- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Het is zover: eerste US-patent op een wietsoort!
Voor het eerst in de geschiedenis heeft het U.S. Patent and Trademark Office een patent verleend aan een specifieke wietsoort. Het gaat om de beroemde CBD strain van Charlotte’s Web Holdings, de wiet die eigenlijk aan de basis van de hele medicinale revolutie stond. Maar het patent is ook reden tot enige zorg: mogen we straks nog wel zomaar elk soortje thuis kweken wat we willen?
Wat betekenen patenten op specifieke wietsoorten?
Patenten voor specifieke soortjes in de wietwereld, je kon er vergif op innemen dat het eraan zat te komen. De betere complotdenkers zien er zelfs een gevaar in dat we dan geen vrije keuze meer hebben als we een zaadje in het koffiefilter stoppen voor een mooie zomer.
Of dat een bepaalde strain alleen nog maar in handen valt van grote, commerciële wiettelers die in staat zijn om de geëiste aankoopprijzen te betalen aan de patenthouder. Of dat je niet zomaar zelf meer mag gaan kruisen met bepaalde soortjes als je daar zin in hebt.
Een verschraald aanbod omdat veel strains in gepatenteerde (commerciële) handen zijn, al dan niet in die van de farmaceutische industrie, dat is kortom de angst van veel huidige breeders en menige hobbykweker en consument.
Copyrights op de strain CW2A (Charlotte’s Web)
Of het zover komt weet niemand, feit is wel dat er nu voor het eerst zo’n patent is verstrekt in de VS. Afgelopen week lekte dat uit via de website Leafly, maar de officiële goedkeuring van de U.S. Patent and Trademark Office dateert al van 2 juli.
De eer van het eerste copyright patent op een wietplant gaat naar het in Denver (Colorado) gevestigde bedrijf Charlotte’s Web Holdings. Beroemd geworden door de speciale CBD-strain die ze voor Charlotte Figi ontwikkelde, een Amerikaans meisje dat dankzij hun wiet een verschrikkelijke vorm van epilepsie wist te overwinnen. Het vormde het startpunt van de wereldwijde medicinale cannabis revolutie en de opmaat tot legalisering ervan in talloze landen.
LEES OOK: Klassieker: Charlotte Figi & CBD-rijke wiet
[tekst gaat verder onder de foto]
Patent voor wietsoort met veel CBDA en weinig THCA
CEO Joel Stanley – een van de zogeheten Stanley Brothers – van het bedrijf dat uiteindelijk zelfs naar het Figi-meisje is vernoemd, krijgt het patent voor wat de overheidsinstantie ‘een nieuwe en onderscheidende hennep cultivar (plant, red.) met de naam CW2A’.
Je begrijpt dat CW voor Charlotte’s Web staat hier. We citeren de patentverlener even verder over het eerste wietpatent ooit:
‘CW2A’ is a selection resulting from controlled-crosses using hemp germplasm from different regions of the United States. The primary goal of the breeding program was to develop a new hemp variety with high cannabidiolic acid (CBDA) concentrations and low tetrahydrocannabinolic acid (THCA) concentrations in its mature female flowers. Of the females tracing back to the original cross, the healthiest and most vigorous individual that showed no monoecious tendencies without stress manipulation was chosen to be ‘CW2A’
Charlotte’s Web in ‘unieke positie’
Collega-websites in de Verenigde Staten duiden het nieuws als een slimme zet van het bedrijf uit Colorado. Zo schrijft Ganjapreneur bijvoorbeeld: ‘Het patent plaatst CWB – dat momenteel beursgenoteerd staat aan de Canadian Securities Exchange – in de unieke positie om één van ’s werelds meest erkende CBD-merken te worden en het is het eerste bedrijf dat een officieel patent krijgt voor haar laag-THC, CBD-rijke cannabis plant’.
Andere koek dan de brief die (onder meer) Charlotte’s Web Holdings nog in 2017 op de mat vond van de Food and Drug Administration (FDA), met daarin een waarschuwing dat men geen specifieke anti-kanker claims op de website mocht plaatsen.
De tijden veranderen, en snel ook. Of dat alleen maar goed nieuws is moeten we afwachten…
(advertentie)