- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Het is pas bloeiweek #1 en mijn bloeihaartjes zijn nu al bruin?
Mike vraagt onze Lieve Muna om raad. Hij heeft een prachtige kweekruimte en een LED die er met een verbruik van 1000 Watt niet om liegt. Hij voegt CO2 toe om de topontwikkeling te maximaliseren maar helaas lijkt dat juist te stagneren. De planten staan namelijk pas één week in bloei maar de bloeiharen zijn nu al bruin en verschrompeld. Wat kan er aan de hand zijn?
|
Hoi Mike, bedankt voor je vraag. Die toppen zien er inderdaad een beetje vreemd uit zo. Voor de eerste bloeiweek vind ik ze al behoorlijk dik, maar dat kan ook wel kloppen want je hebt er een dikke 1000 Watt LED boven hangen. De bruine haren zijn alleen geen goed teken, en ik denk ook dat de ontwikkeling van deze toppen hier min of meer stopt.
Aan de omstandigheden ligt het niet
De omstandigheden die je beschrijft zijn allemaal prima, al denk ik dat je 800 μmol/s (micromol per seconde) bedoelt in plaats van millimol. 28 graden is gewoonlijk net iets te warm voor wietplanten maar als je CO2 toevoegt kunnen wietplanten tegen een hogere temperatuur, dus dat is ook helemaal prima eigenlijk.
Ook aan de luchtvochtigheid van 60% overdag en 50% ’s nachts ligt het niet, dus de omstandigheden kunnen we hier denk ik wel uitsluiten. Een extreme lichtintensiteit of veel hitte van een lamp kan er weleens voor zorgen dat de bloeiharen snel indrogen. In dat geval zie je echter ook dat de groene delen van de toppen verbranden, en dat is hier niet zo.
Toppen zijn bevrucht 😱
Het zijn puur de bloeiharen die indrogen en bruin worden, dus dat kan maar één ding betekenen volgens mij: deze toppen zijn bevrucht! Bloeiharen zijn namelijk mooi wit en plakkerig tot er een stuifmeelkorrel op landt. De stuifmeelkorrel daalt dan door de bloeihaar in naar het zaadbeginsel, alwaar vervolgens een zaadje begint te groeien.
De bloeihaar zelf is daarna net meer nodig, en sterft af, verschrompelt en wordt bruin, en dit is hier volgens mij aan de hand. Ik denk dat je dus even op zoek moet gaan naar een hermafrodiete plant in je kweekruimte. Als je ergens een mannelijk bloempje vindt dan weet je zeker dat je toppen daardoor bevrucht zijn.
Eén mannelijk bloempje heeft duizenden stuifmeelkorrels, dus er zijn er niet veel nodig om een hele tent vol te bevruchten. Zeker niet als het stuifmeel door een mooie circulatiefan door de hele tent geblazen wordt.
Opgeven of doorkweken?
Wat je nu het beste kunt doen hangt een beetje af van de ernst van het probleem. Als alle toppen in je kweektent er zo uitzien als op de foto’s dan kun je deze planten het beste opgeven en (na een grote schoonmaak) opnieuw beginnen. De ontwikkeling van de bevruchtte toppen stopt namelijk. De wiet zal vol zitten met zaad, niet erg potent zijn en maar weinig kristallen bevatten.
Is het probleem enkel beperkt tot de toppen op de foto’s, dan kun je de rest van je planten misschien nog verder afbloeien. In dat geval moet het mannelijke stuifmeel echter ook beperkt zijn tot een enkel knopje of ‘banaantje’, en er dus geen compleet mannelijke of hermafrodiete plant in je kweektent gestaan hebben.
-xxx- Muna
(advertentie)