(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanaf donderdag kan je in Eindhoven lopen over een hennepbrug van 14 meter lang. Officieel noemt de Technische Universiteit die verantwoordelijk is de brug: ’s Werelds eerste brug van biocomposiet, maar hij bestaat dus vooral uit hennep en vlas!

Biobrug van hennep

Dat het volbloedzusje van cannabis een of misschien wel de meest nuttige plant op aarde is, blijkt wel uit het feit dat je er inmiddels al zo’n vijftigduizend producten van kunt maken. Hennep is ijzersterk, het gewas put de grond niet uit en heeft geen pesticiden/insecticiden nodig, het groeit nog sneller dan wiet en het is goedkoop. Kortom ideaal bouwmateriaal ook, zo bedachten studenten van de TU Eindhoven. Morgen wordt op hun campus officieel de ‘biobrug’ (wij noemen ‘m liever hennepbrug, haha) geopend door wethouder Mary-Ann Schreurs, en daarna staat het iedereen vrij om eroverheen te kuieren.

Wereldprimeur

Met de hennepbrug heeft de technische universiteit een heuse wereldprimeur: het is ’s werelds eerste voetgangersbrug die volledig van biocomposiet is gemaakt. Deze 14 meter lange ‘biobrug’ is gemaakt op basis van hennep- en vlasvezels, Om het biocomposiet te ontwikkelen werden de vezels om een kern van biologisch PLA-schuim (polymelkzuur) geplakt. Vervolgens is met behulp van een vacuüm een biohars in de vezelpakketten gezogen, wat na uitharden de zeer sterke brugligger opleverde.

csm_b__bridge_render_324e708f12

Artist impression van de biobrug, vanaf morgen mag iedereen er 1 jaar lang in het echt overheen…

Hennepbrug over de Dommel

De brug over het riviertje de Dommel is het resultaat van een samenwerking tussen een groot aantal kennisinstellingen en bedrijven. Studenten van o.a. TU/e, TU Delft en van ROC’s uit de regio Eindhoven hebben de brug de afgelopen weken gebouwd. Dat ie sterk genoeg is weten we al, omdat er afgelopen vrijdag een belastingproef succesvol is verlopen.

De bedoeling is dat de ‘biobrug’ een jaar blijft liggen. Achtentwintig sensoren in de brug zullen de doorbuiging gaan meten. ‘Er zijn wel eerder bouwprojecten geweest met biomaterialen, maar nooit eerder ging het om een dragende constructie volledig van biomaterialen’, aldus TU/e-onderzoeker en projectleider Rijk Blok. ‘Met dit experiment hopen we veel te leren over het gedrag van het biocomposiet over langere termijn.’

Hennep milieuvriendelijk alternatief in de bouw

Met de brug willen de initiatiefnemers de potentie aantonen van biocomposiet – hennep vooral – als een duurzaam alternatief voor bestaande milieubelastende constructiematerialen. ‘Met het gebruik van biocomposiet in constructies verminderen we onze afhankelijkheid van eindige fossiele grondstoffen en komen we een stap dichterbij de circulaire economie waarbij producten en grondstoffen hergebruikt worden’, zegt Blok. ‘Op termijn verwacht ik dat we zulke materialen ook steeds meer in gebouwen gaan zien.’

(advertentie)