- Wietplanten in kleine potjes: 8 tips om een Solo cup challenge te winnen
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#3)
- 7 zaken om rekening mee te houden …vóór je een kweektent opzet
- Maak je eigen Piattella, de beste hash ter wereld!
- Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekken cannabis-achtig plantje!
- 24K Gold bloeit, Bubba Diesel freaks toch maar op 12/12
Waarschijnlijk steek je jouw joint zonder veel nadenken aan en geniet je van de geïnhaleerde cannabinoïden, met THC voorop. Maar hoe is de mens eigenlijk aan de joint geraakt? Wie is er het eerste op het idee gekomen om wiet te gaan roken en hoe ontwikkelde dit fenomeen zich gedurende de geschiedenis? Alle antwoorden over de geschiedenis van de joint coming up!
Het ontstaan en de geschiedenis van de cannabis JOINT
Meestal lurken we er zonder veel gedachten aan: de joint – al dan niet in de vorm van een mix van tabak en wiet of hasj. Maar hoewel de mens al duizenden jaren cannabis gebruikt, medicinaal en recreatief, is een jonko roken min of meer een moderne uitvinding. In dit artikel daarom het ontstaan en de geschiedenis van de… joint!
Edibles en houten pijpen
Mensen consumeren al cannabis sinds minstens 500 voor Christus, maar het is niet zo dat we al die tijd dikke jonko’s hebben gerold of met hars beklede dab rigs hebben gerookt. Voor een groot deel van onze geschiedenis met de plant, namen we het oraal in of inhaleerden we de rook met behulp van houten pijpen of iets dergelijks. Waterpijpen en lange vloeitjes zijn vrij recente ontwikkelingen in de geschiedenis van de mens & cannabis.
Het gebruik van vloeitjes gevuld met cannabis heeft een interessant verleden omdat, voor zover we weten, joints werden uitgevonden voor pure ontspanning. Pijpen en het eten/drinken van wietproducten kennen een geschiedenis van recreatief gebruik, zeker, maar een groot deel van hun historisch gebruik was medicinaal en/of ceremonieel.
LEES OP CNNBS OOK: 9 goeie redenen om aan te nemen dat Jezus wiet gebruikte
Geboorteplaats van de joint: Mexico rond 1850
De joint is op zijn minst al sinds het midden van de 19e eeuw een rookmethode. Die begon in Mexico en verspreidde zich uiteindelijk naar het noorden (VS), om vervolgens de hele wereld over te steken.
Van wat we vandaag de dag weten, hebben Mexicaanse arbeiders de joint uitgevonden. Een apotheker van de Universiteit van Guadalajara was de eerste die documenteerde dat arbeiders cannabis en tabak mengden in hun sigaretten. Dit was rond 1856, voordat de Mexicaanse Revolutie en de Jazz Age wiet tot een populaire ondeugd maakten in de Verenigde Staten.
Mexico’s geschiedenis met cannabis gaat terug tot de Spaanse overheersing, toen conquistadores de hennepplant meebrachten om te kweken. Van daaruit reisde de plant noordwaarts naar de Verenigde Staten, eerst voor landbouwdoeleinden. Later ontstond er een nieuwe vraag naar de psychoactieve eigenschappen van de plant, deels vanwege het gemak van de nieuwe ‘marihuanasigaret’.
‘Indian Cigarettes’ tegen astma en bronchitis (1870)
Een tiental jaar later publiceerde The Boston Medical and Surgical Journal een advertentie voor “Indian Cigarettes” bereid met Cannabis Indica hars. De advertentie beweerde dat “…aandoeningen van de ademhalingsorganen snel worden genezen of verlicht…” door het roken van hun marihuanasigaretten.
Dit is de eerste gedocumenteerde vermelding van een specifiek medisch gebruik voor joints, en ook de eerste gedocumenteerde commerciële advertentie van een joint!
Maar deze consumptiemethode had geen reclame nodig om zijn plaats in de geschiedenis op te eisen. Aan het begin van de 20e eeuw was het een rage onder muzikanten en artiesten in de VS, vooral toen de drooglegging het gebruik van alcohol aan banden legde.
Revolutie, Drooglegging en jazzmuziek (1910 – 1937)
De Mexicaanse Revolutie begon in 1910 en dwong honderdduizenden inwoners om het land te ontvluchten en zich te vestigen in de Verenigde Staten. Tussen deze gewelddadige gebeurtenis en de invoering van de Drooglegging in 1920 nam wiet snel in populariteit toe. Nog eens extra aangewakkerd door de stijgende populariteit van jazzmuziek in de VS.
Vooral marihuanasigaretten waren alomtegenwoordig in ondergrondse en artistieke kringen en werden uiteindelijk bekend als “joints”. Op dat moment was cannabis nog legaal om te consumeren. Pas toen de “Reefer Madness”-propagandacampagnes van de late jaren 1930 valse informatie begonnen te verspreiden en minderheden oneerlijk behandelden, veranderde de publieke perceptie van de plant.
Dit leidde uiteindelijk tot het decennialange cannabisverbod, waar we nu nog steeds van herstellen en actief tegen vechten.
Flower power en uiting van protest (1960 – 1970)
De jaren 1930-1960 waren een donkere tijd voor cannabis in het algemeen. Behalve natuurlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Amerikaanse regering boeren actief verzocht (en betaalde) om hennep te kweken ter ondersteuning van de oorlogsinspanning – ondanks jarenlange propaganda om de plant in diskrediet te brengen. (Anti-wiet propaganda die na de oorlog prompt werd hervat).
Tegen de jaren ’60 had de Amerikaanse regering haar hand overspeeld. Hun “Hennep voor de overwinning”-campagne tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de plant in een nieuw daglicht en ontkrachtte veel van hun eerdere propaganda. Kinderen uit het tijdperk van de “Reefer Madness” waren nu volwassen en ze realiseerden zich al snel dat ze waren misleid over de ware aard en effecten van de plant.
In combinatie met de toenemende minachting voor de oorlog in Vietnam, hadden Amerikanen genoeg van overheidsgezag. De joint werd een teken van protest en het roken ervan in het openbaar was het opstandige statement van de tegencultuur.
Legalisatie leidt tot nieuwe ideeën zoals de voorgedraaide joint
Pas in 1996 kwam er ergens een einde aan het cannabisverbod van 1937. In dat jaar decriminaliseerde men in de Amerikaanse staat Californië medicinale cannabis. En het duurde tot 2012 voordat Colorado als eerste staat ook recreatief gebruik van cannabis uit het strafrecht haalde.
De omvangrijke mediwiet-industrie en de ontluikende ‘adult-use’ canabismarkt zorgde voor de doorbraak van wat ze in het Engels ‘pre-rolls’ noemen oftewel voorgedraaide joints. Zij hebben de geschiedenis van de joint voorgoed veranderd.
Deze kant-en-klare wietsigaretten vereisen geen vaardigheid of geduld meer om (op)gerold te worden. Nu kan elke nieuwsgierige consument naar de dichtstbijzijnde coffeeshop gaan en allerlei opties ontdekken: van losse pre-rolls tot multipacks en met cannabisconcentraten geïnfuseerde voorgedraaide rakkers.
Ook deze pre-rolls werden aanvankelijk nog met de hand gerold, net als elke andere joint. Maar de grote vraag leidde al snel tot de invoering van de cone-stuffing machine, waarmee voorgedraaide joints in bulk kunnen worden geproduceerd.
Al gaat er als echte cannabis connaisseur natuurlijk eigenlijk niks boven het zelf draaien van jouw joint precies zoals jij ‘m wilt…
LEES OP CNNBS OOK: Wetenschappers ontrafelen ‘perfecte joint’ en die draait niet om het THC%