- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Hennep maakt vuile grond schoon
Van hennep kunnen de mooiste producten gemaakt worden zoals kleding, plastics, brandstoffen en zelfs huizen. Tijdens de groei zetten hennepplanten grote hoeveelheden CO2 om in zuurstof, maar wist je ook dat hennep vervuilde grond weer schoon kan maken?
Het is wellicht de meest intrigerende toepassingen van hennep: het opschonen van zwaar vervuilde grond. In de jaren negentig werd er mee getest om de zwaar vervuilde grond die achterbleef na de ramp in Chernobyl mee schoon te maken. 250 tot 400 planten kunnen op een vierkante meter in een seizoen wel tot 3,5 meter hoog worden. Omdat het zo snel groeit heeft het de potentie om vervuilde grond snel schoon te maken. Vliegas, rioolslib en zware metalen kunnen door de teelt hennep sneller afgebroken worden.
Fytoremediatie
Fytoremediatie is het proces waarbij een plant vervuilde stoffen uit de bodem, het water en de lucht reinigt door ze om te zetten in onschadelijke stoffen. Lang niet alle planten kunnen dit, maar hennep dus wel. Hoewel fytoremediatie door hennepplanten nog in de kinderschoenen staat, is het een van de grote potentielen van de plant.
Hoe werkt het?
Planten zorgen voor optimale groeiomstandigheden rond het wortelsysteem waardoor micro-organismen verontreinigingen afbreken. Dit geldt onder meer voor grond die is vervuild door de aanwezigheid van zware metalen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (paks) en minerale olie. Verontreinigingen in de teeltbodem worden gestabiliseerd waardoor verspreiding wordt belet.
De hoeveelheid metalen die hennep opneemt is afhankelijk van de bodemgesteldheid, zoals pH-waarde, de grondsoort en de specifieke locale omstandigheden. De snelheid waarmee verontreinigingen worden opgenomen laat zich moeilijk voorspellen. Onderzoek heeft vastgesteld dat de stengel van hennep onaangetast blijft als het gewas op verontreinigde grond wordt geteeld. De kracht van hennep is zelfs zo groot, dat Japanse wetenschappers al geopperd hebben om de vervuilde grond in de buurt van de ontplofte kerncentrale van Fukushima met hennep weer een beetje toonbaar te maken…