(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onofficieel weten wij het natuurlijk al lang: ook Nederlanders omarmen cannabis massaal als alternatief en natuurlijk geneesmiddel. Denk maar aan de onstuimige groei van de social clubs van o.a. Suver Nuver en het aantal CBD-aanbieders. Maar nu blijkt ook uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen dat mediwiet – en zeker ook wietolie – via doktersrecept en apotheek aan een gigantische opmars bezig is. Afgelopen jaar steeg het gebruik met maar liefst 75 procent!

75% groei in één jaar

De cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) worden pas volgende week gepubliceerd, maar het Algemeen Dagblad kreeg woensdag alvast de primeur. ‘Medicinale wiet is niet aan te slepen’, schrijft de krant en dat is zonder meer waar. Ga maar na: Nederlandse huisartsen schrijven in 2017 voor het eerst meer dan 50.000 wietrecepten uit en alleen al het afgelopen jaar bedroeg de groei 75 procent. In de laatste 5 jaar praten we over een stijging van ruim 400%.

Met name de wietolie op recept knalde met een groei van 60% door het plafond en dat is des te opmerkelijker omdat er slechts 2 apotheken zijn die olie aanbieden. In Rosmalen en Den Haag wordt namelijk door de apotheken zelf olie gemaakt van de Bedrocan-cannabis.

Nederlanders massaal aan de mediwiet

De schattingen van het aantal officiële cannabispatiënten in ons land lopen uiteen van 8.000  door de SFK tot 13.000  door de beroepsvereniging van Nederlandse apotheken (KNMP). Let op, dat zijn dus uitsluitend de mensen die met een doktersrecept Bedrocan wiet aanschaffen, of de daarvan gemaakte olie bij genoemde apotheken.

Mediwiet – en zeker ook wietolie – is aan een onstuitbare opmars bezig, of dat nu via de officiële kanalen of via het ‘grijszwarte’ circuit is…

De vele tienduizenden mensen die hun heil via niet-officiële wegen zoeken – bijvoorbeeld via social clubs, thuisteelt, coffeeshops en online aanbieders – zijn hier dus NIET bij inbegrepen. Dat er zoveel mensen buiten de arts/apotheek route naar cannabis(olie) zoeken is niet vreemd, want de prijzen van de officiële Bedrocan mediwiet zijn niet misselijk, de keuze is nogal beperkt en dan worden de toppen ook nog eens bestraald met gammastralen, iets wat zeker niet iedereen kan waarderen…

Huisartsen worstelen met wiet

Ondanks de hoge prijzen en het beperkte/bewerkte aanbod groeit mediwiet via arts en apotheek dus toch als kool in Nederland. Hetgeen de huisartsen weer voor een probleem stelt, schrijft het AD. De patiënten vragen erom maar helaas is wiet nog altijd geen ‘officieel medicijn’. Reden voor de beroepsgroep om aan een standpunt te werken omtrent cannabis, dat ergens in de loop van komend jaar naar buiten moet komen.

Ondertussen is de praktijk al verder, zo blijkt uit de woorden van Monique Verduijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).  ‘We adviseren huisartsen medicinale cannabis voor te schrijven als de patiënt met chronische klachten erom vraagt en als gangbare behandeling niet helpt of te veel bijwerkingen veroorzaakt.”

‘Uitzondering voor 1 miljoen patiënten’

Beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers KNMP neemt het trouwens ook al op voor de patiënten die medicinaal ‘drugs’ als morfine of cannabis op recept gebruiken en door de nieuwe verkeerswet positief kunnen testen door de roemruchte speekseltest. De apothekers stuurden vrijdag een brandbrief naar het parlement, waarin ze vragen om voor die 1 miljoen (!) mensen zo snel mogelijk een wettelijke uitzondering te maken omdat ze anders ‘feitelijk niet meer mogen autorijden’.

‘Door het besluit wordt een grote groep patiënten de bewegingsvrijheid ontzegd’, schrijft KNMP, dat ook voorkomen wil dat deze mensen als ‘drugsgebruikers’ worden gezien door de politie. Ook kunnen sommige middelen een ‘vals positieve uitslag’ geven en is er verschil tussen recreatief en medicinaal gebruik van bepaalde substanties, waaronder cannabis.

‘Deze bijwerking van de wet is disproportioneel. Een vals positieve uitslag zal een grote impact hebben op de patiënt en leidt onnodig tot vervolgonderzoek. Er is spoedig uitsluitsel nodig over de betrouwbaarheid van de speekseltest’, aldus de bezorgde apothekers.

[foto’s:  Flapas/Shutterstock]
(advertentie)