbij ook voor dat de bovenste bladeren vergelen en verdorren, dit is een duidelijk teken dat hitte de oorzaak is van het doorbloeien van je wietplant. Wanneer hitte de oorzaak is van het onophoudelijk doorbloeien van je plant, dan zie ook dat de toppen die het dichtste bij de lamp groeien daar het meeste last van hebben.
Probeer de temperatuur in je kweekruimte te verlagen wanneer je wietplanten op deze manier door blijven bloeien terwijl ze al klaar zouden moeten zijn. Bijvoorbeeld door de lamp te verhogen (indien mogelijk) of te dimmen (indien mogelijk) of een afzuiger met meer capaciteit te installeren.
De bloeifase verkorten
Goed, nu je weet wat de belangrijkste oorzaken van een te lange bloeifase kunnen zijn, ben je natuurlijk nog niet geholpen. Gelukkig kun je de bloeifase ook versnellen als je dat wil. De beste methode daarvoor is door de dagen te verkorten. Wanneer de dagen in de natuur namelijk korter worden is dat doorgaans als de winter in aantocht is. Dat zorgt ervoor dat een wietplant sneller afbloeit om zich voor het intreden van de winter toch nog te kunnen voortplanten. Let op want het verkorten van de dagen gaat wel ten koste van je oogst. Minder lichturen betekent ook minder fotosynthese en dus een wat lager oogstgewicht.
Kies in plaats van een 12/12 lichtschema bijvoorbeeld een ritme waarbij de dagen 10 uren duren en de nachten 14 uur. Wanneer je echt veel haast hebt kun je zelfs een 8/16 (dagen van 8 uur, nachten van 16 uur) lichtschema instellen.