- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Het eerste hennepvliegtuig is bijna airborne!
Na jaren van voorbereiding begint het er nu toch echt op te lijken: binnenkort vliegt het eerste van hennep gemaakte vliegtuig boven de aardbol. Het is een toestel dat zelfs vliegt op hennepolie. Bedenker en aanjager is Derek Kesek, de flamboyante CEO van het Canadese bedrijf Hempearth. Onlangs sprong die zelf nog uit het vliegtuig om aandacht te vragen voor zijn creatie!
Hennepvliegtuig
’s Werelds eerste hennepvliegtuig nadert zijn voltooiing. Op zich wordt dat ook wel tijd, aangezien de komst ervan al in april 2016 werd aangekondigd en toen hoopte men dat het toestel op 20 maart 2017 zijn vuurdoop zou krijgen. Nou, dat is bij lange na niet gehaald door Derek Kesek en zijn mensen bij Hempearth. Maar binnenkort moet het dan toch echt gebeuren, zo laat de flamboyante zakenman ons weten.
En flamboyant betekent bijvoorbeeld dat je niet in saai driedelig grijs een perspraatje houdt, maar uit een vliegtuig springt om aandacht te genereren voor je hennepvliegtuig (en voor cannabis), zoals de Canadees onlangs dus deed:
Bijna alles van hennep, inclusief brandstof
Goed, tot zover de promotiestunt, terug naar het unieke vliegtuig zelf: de Hempearth Hemp Plane. Niet alleen de buitenkant en de constructie zijn voor meer dan 75% van hennepmateriaal gemaakt, ook bijna het gehele interieur – tot en met de stoelkussens aan toe komt rechtstreeks voort uit onze favoriete plant!
Volgens de makers in Montreal is hun toestel lichter, sterker én milieuvriendelijker dan de industriestandaard. De motoren kunnen standaard diesels zijn, maar ze lopen ook prima op de eigen biobrandstof van Hempearth, uiteraard geraffineerd uit hennep. Er kunnen 4 mensen in zitten en de kruissnelheid van het hennepvliegtuig bedraagt tussen de 340 en 500 km/u, de spanwijdte van de vleugels bedraagt 11 meter.
Hennep als bouwmateriaal
Industriële (vezel)hennep – iets heel anders dan wiet dus, hoewel familie – is aan een opmars bezig in de wereld als een van de meest veelzijdige constructiematerialen. Ook voor de luchtvaart kan hennep wellicht zijn waarde bewijzen, omdat het lichter is dan aluminum en glasvezel. Bovendien kan het tot tien keer zo sterk belast worden als de traditionele vliegtuigcomponenten.
Hempearth uit Montreal experimenteert al langer met de ontwikkeling van hennep composiet. Maar met het vliegtuigproject trekt men wellicht de aandacht van bouwkundigen over de hele wereld. “Dit vliegtuig is ons eerste experiment met industriële hennep en we zijn van plan om nog veel andere toepassingen te ontdekken”, zegt CEO Derek Kesek nadat ie weer geland is op aarde met zijn parachute. “Wanneer we eenmaal structurele tests en informatie uit dit project hebben gehaald, zullen we die toepassen op ander bouwtechnieken.”
De gebroeders Wright nadoen
Als het toestel nu binnen afzienbare tijd echt helemaal af en getest is, moet het volgens Kesek de legendarische vlucht van de Wright Brothers over gaan doen. Nabij de plaats Kittyhawk in de Amerikaanse staat North Carolina vond op 17 december 1903 namelijk de allereerste geslaagde testvlucht met een motorisch aangedreven vliegtuig plaats.
Het is nog niet zeker of er 116 jaar later ook passagiers meevliegen in het hennepvliegtuig, of dat er alleen een testpiloot aan boord zal stappen. Over zijn drijfveren en inspiratie is Kesek helder: “Richard Branson is my biggest inspiration because he is showing that it’s not business as usual any more – if you want something, you go get it.”
Surfboards en… wiet
Overigens kan jij je nu ook al voortbewegen met hennepproducten van Hempearth. Uit hun fabriek zijn namelijk al surfboards van hennep komen rollen, evenals stand-up paddleboards. Momenteel werkt men behalve aan het vliegtuig ook nog aan luxe telefoontoestellen.
Allemaal omdat de hoogste baas naar eigen zeggen een obsessie heeft met het maken van dingen.
Maar gezien het feit dat ook cannabis – het zusje van hennep – sinds een jaar legaal is in zijn thuisland Canada, verkoopt Hempearth inmiddels ook gewoon edibles, hasj, tincturen, vaporizer vullingen en wiet 😉
(advertentie)