- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Het belang van pH-waarde voor wietplanten
De pH-waarde of zuurtegraad van de wortelomgeving is een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle kweek. Bij een perfecte pH-waarde kunnen wietplanten alle voedingsstoffen namelijk goed opnemen. Maar als het wortelmilieu te zuur of te basisch wordt ontstaan er tekorten en overschotten aan verschillende meststoffen. Kortom: het belang en instructies voor een perfecte pH-waarde voor wietplanten.
Wanneer kwekers zich teveel focussen op de EC- of voedingswaarde van hun voedingswater. En daarbij geen rekening houden met de pH-waarde, of zuurtegraad, ontstaan er snel voedingsproblemen. Hoewel alle voedingsstoffen in ruime mate aanwezig zijn, kunnen de wortels het toch niet opnemen omdat ze zich in een te zure of juist te basische omgeving bevinden.
Tekorten zijn vaak pH-problemen
De pH-waarde is in het bijzonder van belang voor kwekers die niet in aarde kweken, maar ook op aarde is een goede zuurtegraad nodig om alle meststoffen goed op te kunnen nemen. Wanneer de pH niet binnen de juiste waarden ligt, zie je dit vaak het eerst aan vergelende bladeren. Kwekers stellen daarop dikwijls de verkeerde diagnose en denken dat ze meer voeding moeten geven. Terwijl er meestal meer dan genoeg voeding voorhanden is. Vergeet bij plantproblemen dus niet om eerst de pH-waarde te controleren en pas daarna je conclusies te trekken.
De pH-waarde geeft zoals gezegd de zuurtegraad van een oplossing aan. Op een schaal van 1 tot 14 waarbij iedere stap omlaag 10 keer zo zuur is. Een pH-waarde van 4 is bijvoorbeeld tien keer zo zuur als 5 en honderd keer zuurder dan een pH-waarde van 6. Een pH-waarde van 7 noemen we pH-neutraal, pH-waardes eronder noemen ze zuur en pH-waardes boven de 7 zijn basisch.
Aarde vs. geen aarde
Kweek je wietplanten in aarde, dan ligt de optimale pH-waarde hoger dan wanneer je zonder aarde kweekt. Op aarde kunnen wietplanten hun voedingsstoffen het beste opnemen bij een zuurtegraad tussen de 6,3 en 6,8. Kweek je hydrologisch dan zijn jouw wietplanten meer gebaat bij een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,1. Wil je het echt goed doen, probeer dan tussen de 5,8 en 6 te blijven.
Hydrokwekers controleren hun pH-waarde waarschijnlijk vaker dan aarde kwekers, omdat de pH-waarde voor hun van een nog groter belang is. Schommelingen van de zuurtegraad zijn hierbij normaal. Vooral in recirculerende systemen wordt de zuurtegraad namelijk veel beïnvloed door de opname uit, en de afgifte van stoffen aan het water.
Veel pH-problemen ontstaan door een slechte waterkwaliteit. Gelukkig is het kraanwater in Nederland en België doorgaans prima. Heb je problemen met de pH-waarde en gebruik je geen kraanwater maar bijvoorbeeld omgekeerd-osmose water of regenwater, stap dan snel over op kraanwater.
pH-waarde aanpassen
Je moet als kweker de zuurtegraad van het voedingswater dus aanpassen voor je het aan wietplanten geeft. Dit kun je doen met organische zuren zoals citroenzuur of azijn maar dit is toch niet aan te raden. Deze organische zuren zijn namelijk zwak en verlagen de zuurtegraad bovendien maar tijdelijk. Ze brengen ook koolstof in de oplossing, en daar houden zowel goede als slechte microbes van. Hierdoor stimuleer je met organische zuren ongewild een afname van de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water.
pH pas je dus het beste aan met speciale pH-min voor planten, dit is te koop in iedere goede growshop, of online. Eerst voeg je voeding aan het water toe, en daarna pas je de zuurtegraad aan. Laat die in het geval van minerale voeding en een hydrokweek 24 uur staan, de zuurtegraad zou stabiel moeten blijven. Is dat het geval dan kun je het water in het systeem gebruiken.
pH-waarde testen
De zuurtegraad van het voedingswater dien je te checken met een pH-meter. Zo’n meter moet je wekelijks ijken met ijkvloeistof (pH-4 en pH-7) om hem goed te houden. Het is slim om daarnaast een pH-testkit te gebruiken. Zo kom je er snel achter of je pH-meter nog goed functioneert. Naarmate de tijd verstrijkt worden pH-sensors vaak onnauwkeuriger. Het is ook belangrijk om de sensor dagelijks schoon te maken.
(advertentie)