(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie buiten cannabis kweekt moet tegenslagen overwinnen, valkuilen vermijden en lastige besluiten nemen. Denk aan de keuze van soorten, het groeimedium en de voeding die je gebruikt of het wel of niet verduisteren van je wietplanten. Maar het moeilijkste besluit blijft toch wanneer je moet oogsten.

Op een gegeven moment zegt opa: “Kappen!”

Dat geldt in Nederland, met ons in de herfst wisselvallige en vaak natte weer. Maar het geldt net zo goed in Afghanistan. Een van de oprichters van Kulu Trading, pionier in de headshop business, vertelde me jaren geleden over zijn Afghaanse avonturen in de vorige eeuw. Hij had er veel tijd doorgebracht met de hasjmakers en de wietboeren.

Over de oogst zei hij: ‘Wat ik ook altijd graag wilde weten is waaróm ze op een bepaald moment oogstten. Ik ben erbij geweest en ik heb het in de gaten gehouden. Elke ochtend om half vijf komt opa naar beneden, gaat het veld in en loopt daar rond. En op een gegeven moment zegt opa: kappen! Ik ben er nooit achter gekomen welke omstandigheden dat tijdstip precies bepaalde.’

Een al met trichomen overdekte Mango Lassi bij onze columnist in de tuin.

Check je toppen dagelijks vanaf 6e week bloei

Natuurlijk kun je er de boeken op naslaan van kweekgoeroes als Ed Rosenthal en Jorge Cervantes. Als de trichomen op de toppen het bolletje bovenaan hun “steeltje” hebben ontwikkeld en doorzichtig tot melkachtig van kleur zijn is de plant oogstrijp.

Cervantes schrijft in zijn standaardwerk Marijuana Horticulture dat ‘ouder wordende trichomen eerst barnsteenkleurig en daarna bruin worden; ze sterven af en hun THC gehalte daalt’.

Cervantes adviseert om vanaf de zesde week van de bloei dagelijks je toppen te controleren. ‘Check meerdere toppen van verschillende planten om er voor te zorgen dat de maximale hoeveelheid trichomen rijp is voor de oogst’.

Ook deze Slurri Fritter van Seedstockers staat er al lekker bij…

De grootste natuurlijke vijand van wiet is toprot

Maar als buitenkweker moet je met meer factoren rekening houden dan alleen de staat en de kleur van je trichomen. De belangrijkste factor is de grootste natuurlijke vijand van de buitenkweker in de lage landen: botrytis, beter bekend als toprot of budrot.

Of deze verwoestende schimmel de kop opsteekt, hangt sterk af van het weer: de luchtvochtigheid, de regen, de temperatuur en de wind. Koud, nat en vochtig is goed voor botrytis, bij droog en zonnig weer, liefst met wat wind, is het risico veel kleiner. Daarom houd ik het weerbericht intens bij in deze periode, nu mijn planten bijna klaar zijn.

De wietplanten van Derrick in hun nachtverblijf na 4 weken verduisteren…

Laat ik mijn planten in deze fase 4 dagen alleen?

Bijna, maar nog niet helemaal. Ik heb mijn planten vanaf 16 juli een maand lang elke avond in mijn lichtdichte schuurtje gezet om de bloei te forceren. Deze week staan ze zeven weken in bloei. Eigenlijk moeten ze nog even, maar vorige week ontdekte ik de eerste toprot plekjes, die ik meteen heb weggeknipt. Twee planten zitten in de gevarenzone.

Daar komt bij dat Product Earth, de grootste Britse cannabisbeurs, me heeft uitgenodigd voor hun tiende editie, de eerste in de hoofdstad. Een kans die ik als Londen-fan niet kon laten lopen. En dus moet ik kiezen: laat ik mijn planten in deze cruciale periode vier dagen alleen? Of hang ik ze met de voetjes aan het plafond voordat ik vrijdag vertrek?

Kan deze Tangy Tree al naar de kapper?

Nieuwe maan helpt bij keuze oogstmoment

De maan hielp bij die keuze. Vandaag, woensdag 3 september, is het nieuwe maan. Bij die maanstand is het vochtgehalte in planten en vruchten het laagst.

Voor druiven is dat een beroerd oogstmoment. Maar voor cannabis is dat lage vochtgehalte juist een voordeel; drogen duurt korter waardoor de trichomen en terpenen korter aan de lucht worden blootgesteld. Mijn wiet kan dus sneller de pot in om rustig te curen tot perfectie.

Niet dat ik exact vandaag het leven van mijn planten beëindig. Elk uur zon dat ze nog mee kunnen pakken gun ik de dames. Maar er komt een moment deze week, dat ik staand op mijn balkonnetje uitroep: Kappen!

Derrick fotografeert zijn dames…

P.S.: Maak je net als ik graag foto’s van je wietplanten, doe dan mee aan De Gouden Gieter, de fotowedstrijd voor thuiskwekers van de stichting VOC.

(advertentie)